ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Νίκος Δένδιας: Επιθυμούμε μια δημοκρατική Τουρκία φιλική προς τη Δύση

Η ελληνική στάση απέναντι στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, όπως επεσήμανε «δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας, που δεν υπάρχει ένταση, δεν υπάρχουν παραβιάσεις, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει επιθετική ρητορική, επεισόδια στη θάλασσα».

«Εμείς θα θέλαμε μια δυτικόφιλη, δημοκρατική, ισχυρή οικονομικά, χωρίς οικονομικές κρίσεις Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» και συμπλήρωσε: «Το ποιος από τους δύο θα το υπηρετήσει αυτό, είναι κάτι που θα το αποφασίσει η τουρκική κοινωνία». Όπως επισήμανε όμως με νόημα, «τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από αυτό που φαίνεται αν πάρεις τα συνθήματα των κομμάτων».

Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, όπως επεσήμανε «δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας, που δεν υπάρχει ένταση, δεν υπάρχουν παραβιάσεις, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει επιθετική ρητορική, επεισόδια στη θάλασσα». Αυτό, όπως υπογράμμισε «μας δίνει τη δυνατότητα μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες, οι δύο καινούριες κυβερνήσεις, μπορεί να είναι ίδιες με ανανεωμένη την εμπιστοσύνη του κόσμου, αλλά θα είναι κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν το πολιτικό κεφάλαιο να κάτσουν να συζητήσουν τη διαφορά μας».

«Πιστεύουμε ότι έτσι μαγικά θα βρεθεί μια λύση που δε βρέθηκε επί δεκαετίες; Οι πιθανότητες δεν είναι σπουδαίες, όμως πρέπει να το προσπαθήσουμε. Και αυτό που μας δίνει αυτό το κλίμα είναι τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε χωρίς τη διαρκή ένταση που είχαμε μέχρι τώρα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ούτως ή άλλως ένας από τους βασικούς όρους που έθετε η Ελλάδα μέχρι τώρα για να κάτσει να κουβεντιάσει είναι να μην υπάρχουν παραβιάσεις, να μην υπάρχουν υπερπτήσεις, να μην υπάρχει επιθετική ρητορική. Έγινε, είναι σπουδαίο που έγινε, πάμε από το μικρό παράθυρο να φτιάξουμε μια μεγάλη πόρτα».

Αναφερόμενος στις συμμαχίες που έχει χτίσει η Ελλάδα επεσήμανε πως σ' αυτές περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, μια σειρά χωρών του Αραβικού χώρου και μια σειρά από χώρες που πιστεύουν στο διεθνές δίκαιο. Αναφερόμενος στις ελληνικές εκλογές, υπογράμμισε πως για τη Νέα Δημοκρατία η πρόταση είναι πακέτο, δεν προτείνονται εναλλακτικές: αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν ενυποθηκεύουμε τη βασική μας πρόταση στην κοινωνία», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Απόστολου Τζιτζικώστα - Νίκου Δένδια στην Θεσσαλονίκη

«Ήδη μέσω της καλής συνεργασίας που έχουμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με ευρωπαϊκούς πόρους ενισχύσαμε το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα κατάφερε να ενισχύσει τις διεθνείς της συμμαχίες

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε μεταξύ άλλων, την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στην περιοχή του Ιονίου, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της χώρας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

N. Δένδιας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει ότι τα τέσσερα χρόνια οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει, σε μεγάλο βαθμό, τις κύριες επιλογές στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αυστρία από την Τρίτη ο Νίκος Δένδιας - Η ατζέντα του

Mε τον Αυστριακό ομόλογο του, θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση ,μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
dendia delphi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συζητήσεις με την Τουρκία πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ουάσιγκτον, μιλώντας στους Δελφούς, είπε ότι οι ΗΠΑ θα κρίνουν με ποιους όρους πρέπει να δώσουν πολεμικό υλικό και σε ποια χώρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Τι θα γράφει το σημείωμα που θα αφήσω στον επόμενο υπουργό

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει κάνει περισσότερα από 200 ταξίδια και έχει διανύσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα σε πολλά σημεία της γης.