ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gowind-Korvetta-Naval-Group
Φωτο: Naval Group

Δύσκολο σταυρόλεξο για το Ναυτικό: Ψάχνει νέα πλοία με όριο τα 1,7 δισ.

Στο τραπέζι, εκτός από τις κορβέτες ή μια επιπλέον φρεγάτα, τίθεται και πρόταση για αμερικανικά πλοία τύπου LCS. «Εφόσον υπάρξουν επωφελείς προτάσεις, θα αξιολογηθούν», δηλώνει ο Ν. Δένδιας.

Εν μέσω θέρους και μόλις λίγο καιρό μετά το τέλος των εκλογών έχουν «ανάψει» για τα καλά οι συζητήσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός που υπήρχε μέχρι πρότινος ενδέχεται να αλλάξει λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, κάτι που θα φανεί στο προσεχές μέλλον.

Μπορεί, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, το Πολεμικό Ναυτικό, να χρειάζεται νέες μονάδες ει δυνατόν... χθες, ωστόσο αυτό που έχει ξεκαθαριστεί πλέον από ανώτατες κυβερνητικές πηγές είναι ότι το budget δεν γίνεται να ξεπεράσει το 1,7 δισ., ούτε για …ένα ευρώ.

Οπότε ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει με αυτά τα χρήματα, καθώς το ζήτημα του προϋπολογισμού είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού μέχρι και το 2029, λόγω της πρόβλεψης πληρωμών για τα μεγάλα προγράμματα (φρεγάτες FDI και F-35 που «έρχονται»), τα δημοσιονομικά περιθώρια στα εξοπλιστικά είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Η ηγεσία και τα τεχνικά κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού, όπου συνεδρίασε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο την Παρασκευή που μας πέρασε, πρέπει να λύσει το  δύσκολο πρόβλημα το πώς θα ενισχυθεί καλύτερα, αλλά με το συγκεκριμένο όριο δαπάνης. 

Οι προτάσεις για την ενίσχυση του Στόλου που υπάρχουν στο τραπέζι είναι συγκεκριμένες, θα μπορούσε να πει κανείς, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας νέα σενάρια.

Η πρόταση για αγορά κορβετών εννοείται ότι όχι απλώς υπάρχει, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει και ένθερμους οπαδούς μέσα στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς θεωρούν ότι τόσο η γαλλική κορβέτα Gowind όσο και η ιταλική Doha, που είναι υποψήφιες, είναι ό,τι καλύτερο για την ενίσχυση του Στόλου, αφού πρώτα και κύρια είναι καινούργια πλοία με αυξημένες δυνατότητες.

Η άλλη πρόταση, η οποία και αυτή είναι σε αναμονή για να αξιολογηθεί, είναι η αγορά μίας ακόμα φρεγάτας FDI (Belharra), καθώς μπορεί να έχει λήξει η option της σύμβασης με τη Naval για παραγγελία τέταρτης στην τιμή των τριών -πάντως, οι Γάλλοι της Naval έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε και νέα προσφορά ξαφνικά εν μέσω καλοκαιριού η οποία αποτελεί μία πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι και παλιότερα, αλλά είχε απορριφθεί από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού: πρόκειται για τα αμερικανικά παράκτια περιπολικά LCS, τα οποία αποσύρουν οι ΗΠΑ από την ενεργό δράση. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπάρχει πρόταση από τις ΗΠΑ πώλησης τεσσάρων εξ’ αυτών, στην τιμή των 500 – 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όμως, τα συγκεκριμένα πλοία υστερούν, καθώς δεν έχουν δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, κάτι που στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι πρότινος θεωρούσαν πάρα πολύ χρήσιμο και αναγκαίο.

Με όλα αυτά να απασχολούν τα ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό μόνο που είναι απόλυτα ξεκάθαρο είναι ότι ο σχεδιασμός για την ενίσχυσή του παίρνει μία ακόμα παράταση, καθώς με το αυστηρό όριο των 1,7 δισ. θα πρέπει να επιλέξουν: Νέες κορβέτες, τέταρτη FDI, ή μια FDI και τέσσερις LCS, ή κάποιον άλλο πιθανό συνδυασμό. 

Τις πρώτες απαντήσεις για το πως θα κινηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη σε σαββατιάτικη εφημερίδα, όπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Όπως σημείωσε, ειδικά για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού: «Σχεδιασμός για τη μελλοντική δομή του υφίσταται και είναι δυναμικός. Εφόσον υπάρξουν επιχειρησιακά επωφελείς προσφορές, οι οποίες εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια Επιτελεία για να γίνει κατάλληλη εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία ναυπήγησης των 3 νέων Φρεγατών FDI στη Γαλλία, η οποία μάλιστα υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Εξετάζεται αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι η option για μία επιπλέον Φρεγάτα, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης από τα αρμόδια Επιτελεία οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων Κορβετών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Constellation-Fincantieri
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έπεσε σε... κύματα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Πολεμικού Ναυτικού

Η τριετής καθυστέρηση στο αμερικανικό πρόγραμμα για τις φρεγάτες Constellation δημιουργεί νέα δεδομένα και στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Επανέρχεται στο προσκήνιο το πρόγραμμα για τις κορβέτες.
Doha-Gowind
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορβέτες: Η νέα κίνηση από τους Ιταλούς και το «κρυφό» χαρτί των Γάλλων

Οι δύο ναυπηγικοί κολοσσοί σε συνεργασία με τα δύο κορυφαία ελληνικά ναυπηγεία διεκδικούν το πρόγραμμα των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού προσφέροντας πολύ σημαντικά ανταλλάγματα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τελειώνει η «ναυμαχία» για τις κορβέτες: Ο ρόλος Σκαραμαγκά - Ελευσίνας

Ως το τέλος του μήνα αποφασίζει η κυβέρνηση ανάμεσα στη γαλλική και την ιταλική πρόταση για την προμήθεια των 1,7 δισ. ευρώ, που θεωρείται κρίσιμη για την προσπάθεια ανασυγκρότησης των ελληνικών ναυπηγείων.
Belharra - Naval Group
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Επιτροπή της Βουλής οι συμβάσεις για Belharra και Rafale

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου, έρχονται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα δύο μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά από πάρα πολλά χρόνια «ξηρασίας».
businessdaily-Iron-Dome-Israel
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ελληνικός αντιαεροπορικός θόλος θα στηθεί με συνδρομή από το Ισραήλ

Δύο μεγάλες ισραηλινές επιχειρήσεις είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ: Η Rafael και η Israel Aerospace Industries, οι οποίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
F-35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα F-35 και το «όχι» Μητσοτάκη σε μεσάζοντες

Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς για τον αριθμό αεροσκαφών, τον τύπο τους και την τελική τιμή. «Όχι, ευχαριστώ» στα αντισταθμιστικά, που θα ωφελήσουν μόνο τους μεσάζοντες, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.