Φώτο: ΑΠΕ

Ο Ερντογάν κλιμακώνει με αναγγελία ερευνών νότια του Καστελλόριζου

Παραχωρήσεις αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με βάση τη συμφωνία με την Τρίπολη και αποστολή του σκάφους Ορούτς Ρέις για σεισμικές έρευνες προανήγγειλε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Την επόμενη κίνηση του στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, που εάν πραγματοποιηθεί θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα, προανήγγειλε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι μέσα στο 2020 η Άγκυρα θα χορηγήσει άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη, που χαρακτηρίζεται άκυρη και ανυπόστατη από την Αθήνα.

Ενόψει της συνόδου στο Βερολίνο για την Λιβύη, στην οποία δεν θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης. Στόχος της Άγκυρας είναι, ακόμη και με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, να αποτρέψει την πτώση της κυβέρνησης Σάρατζ, που ελέγχει την Τρίπολη, με την οποία έχουν υπογραφεί συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία, αλλά και για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Επιπλέον, όμως, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει άμεσα να αξιοποιήσει τη συμφωνία με την Λιβύη, μέσω της οποίας ορίζεται ΑΟΖ της Τουρκίας σε περιοχές νότια του Καστελλόριζου και της Κρήτης. «Με την Λιβύη έχουμε υπογράψει μνημόνιο που ορίζει τις θαλάσσιες ζώνες ευθύνης. Στις περιοχές μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης καμία έρευνα ή γεώτρηση δεν μπορεί να γίνει, ούτε και να τις διασχίσει αγωγός (σ.σ.: αυτό αναφέρεται στο σχεδιαζόμενο αγωγό East Med), χωρίς την έγκριση των δύο χωρών. Μέσα στο 2020 επιταχύνουμε τη διαδικασία για την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων σε αυτές τις περιοχές. Μόλις ορισθούν τα οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (σ.σ.: χορήγησης αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση) το Ορούτς Ρέις θα διενεργήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές «φωτογραφίζουν» ακριβώς το σενάριο που έχει εξετάσει η Αθήνα το τελευταίο διάστημα, δηλαδή την έναρξη ερευνών από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές που, βάσει του διεθνούς δικαίου, εντάσσονται στην (μη οριοθετημένη, ακόμη) αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας. Το σενάριο της αποστολής του ωκεανογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις νότια του Καστελλόριζου θα έθετε σε ευθεία αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ενώ, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο Τραμπ, στην πρόσφατη συνάντησή τους, η Αθήνα είναι έτοιμη να προασπίσει την κυριαρχία της με όλα τα μέσα.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε και πάλι την Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι «οι συμφωνίες  με την κυβέρνηση της Τρίπολης παραβιάζουν προδήλως το Διεθνές Δίκαιο. Είναι άκυρες και ανυπόστατες και δεν παράγουν οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα. Δεν επιχειρούν μόνο το σφετερισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, αλλά και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά τόσο για την ίδια τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι καιρός να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντιπαραγωγική, ακόμα και για την ίδια την Τουρκία. Επισύρει την εθνική αποδοκιμασία, οδηγεί την Τουρκία σε προϊούσα απομόνωση».

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη έχει δηλώσει ότι θεωρεί άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, δηλώνοντας ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ η αμερικανική πλευρά έχει αποδοκιμάσει πολιτικά τη συμφωνία, τονίζοντας ότι κλιμακώνει την ένταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, καταδίκη μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης

Προκλητικό χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ σημείωσε ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γάλλος πρέσβης: Πλήρως καταδικαστέα η ψευτοσυμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Π. Μεζονάβ χαρακτήρισε ψευτοσυμφωνία το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας και τόνισε πως η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.