ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Μ. Βορίδης: Αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ακραίες οι καιρικές συνθήκες

Ο υπ. Επικρατείας, σε συνέντευξή του, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για «μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στο κομμάτι της πρόληψης και προστασίας των δασών». 

Σε μία συζήτηση της επόμενης ημέρας για τις δασικές πυρκαγιές, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, έθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, διάφορα ζητήματα , όπως της αλλαγής μοντέλου αντιμετώπισης ή της πιο ενεργούς συμμετοχής της κοινωνίας. Η χώρα διαθέτει περισσότερους πυροσβέστες και μέσα, αλλά, από την άλλη, «υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών», τόνισε.

Ο υπουργός ξεκίνησε από ένα «ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο», όπως το χαρακτήρισε. Οι ημέρες σε επίπεδο επιφυλακής 5, το 2019 ήταν μία, το 2021 - «που ήταν μια δύσκολη χρονιά» - οι μέρες ήταν τέσσερις, τώρα έχουμε πάει στις εννέα. Ταυτοχρόνως έθεσε και έναν άλλο προβληματισμό: «Έχουμε αυτή τη στιγμή τα διπλάσια εναέρια μέσα», χωρίς να συνυπολογίζει κανείς τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού συστήματος συνδρομής, όπως διευκρίνισε. Επιπλέον, «έχουμε υπερδιπλάσιο αριθμό εθελοντών, αυξημένο αριθμό πυροσβεστών και οχημάτων -όλα αριθμητικά είναι καλύτερα», ωστόσο όπως αναγνώρισε, «δεν είναι όλα καλά». 

Απαντώντας, εξ άλλου, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν 3.000 κενά στην Πυροσβεστική, αντέτεινε ότι αυτά έχουν να κάνουν με  τις κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες «υπάρχουν 20 χρόνια τώρα. Έχουμε όμως περισσότερους πυροσβέστες από αυτούς που είχαμε», υπογράμμισε. Στο ερώτημα δε, που ο ίδιος έθεσε, γιατί, αφού έχουμε περισσότερους πυροσβέστες και μέσα, έχουμε αυτό το κακό αποτέλεσμα, η απάντηση που έδωσε, είναι ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Είναι μια συζήτηση για το εάν χρειαζόμαστε και άλλα μέσα, αλλά θέλουμε και άλλα πράγματα, για παράδειγμα, τη μεγαλύτερη εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στο κομμάτι της πρόληψης και προστασίας των δασών». 

Για το τελευταίο ειδικότερα, ανέφερε πως «υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση - και νομίζω ότι είναι κάτι που σκέπτεται ο πρωθυπουργός αυτήν τη στιγμή - ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να εμπλέξουμε περισσότερο την κοινωνία με οργανωμένο, όμως, τρόπο, σε όλη αυτήν την προσπάθεια, για παράδειγμα στο κομμάτι της επιτήρησης». Υπάρχει, επίσης, «σημαντική βελτίωση στο συντονισμό από το 2019 ως σήμερα. Από μια Γραμματεία δεύτερου και τρίτου ρόλου στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχει καταλήξει να είναι Υπουργείο με όλη τη δομή και τη σημασία του Υπουργείου, αλλά, κυρίως, με τις επιχειρησιακές δυνατότητες που έχει αναπτύξει το Συντονιστικό Κέντρο στο Υπουργείο».

Ένα άλλο επιχείρημά του ήταν ότι «αυξήσαμε τα ποσά στην πρόληψη κατά 30%» (αντιπυρική προστασία). Στο σημείο αυτό, μάλιστα, έφερε το παράδειγμα της Δαδιάς: εκεί, επειδή είχε καεί το δάσος, «φέτος ανοίχτηκαν πολύ μεγάλες αντιπυρικές ζώνες», οι οποίες, ωστόσο, «δεν σταμάτησαν τη φωτιά», παρατήρησε και επικαλέστηκε το προηγούμενο του 2021, τότε που η φωτιά δεν είχε σταματήσει ούτε στην Εθνκή Οδό, όταν από τα Κιούρκα πέρασε πάνω από την Ε.Ο. Ενώ, απαντώντας και στην αντιπολιτευτική κριτική, παρέπεμψε και στα συμπεράσματα της Επιτροπής Γκολντάμερ (επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ). Το 80% των προτάσεών της έχει υλοποιηθεί, διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας.  

Αναφορικώς με τη σημασία της άμεσης κατάσβεσης, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Φυλής, εκεί όπου η παρέμβαση έγινε στα τρία πρώτα λεπτά και, εν τούτοις, η φωτιά πάλι ξέφυγε. Γιατί σε αυτό συνέτεινε σειρά παραγόντων. «Όσο διαρκούν τέτοιες συνθήκες, εάν έχει ξεκινήσει πυρκαγιά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να την σταματήσεις», συμπέρανε. Και, στο «δια ταύτα», «προφανώς η κλιματική επιδείνωση δημιουργεί πολύ μεγάλες προκλήσεις [...] δεν είναι εφικτό να μην έχουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές», αναγνώρισε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι πυροσβέστες, εθελοντές και πιλότοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης κάλεσε τους τηλεθεατές να δουν τι έγινε στο Μάουι. «Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 100 οι νεκροί και είναι πάνω από 800 οι αγνοούμενοι. Γιατί δεν έκαναν εκκενώσεις. Γιατί ήσαν αισιόδοξοι. Γιατί έλεγαν, "εντάξει, θα τα καταφέρουμε, δεν θα φτάσει η φωτιά". Η ανθρώπινη ζωή είναι προτεραιότητα και το "112" σε πολύ δύσκολες συνθήκες έχει βοηθήσει. Οι επιχειρήσεις εκκενώσεων έχουν εξαιρετική πολυπλοκότητα και έχουμε βελτιώσει το σύστημα πολύ», σημείωσε με έμφαση. 

Δεύτερη προτεραιότητα, η προστασία της περιουσίας: «υπάρχει σύστημα αποζημιώσεως που δεν υπήρχε πέντε χρόνια πριν». Τρίτη προτεραιότητα, η διαφύλαξη των υποδομών: «μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συνθήκη, οι απώλειες που έχουμε, είναι μικρές», δήλωσε για τις υποδομές που καταστράφηκαν. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί εμπρησμών, υπογράμμισε ότι εκδηλώθηκαν 500 πυρκαγιές την τελευταία εβδομάδα, 15 μέτωπα ταυτόχρονα στη Δαδιά, και εννέα στην Πάρνηθα. 

Ερωτηθείς για τη Θράκη ειδικότερα, επεσήμανε πως «έχει εμπλακεί η ΕΥΠ και το Προανακριτικό της Πυροσβεστικής» και είναι «σημαντικό στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς θα βλέπουμε τις συλλήψεις, να δούμε αν τυχόν υπάρχει μια διασύνδεση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να το πω», διευκρίνισε με την ταυτόχρονη σημείωση ότι «εκείνο το οποίο βλέπουμε, είναι πάρα πολλές φωτιές  - σε όλους μας δημιουργείται μια εντύπωση, "πώς εκείνες τις μέρες της πιο αυξημένης επικινδυνότητας, ξαφνικά έχουμε πάρα πολλές εστίες;"».

Για τις συλλήψεις δε, έκανε γνωστό ότι οι μισές από αυτές έχουν μετατραπεί σε ποινικές διώξεις. Όσον αφορά την ποινική αντιμετώπιση των εμπρηστών, παρατήρησε ότι εάν επιβάλλεται μια ποινή τριών ετών και πάνω ή τριών ετών και κάτω, που συνήθως είτε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή είτε αναστέλλεται, είναι παρεμβάσεις που «τις σκέπτεται ο υπουργός Δικαιοσύνης».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα μερίδας της αντιπολίτευσης για παραίτηση του αρμοδίου υπουργού, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε λέγοντας πως «σε όλους μας δημιουργεί συναισθήματα στενοχώριας, αγανάκτησης, απελπισίας» (σ.σ. το θέμα με τις πυρκαγιές). Αλλά, συνέχισε, «από τους πολιτικούς ο λαός δεν περιμένει την έκφραση συναισθημάτων» και μια αντιπολίτευση που «δεν έρχεται να πει τι είναι εκείνο το οποίο θα έπρεπε να γίνει παραπάνω, αλλά υψώνει τους τόνους για να δημιουργήσει ένα είδος συναισθηματικής ταυτίσεως με το στενοχωρημένο πολίτη, τον αγανακτισμένο πολίτη, εν τέλει αυτήν την ταύτιση δεν θα την δημιουργήσει. Γιατί περιμένει προτάσεις και από την αντιπολίτευση. Εμείς τέτοια αντιπολίτευση δεν κάναμε ποτέ, αυτούς τους τόνους, το ύφος, το λεκτικό, δεν το κάναμε ποτέ»

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, οι πολίτες, μέσα στη στενοχώρια τους, βλέπουν τις βελτιώσεις, όπως βλέπουν και το συντελεσθέν κακό - και το ερώτημα που απασχολεί ευρύτερα, είναι τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε. «Πρέπει να πάρουμε και άλλους πυροσβέστες; Πρέπει να πάρουμε και άλλα αεροπλάνα; Πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο; Πρέπει να εμπλέξουμε περισσότερο τον κόσμο; Μήπως πρέπει να δούμε τη διαχείριση των δασών μας με μια άλλη οπτική; Πρέπει να δούμε τα δάση μας ενταγμένα στον παραγωγικό ιστό, ώστε ενδεχομένως να προστατεύονται καλύτερα; Έχουμε μια μεγαλύτερη συζήτηση να κάνουμε, καθώς οι συνθήκες δυσκολεύουν και θα δυσκολεύουν», σημείωσε εν κατακλείδι ο κ. Βορίδης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

voridis delphi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στο Μαξίμου: Αναβάθμιση Βορίδη και Κουτνατζής στη θέση Μπρατάκου

O υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με την ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης, ενώ ο Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Η κυβέρνηση θα κριθεί στο αν μπορεί να ανταπεξέλθει στα προβλήματα

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «οι δηλώσεις προφανώς έχουν μια κάποια σημασία, αλλά μια κυβέρνηση κυρίως κρίνεται από το τι κάνει και δεν κάνει».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Πολλά πρέπει να αλλάξουν στην πρόληψη των πυρκαγιών

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το δάσος της Δαδιάς όπου και συζητήθηκαν τα βήματα αποκατάστασης του δάσους και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν με στόχο την προστασία του οικοσυστήματος.