ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Β. Κικίλιας: Πολύ ισχυρή χρονιά αναμένεται το 2023 για τον τουρισμό

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως ο τουρισμός αποτελεί ισχυρό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας που συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Την εκτίμηση ότι το 2023 θα είναι μια πολύ ισχυρή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας που επισήμανε ότι αποτελεί πλέον ισχυρό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και χωρίς αυτόν η χώρα δεν θα είχε ανάπτυξη, στάθηκε στο μέτωπο του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού λέγοντας είναι σημαντικός τομέας που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στα έσοδα του τουρισμού.

Από το βήμα των εργασιών του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Συνδέσμου για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό, με τίτλο «Meetings in Greece: The Game Changer», που διοργανώνει ο HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Events Specialists - Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων), ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι έχει κάνει την εισήγηση στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμώντας ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη. Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μητρώου των συνεδριακών διοργανώσεων ο κ. υπουργός σημείωσε ότι το ψηφιακό μητρώο θα βοηθήσει στο σχεδιασμό των απαραίτητων δράσεων για την ενίσχυση του επαγγελματικού - συνεδριακού τουρισμού.

Παραμένοντας στην ενότητα των χαιρετισμών, ο τομεαρχής τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε ότι πρέπει «όλοι να δεσμευτούμε ότι θα αφουγκραστούμε τα αιτήματα του συνεδριακού κλάδου και θα τα υλοποιήσουμε». Σε ό,τι αφορά το ψηφιακό μητρώο, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το είχε προβλέψει και αδικαιολόγητα μέχρι τώρα δεν έγινε πράξη. Από την πλευρά της η Σοφία Κατσίγιαννη Αναπληρώτρια Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ανάφερε ότι ο συνεδριακός τουρισμός και οι φορείς του χρειάζονται τη στήριξη του.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στην χρησιμότητα ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου στην Αθήνα, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να συνδεθεί και με άλλες χρήσεις. Η ανάδειξη όπως είπε του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ σε μεγάλο συνεδριακό κέντρο, από μόνο του δεν θα είναι βιώσιμο, όπως εξήγησε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα πρέπει αυτό να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και εμπορικές χρήσεις προκειμένου να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία ώστε να ωφεληθεί από τη χρήση του. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε οτι τόσο η Θεσσαλονίκη αλλά και νησιά της χώρας, όπως η Κως για παράδειγμα, μπορούν να αναδειχθούν σε σημαντικούς συνεδριακούς προορισμούς. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΤΕ στο σχέδιο του για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού ποντάρει στην ανάπτυξη του επαγγελματικού-συνεδριακού τουρισμού.

Στόχος του Συνεδρίου του HAPCO & DES είναι η ανάδειξη της Εθνικής Βιομηχανίας Συνεδρίων & Εκδηλώσεων (MICE) σε πρώτο πλάνο, «αλλάζοντας του κανόνες», καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να λάβει τη θέση που της αξίζει ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης του Τουρισμού και αντίστοιχα της εθνικής οικονομίας, σε αντίθεση με ανταγωνιστικές χώρες. Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η βιομηχανία MICE μέχρι σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται στις εθνικές καμπάνιες τουριστικής προβολής της πολιτείας, παρόλο που συμβάλλει στην οικονομία, ενισχύει την απασχόληση, δίνει τη λύση στην εποχικότητα και διαφημίζει τη χώρα διεθνώς σε κοινό υψηλού επιπέδου, έχοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να καταστίσει την Ελλάδα σε υψηλή θέση στον διεθνή τουριστικό και συνεδριακό χάρτη.

Οι εργασίες του συνεδρίου, άνοιξαν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο. Εισηγητές θα είναι επαγγελματίες της βιομηχανίας MICE από την ελληνική και διεθνή αγορά, ειδικοί στον κλάδο, αλλά και σε τομείς τεχνολογίας, ψυχικής υγείας και προσωπικής ανάπτυξης που θα αναπτύξουν τη θεματολογία του συνεδρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τουρισμό: Στόχος μας να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες

Τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου είχε ο πρωθυπουργός. «Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας, θα προσπαθήσουμε να τις περιορίσουμε», τόνισε.
Olga Kefalogianni, Tourismos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο. Κεφαλογιάννη: Να διευρύνουμε την τουριστική ανάπτυξη όλο τον χρόνο

Η υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για τη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος. Δράσεις για αύξηση των τουριστικών ροών στις περιφέρειες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Συνάντηση με μέλη του ΣΕΤΕ για την ενίσχυση του τουρισμού

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς επιβάλουν την ανάγκη ενός άρτια εκπαιδευμένου καλά αμειβόμενου προσωπικού προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος των βέλτιστων παρεχόμενων υπηρεσιών.
Olga Kefalogianni, Tourismos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο. Κεφαλογιάννη: Ελκυστικός τουριστικός προορισμός και το 2024 η Ελλάδα

Η υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως το 2023 η χώρα πέτυχε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων ξεπερνώντας τα νούμερα του 2019 και το εξέφρασε την αισιοδοξία της για το 2024 και την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.