ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νερό

Κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι».

Ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος»».

Κατόπιν αιτημάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για ονομαστικές ψηφοφορίες, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι». Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχαν με βάση σχετική απόφαση του κόμματος από την 31η Ιανουαρίου 2023.

Στο πλαίσιο της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

RAE, Rythmistiki Arxi Energeias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία στην Κομισιόν θα υποβάλουν οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΡΑΕ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συναντήσεις με τον Κ. Σκρέκα σε σχέση με το νομοσχέδιο για το νερό που ψηφίστηκε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για την ενίσχυση του προσωπικού της Αρχής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαιώσεις Σκρέκα πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως πλέον προσδιορίζεται για πρώτη φορά ποιοι είναι οι φορείς που θα παρέχουν το πόσιμο νερό στη χώρα και τόνισε ότι θα πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι για την ποιότητα και τις τιμές του νερού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΝ: Όλη η αλήθεια για το νερό, γιατί δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία για το νερό, ενώ εξασφαλίζεται και το ότι η τιμολόγηση του νερού γίνεται σύμφωνα με το νόμο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στα χέρια ιδιωτών όλη η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργεί μια εισπρακτική Ανώνυμη Εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και την "προικίζει", επιπλέον, με κεφάλαιο και προσωπικό» αναφέρεται στη δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.