ΓΔ: 1484.06 0.46% Τζίρος: 94.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Καρατομήσεις υπουργών μετά τη ΔΕΘ για "restart" εξετάζει ο Μητσοτάκης

Στο Μαξίμου συζητούν διορθωτικό ανασχηματισμό με απομάκρυνση υπουργών που είτε προκάλεσαν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ή δεν έπεισαν ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε στιγμές κρίσεις.

Αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση μετά τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του καλοκαιριού, αλλά και την απέραντη καταστροφή στον Θεσσαλικό κάμπο μετά το πέρασμα του φαινομένου Daniel. Η ευθεία αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου σε θέση άμυνας για μια σειρά γεγονότων, με τον πρωθυπουργό πλέον να καλείται να συγκρουστεί, όχι μόνο με τα κακώς κείμενα δεκαετιών, αλλά και με το ίδιο το πολιτικό του προσωπικό.

Από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο ακολούθησε μια σειρά κρίσεων και αστοχιών σε πρόσωπα και επιλογές, με την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού σε συγκεκριμένα γεγονότα να επιβαρύνει την ατμόσφαιρα, με αποκορύφωμα τον τρόπο αντίδρασης στις περιοχές που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η όσο το δυνατόν αποτελεσματική διαχείριση των ζημιών και η άμεση ανακούφιση των πληγέντων -μετά και τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- αποτελούν στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο, την ώρα που η κατάρρευση των υποδομών και των έργων που έγιναν μετά τον «Ιανό», έφεραν στο προσκήνιο μια σειρά ερωτημάτων για τη διαχείριση των κονδυλίων και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του κράτους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, δοκιμάζονται για ακόμα μία φορά τόσο οι αντοχές της κυβέρνησης, όσο και η διαχειριστική επάρκεια συγκεκριμένων υπουργών που βρίσκονται υπ' ατμόν για τους εσφαλμένους χειρισμούς και την αδυναμία αποφασιστικής παρέμβασης την ώρα της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει ένα ριζικό "restart" στην κυβέρνησή του, την ώρα που με φόντο τα τραγικά γεγονότα των ημερών, τόσο στο προσκήνιο, όσο και το παρασκήνιο, φούντωσαν οι συζητήσεις για έναν διορθωτικό ανασχηματισμό με απομάκρυνση υπουργών που είτε προκάλεσαν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ή δεν έπεισαν ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε στιγμές κρίσεις.

Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη διαβεβαιώνουν ότι για όλα αυτά ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ μέσα στις επόμενες ημέρες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, αλλά και δείχνοντας τις προθέσεις του για τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

Είναι προφανές ότι οι σκιές που βρίσκονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και πολιτικής αδράνειας, αφού όλοι παραδέχονται ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει μέρος της πολιτικής της αυτοπεποίθησης μετά το 41% των εκλογών και πλέον αξιολογείται, συγκρινόμενη όχι με τους αντιπάλους της, αλλά με την ικανότητά της να διαχειριστεί τα καθημερινά προβλήματα.

Σε αναζήτηση πόρων για την επούλωση των πληγών 

Η θεομηνία που χτύπησε την παραγωγική ραχοκοκαλιά του ΑΕΠ της χώρας, φέρνει προ τετελεσμένων το κεντρικό κράτος, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι το κόστος -άμεσο και έμμεσο- θα είναι τεράστιο. Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση η κυβέρνηση, από το φονικό πέρασμα του καιρικού φαινομένου «Daniel», καλείται να καταλήξει σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών, με πολλούς να προσδιορίζουν το απαιτούμενο κόστος των παρεμβάσεων πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν σε 6% του ΑΕΠ του 2022.

Από το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι για την εξεύρεση των χρημάτων που απαιτούνται, θα καταστεί αναγκαία η αναπροσαρμογή του σχεδιασμού κατανομής των εθνικών πόρων, η αλλαγή κατεύθυνσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα αναζητηθούν και επιπλέον πόροι από το ΕΣΠΑ και φυσικά θα ζητηθεί ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης που έχει συσταθεί για τις φυσικές καταστροφές.

Είναι ενδεικτικό ότι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ότι η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης υποχρεώνει την πολιτεία να δεσμεύει 1% έως 2% του ΑΕΠ ετησίως για το κλίμα, χωρίς να υπολογίζονται οι παράπλευρες σημαντικές απώλειες, από τη μείωση της αγροτικής παραγωγής που θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις προϊόντων και σε αναγκαστικές εισαγωγές και τον μηδενισμό κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισε «ανένδοτο» ο Μητσοτάκης απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα

Κυβερνά «ο κυρίαρχος λαός και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια, όσο και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα», τόνισε ο πρωθυπουργός. Τι σημαίνουν οι παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου.
Karamanlis-Kostas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόβα ευρωεκλογών για τρεις ημέρες στη Βουλή, στο επίκεντρο ο Καραμανλής

Η τραγωδία των Τεμπών και όλα τα «καυτά» θέματα της πολιτικής ατζέντας φέρνουν την κυβέρνηση σε σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού με αιτιάσεις για οικονομικά συμφέροντα.
Mitsotakis, Bouli, vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Πρόταση δυσπιστίας της Τρίτη για τα Τέμπη

Καταλύτης εξελίξεων το δημοσίευμα για αλλοίωση των ηχητικών καταγραφών της νύχτας του τραγικού δυστυχήματος. Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για πρόταση δυσπιστίας από την αντιπολίτευση. «Καλοδεχούμενη», απαντά η κυβέρνηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ευρωπαϊκοί» πονοκέφαλοι της κυβέρνησης και το αντίδοτο των νομοσχεδίων

Τέμπη, διαρροή προσωπικών δεδομένων και αντιπαράθεση με την Ιεραρχία προβληματίζουν την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών. Αντεπίθεση του Μαξίμου με αύξηση στον κατώτατο μισθό και σειρά νομοσχεδίων.