ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Panos Skourletis
ΑΠΕ

Κατά της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο ο Σκουρλέτης

Δεν θα εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται στο Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της ανανέωσης της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς αποτελεί μια αποδεδειγμένα θετική επιλογή που διασφαλίζει την απαιτούμενη συναίνεση, τάχθηκε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 9,84».
 
Παράλληλα χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για αντικατάσταση της απλής αναλογικής με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που υποτιμά, όπως είπε, την αξία της αντιπροσωπευτικότητας. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι δεν θα εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται στο Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του νέου συστήματος από τις επόμενες εκλογές.
 
Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική «υποβάθμισης της εργασίας συνολικά» ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια.
 
Υποστήριξε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις δεν είναι «χαραγμένη πάνω στην πέτρα» και πως «στις δεδομένες συνθήκες και ιδιαίτερα μετά την παρατεταμένη, προκλητική στάση της Τουρκίας, θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλες οι απαιτήσεις μας από τις ΗΠΑ, σε σχέση με τη δυνατότητά της να "φρενάρει" την τουρκική προκλητικότητα». «Μιλάμε για πάγωμα της συμφωνίας σαν ένα πρώτο βήμα. Στη βάση αυτή θα πρέπει να τα δούμε όλα κάτω από το πρίσμα των νέων συνθηκών», είπε.
 
Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει τις δυνατότητες συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων. «Μακάρι», ανέφερε, «να υπάρξουν ανάλογες συνθήκες και προϋποθέσεις έτσι ώστε να δούμε, στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, να διαμορφώνεται ένα αντίστοιχο μπλοκ δυνάμεων και στη χώρα μας που να οδηγήσει σε μια διαφορετική διακυβέρνηση».
 
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «απαιτείται να έχουμε μια πιο πειστική αντιπολίτευση και αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουμε κάνει μια βαθιά πολιτική συζήτηση αποτίμησης για τη δική μας περίοδο, όπου θα αναφερθούμε στα επιτεύγματά μας, στις αστοχίες μας, στα λάθη μας και έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να είμαστε πιο πειστικοί και αξιόπιστοι απέναντι στον κόσμο». Τόνισε ότι δεν βοηθά η δημιουργία τεχνητών διαιρετικών γραμμών εντός του κόμματος και πως όλοι θέλουν τη διεύρυνση.

«Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τις καλύτερες των παραδόσεων και των συμβολών από τους διάφορους χώρους και τις καταγωγές και τις εκφράσεις της Αριστεράς, αλλά δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κατηγορίες κατά Παπασταύρου για παραποίηση δηλώσεων Φάμελλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον Παπασταύρου για παραπλανητική χρήση παλαιών συμφωνιών σχετικά με το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, καταγγέλλοντας μείωση του δημόσιου ποσοστού και αδιαφάνεια στις κυβερνητικές επιλογές.
Κώστας Αρβανίτης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρβανίτης: Η κυβέρνηση παραπλανά για καθυστερήσεις στις αγροτικές πληρωμές

Ο Κώστας Αρβανίτης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει το χάος στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως η ευθύνη για τις αγροτικές πληρωμές ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Αυξάνεται ο εθνικός πλούτος αν η εξόρυξη πετύχει μέσα σε 18 μήνες

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε ότι η επιτυχία της εξόρυξης στους επόμενους 18 μήνες μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον εθνικό πλούτο, προσφέροντας έσοδα που θα στηρίξουν την οικονομία και την κοινωνική πολιτική.
Νίκος Παππάς πολιτικός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: Μεγάλη άνοδος φόρων και περικοπές κοινωνικών παροχών

Ο Νίκος Παππάς τονίζει ότι ο νέος προϋπολογισμός αυξάνει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα, κυρίως τον ΦΠΑ, ενώ μειώνει βασικές κοινωνικές παροχές, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά σε περίοδο ακρίβειας.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση σύγκληση Επιτροπών για αιφνίδιο κλείσιμο 48 καταστημάτων ΕΛΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά κατεπείγουσα συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, μετά το ξαφνικό κλείσιμο 48 καταστημάτων ΕΛΤΑ, απαιτώντας σαφείς εξηγήσεις και ενημέρωση για τον σχεδιασμό νέων λουκέτων.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στρατάκης απέφυγε απαντήσεις στην Εξεταστική, εμφανίστηκε ως θύμα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο Ανδρέας Στρατάκης εμφανίστηκε ως “θύμα” στην Εξεταστική, αποφεύγοντας ουσιαστικές απαντήσεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις συνομιλίες που τον συνδέουν με κυβερνητικά στελέχη.