ΓΔ: 1457.63 0.63% Τζίρος: 25.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έτοιμο για «απογείωση» το πρόγραμμα αγοράς 20 + 20 μαχητικών F-35

Μέσα στα επόμενα 24ωρα η επίσημη ειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κογκρέσο για την τελική έγκριση. Μετά τις εκλογές η επίσημη προσφορά των Αμερικανών. Αναβάθμιση της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα.

Αμέσως μετά τις εκλογές, θα κληθεί το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει τις τελευταίες διαδικασίες για να αποκτήσει η Ελλάδα τα «αόρατα» μαχητικά αεροσκάφη F-35. Το τελευταίο βήμα που έγινε ήταν η υπογραφή του Ρεπουμπλικανού αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, με την οποία και ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο Κογκρέσο για την πώληση 20+20 μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Το αίτημα έχει τώρα επιστραφεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα επόμενα 24ωρα θα σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Κογκρέσο για την τελική έγκριση. Πρόκειται πλέον για μια τυπική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης με ορίζοντα το 2028.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί σαφέστατη ένδειξη της μεγάλης σημασίας που δίνουν οι ΗΠΑ στη σχέση τους με την Ελλάδα, καθώς σε διακομματικό επίπεδο δεν διστάζουν πλέον να δώσουν σαφές ποιοτικό προβάδισμα στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας σε μια χρονική στιγμή πολύ σημαντική, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η Τουρκία.  

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η απάντηση των Αμερικανών στο ελληνικό αίτημα (Letter of Request - LOR) για τα stealth μαχητικά έχει πλέον γραφτεί και το μόνο που μένει είναι η ημερομηνία αποστολής στην Ελλάδα, η οποία όμως κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μετά τις ελληνικές εκλογές. 

Η απάντηση θα περιέχει την προσφορά των Αμερικανών  με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες, όπως κόστος, διαμόρφωση, εκπαίδευση, συντήρηση και όλα όσα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε η ελληνική και η αμερικανική πλευρά να καταλήξουν στην τελική συμφωνία και να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης η οποία θα είναι G to G (διακρατική).

Όσον αφορά το «στρατηγείο» των F-35, τη βάση δηλαδή που θα τα φιλοξενήσει, αυτή δεν είναι άλλη από την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Επειδή όμως το F-35 δεν είναι ένα απλό μαχητικό αεροσκάφος αλλά είναι «game changer» με stealth δυνατότητες, οπότε αυτό δεν μπορεί να «κατοικήσει» οπουδήποτε, χρειάζονται να γίνουν πολλά έργα υποδομής ώστε να αναβαθμιστεί η 117 Πτέρυγα Μάχης και να μπορεί να γίνει η βάση των συγκεκριμένων αεροσκαφών. 

Τα εν λόγω έργα σε κτιριακές και άλλες υποδομές της βάσης θα αναλάβει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία σε συνεργασία με την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, καθώς όπως είχε υπολογιστεί το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από όσο προβλεπόταν μέσω της διαδικασίας SSI (ανταποδοτικών ωφελημάτων).

Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω SSI αρνήθηκαν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ καθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει πολύχρονη εμπειρία σε κατασκευαστικά έργα και μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά. Τα έργα που θα γίνουν στην 117 ΠΜ θα πρέπει να πιστοποιηθούν από τους Αμερικανούς ως βάση που θα μπορεί να φιλοξενεί το μαχητικό 5ης γενιάς με την απόρρητη τεχνολογία.

Ένα άλλο σημείο που μένει να δούμε για το πρόγραμμα των F-35 είναι αν η Lockheed Martin θα συνεχίσει την πολύχρονη παράδοση που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα της συνεργασίας με ελληνικές αμυντικές εταιρείες. Καθώς το εν λόγω πρόγραμμα θα διαρκέσει πολλά χρόνια και θα είναι από τα μεγαλύτερα σε οικονομικό επίπεδο που έχει υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο.

Η απόκτηση αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική, καθώς η έγκρισή τους από τις ΗΠΑ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που στην Ευρώπη συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ανάγκες για εξοπλισμό των ευρωπαϊκών χωρών με την τελευταία τεχνολογία της αμυντικής βιομηχανίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το stealth μαχητικό εκτός από την Ελλάδα στην Ευρώπη έχουν ή θα αποκτήσουν και οι: Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Πολωνία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία.

Οπότε αυτομάτως η Ελλάδα γίνεται η μοναδική χώρα που θα έχει F-35 στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία έχει φροντίσει η ίδια να «εκπαραθυρωθεί» από το πρόγραμμα, μετά την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Σημειώνεται ότι, μετά την επανεκλογή Ερντογάν έχει αρχίσει και πάλι η συζήτηση με τους Αμερικανούς για το πρόγραμμα των μαχητικών F-16, που παραμένει ως τώρα μπλοκαρισμένο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Voles-Tethorakismena
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δισεκατομμύρια από ΕΕ για την άμυνα, σε κρίση η ελληνική βιομηχανία

Η Ευρώπη συντονίζει τις βιομηχανίες όπλων και σχεδιάζει «Ταμείο Ανάκαμψης» για την άμυνα, την ώρα που οι δύο βασικές ελληνικές κρατικές εταιρείες, ΕΑΒ και ΕΑΣ, προσπαθούν να βγουν από πολυετή κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με μοντέλο Ισραήλ η ανάπτυξη καινοτόμων οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα

Το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας ιδρύεται από το Δημόσιο και το Υπερταμείο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων από ελληνικές εταιρείες.
Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτός ελλείμματος οι αμυντικές δαπάνες, ανοίγει χώρος για εξοπλισμούς

Αυξάνει τα περιθώρια της χώρας για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων η διαφαινόμενη συμφωνία στην Ευρώπη για πιο «χαλαρή» μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Δεν αναιρείται η ανάγκη για επαναξιολόγηση των προγραμμάτων.