ΓΔ: 1483.92 0.42% Τζίρος: 43.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:15:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mitsotakis-Ekloges
Φωτο: SOOC/Nick Paleologos

Με νέα πρόσωπα και δομικές αλλαγές η επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Αναβαθμισμένος ρόλος για Πιερρακάκη και Χρυσοχοΐδη, σε κρίσιμη θέση ο Σταύρος Παπασταύρου. Αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος με νέα υπουργεία και συγχωνεύσεις χαρτοφυλακίων.

Με το βασικό διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών να παραμένει για τη ΝΔ ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να οριοθετήσει -και αριθμητικά- τον πήχη των προσδοκιών του. Με μόνιμο σλόγκαν «ασφαλής αυτοδυναμία και όχι οριακή αυτοδυναμία», ο πρόεδρος της ΝΔ θέτει ως νέα αφετηρία τους 2.407.750 ψηφοφόρους που τον επέλεξαν στις κάλπες της 21ης Μαϊου, με απώτερο στόχο, από τη μια, να ξαναψηφίσουν το κόμμα του όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και, από την άλλη, να καταφέρει να περάσει τον αριθμό των 158 εδρών που είχε η ΝΔ κατά την πρώτη κυβερνητική της θητεία, μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες, στο παρασκήνιο αρχίζει να σχηματοποιείται και η φιλοσοφία πολλών επιλογών του κ.Μητσοτάκη για το νέο κυβερνητικό σχήμα -σε περίπτωση αυτοδυναμίας- τις βασικές προτεραιότητες και τα πρόσωπα «κλειδιά» που θα κληθούν να παίξουν κομβικό ρόλο την επόμενη μέρα. Δύο είναι τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Πρώτον, με ποια πρόσωπα θα επιλέξει να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια νέα τετραετία και, δεύτερον, πόση ΝΔ θα έχει μέσα το νέο κυβερνητικό σχήμα. Με επιτελικά στελέχη της οδού Πειραιώς να χαρακτηρίζουν ως «καλοδεχούμενα» στελέχη από διαφορετικές αφετηρίες που πιστεύουν στις ιδέες και το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται σαφές ότι με «όπλο» το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να προχωρήσει στις τελικές επιλογές του απαλλαγμένος από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις που υπηρετούν εσωκομματικές ισορροπίες.

Θεωρείται βέβαιο ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΝΔ θα αποτυπωθεί και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, έστω και αν το τελικό σχήμα και οι επιλογές σε πρόσωπα θα οριστικοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές 25ης Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, φουντώνει η συζήτηση για το πως θα αξιοποιηθούν στη νέα κυβέρνηση κορυφαίοι υπουργοί και βαριά ονόματα που θήτευσαν επί τέσσερα χρόνια σε υπουργικά πόστα, τη στιγμή που προεξοφλείται από πολλούς ο αναβαθμισμένος ρόλος του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με «όχημα» τη λαϊκή νομιμοποίηση της εκλογής τους με τα γαλάζια ψηφοδέλτια και μάλιστα στις πρώτες θέσεις.

Αναδόμηση της κυβέρνησης

Κομβικός είναι ο ρόλος που έχει αναλάβει ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον σχεδιασμό των δομικών αλλαγών και τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης, ενώ ως σημαντική προσθήκη λογίζεται και η συμμετοχή στην επιτελική ομάδα του δικηγόρου και άλλοτε στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος αναμένεται θα επιστρατευθεί στο κομμάτι της χάραξης της στρατηγικής.

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσιοποίησε την απόφασή του για τη δημιουργία υπουργείου Οικογένειας, εφόσον επανεκλεγεί πρωθυπουργός, με το «σπάσιμο» του υπουργείου Εργασίας στα δύο. Το κομμάτι που θα αφορά την οικογένεια θα είναι αυτοτελές και θα ασχολείται με ό,τι έχει να κάνει με την οικογενειακή και προνοιακή πολιτική. 

Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης για συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και το σπάσιμο στα δύο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.  Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του Περιβάλλοντος από το υπουργείο Ενέργειας στο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής και η αντίστοιχη του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Οικονομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σταυρόλεξο της νέας κυβέρνησης: Τα πρόσωπα για τις θέσεις - κλειδιά

Ο σχεδιασμός για πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών - Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον Κ. Πιερακάκη, το νέο οικονομικό επιτελείο, η πιθανή μετακίνηση Δένδια στο Πεντάγωνο και Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ και οι «σωματοφύλακες» του Μαξίμου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική μάχη για τους αναποφάσιστους, η ακρίβεια και οι Πρέσπες

Διψήφιο το ποσοστό των αναποφασιστών, ενώ οι μισοί ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα με τις εκλογές του 2023. Η ακρίβεια και η συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.
mitsotakis_synedrio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει εκστρατεία η ΝΔ για να καλύψει το χαμένο έδαφος στα δεξιά

Πρόγραμμα περιοδειών Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται σημαντικές απώλειες στις δημοσκοπήσεις. Την επόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται το ψηφοδέλτιο.