Φώτο: Shutterstock

Στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης η «μερίδα του λέοντος» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το ΥΠΕΝ

Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, προσθέτοντας ότι από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περί τις 60.000 μόνιμες θέσεις εργασίας. 

Oι δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν το μεγαλύτερο επιμέρους κονδύλι (3,5 δισ. ευρώ) των δράσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε το ΥΠΕΝ για τη νέα προγραμματική περίοδο. 

Αυτό ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ομιλία της στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, προσθέτοντας ότι μόνο από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υλοποίηση των δράσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περί τις 60.000 μόνιμες θέσεις εργασίας. 

«Ετοιμάζουμε πυρετωδώς τα νέα προγράμματα εξοικονόμησης για τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια και για τη βιομηχανία, αλλά και το εθνικό σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση» τόνισε η κ. Σδούκου. «Σημαντική ευελπιστούμε να είναι η συνεισφορά του ΕΣΠΑ και στην ανάπτυξη των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς (και με αυτό εννοώ κυρίως τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζονται, οι οποίες είναι προαπαιτούμενο για τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη σύζευξη τους, αλλά και τα έργα ανάπτυξης και ψηφιοποίησης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας»

Η κα Σδούκου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι το Σχέδιο Κανονισμού για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, αποκλείει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές φυσικού αερίου για χορήγηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

στόσο, όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και ευελπιστεί για μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση, λαμβάνοντας υπόψη - μεταξύ άλλων - ότι νέες υποδομές που ωριμάζουν στην παρούσα φάση όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης, ή η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, συντελούν στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης, καθώς και το ότι το φυσικό αέριο θα λειτουργήσει ως καύσιμο μετάβασης στο νέο, βασισμένο στις ΑΠΕ ενεργειακό σύστημα ενόσω συντελείται η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Μυτιλήνη και Χίο ανακοίνωσε ο Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε διευκρινιστικά ότι κάποιες από τις δυνάμεις θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί όπως είπε μ’ αυτή την έξαρση στο Μεταναστευτικό δεν μπορούν να μείνουν τα νησιά χωρίς αστυνομικές δυνάμεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη αύριο για την εκτόνωση της έντασης στα νησιά

Αύριο έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 17.00 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση.