ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DEFEA 2021
Φωτο: DEFEA 2021

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της έκθεσης DEFEA για την αμυντική βιομηχανία

Παρουσία αμυντικών εταιρειών από όλο τον κόσμο, καθώς και κυβερνητικών και στρατιωτικών αντιπροσωπειών ανοίγει τις πύλες της η έκθεση. Ισχυρή παρουσία από 24 αμερικανικές εταιρείες.

Ο ρόλος της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, αλλά και η αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Μαΐου στο Metropolitan Expo.

Η φετινή δεύτερη DEFEA -η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2021- θα έχει συμμετοχή 350 εκθετών από 28 χώρες, ενώ η παρουσία πολυαρίθμων επίσημων κυβερνητικών και στρατιωτικών αντιπροσωπειών αποτελεί την επιβεβαίωση της διεθνούς αναγνώρισης που έχει κερδίσει ο θεσμός αυτός, ο οποίος έβαλε ξανά την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών εκθέσεων άμυνας και ασφάλειας. 

Το «παρών» στη φετινή DEFEA θα δώσουν με εθνικά περίπτερα:

  • η Αρμενία,
  • η Αυστρία,
  • η Γαλλία,
  • η Γερμανία,
  • τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
  • οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής,
  • η Ινδία,
  • το Ισραήλ,
  • η Ιταλία,
  • η Κίνα,
  • η Κύπρος,
  • η Ολλανδία,
  • η Πορτογαλία,
  • η Σλοβακία
  • η Τσεχία

καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.

Επίσης θα παραβρεθούν ακόμη, ανεξάρτητες συμμετοχές από την Μεγάλη Βρετανία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Κροατία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία.

Η DEFEA τελεί υπό την αιγίδα και οργανώνεται με την στενή συνεργασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), καθώς και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ έχει την στρατηγική συνεργασία του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και την υποστήριξη της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΕΕΛΕΑΑ). 

Μέσα από την DEFEA θα δοθούν οι δυνατότητες ώστε οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες να έρθουν σε επαφή με κολοσσούς του κλάδου, να αναδείξουν τα προϊόντα τους και τις δυνατότητές τους, και να πετύχουν συνεργασίες. Πρωταρχικός σκοπός άλλωστε εδώ και καιρό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί η εξωστρέφεια και μάλιστα σε μια περίοδο που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει αναδειχτεί η ανάγκη ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. 

Η τοποθέτηση της DEFEA στην Ανατολική Μεσόγειο παρέχει ιδανική πρόσβαση, όχι μόνον στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά στην Ασία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή.   

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν συνεδριακές και άλλες εκδηλώσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους προσκεκλημένους να αλληλοενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις για σημαντικά αμυντικά ζητήματα.

Τα ραντεβού και το αμερικανικό περίπτερο

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικές και γαλλικές επιχειρήσεις έχουν καλέσει ελληνικές εταιρείες σε συναντήσεις εργασίας.

Μεγάλες αμυντικές εταιρείες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην φετινή DEFEA. Dassault Aviation, Naval Group, Fincantieri, MBDA, Rheinmetall είναι μερικές από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θα έχουν περίπτερα.

Την παράσταση όπως αναμένεται θα «κλέψει» για ακόμα μία φορά το USA Pavillion που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Το USA Pavillion, θα καταλάβει περισσότερα από 1.000 μ2, όπου 24 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας θα παρουσιάσουν υπερσύγχρονους εξοπλισμούς, υπηρεσίες, οχήματα και ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού. Με εντυπωσιακά εκθέματα όπως τα M270A2 Multiple Launch Rocket System (MLRS), UH-60M Blackhawk, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), the Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), a Stryker combat vehicle, a PLS HEMTT truck, FMTV truck, και ένα όχημα M1117 του Ελληνικού Στρατού, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Εκθέτες του αμερικανικού περιπτέρου θα είναι: Aeroservices, Αir Industrial, Αviation Procurement Systems, BAE Systems, Boeing, By-light-By-linear, D&M Ammunition Manufacturing Solutions, Cubic Digital Intelligence, Dillon Aero, Inc., Erickson Inc., EWR Radar Systems, General Atomics Aeronautical, Lockheed Martin, Masterclock, Northrop Grumman, Onex Shipyards and Technologies Group, Pratt & Whitney - a division of Raytheon Technologies Corporation, S3 Aerodefense, State of Missouri Int’l Trade & Investment, Summit Aviation-Alpha Systems, Textron Aviation Inc., Titanium Industries, Inc., Total View-Maxar, Velos Rotors, Inc.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Voles-Tethorakismena
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δισεκατομμύρια από ΕΕ για την άμυνα, σε κρίση η ελληνική βιομηχανία

Η Ευρώπη συντονίζει τις βιομηχανίες όπλων και σχεδιάζει «Ταμείο Ανάκαμψης» για την άμυνα, την ώρα που οι δύο βασικές ελληνικές κρατικές εταιρείες, ΕΑΒ και ΕΑΣ, προσπαθούν να βγουν από πολυετή κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες, ανοίγει χώρος για εξοπλισμούς

Αυξάνει τα περιθώρια της χώρας για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων η διαφαινόμενη συμφωνία στην Ευρώπη για πιο «χαλαρή» μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Δεν αναιρείται η ανάγκη για επαναξιολόγηση των προγραμμάτων.