ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Παγκόσμια συμμαχία απέναντι στην κλιματική κρίση

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως χρειάζεται μια πολύ πιο συντονισμένη απάντηση απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προσαρμογή.

Για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνηση του στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας ειδικές αναφορές τόσο στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, όσο και στις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν πρόσφατα τη Θεσσαλία. 

«Και όμως, ενώ ενεργούμε αποφασιστικά για τον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων (της κλιματικής κρίσης), είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι διότι βραχυπρόθεσμα δεν δίνουμε αρκετή έμφαση στην προσαρμογή, μολονότι η ανάγκη να γίνουμε πιο ανθεκτικοί συνιστά αλλαγή για το σήμερα, όχι για το αύριο. Εξάλλου, αυτή η κρίση είναι ήδη εδώ, επηρεάζει ήδη τις ζωές μας και έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες μας. Αυτό συνιστά αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής αλλά και στο μέτωπο της διάθεσης οικονομικών πόρων. Ξοδεύουμε "ψίχουλα" για την προσαρμογή και την παροχή έκτακτης βοήθειας. Έχουμε δύο ταμεία των οποίων οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Αυτό πρέπει να αλλάξει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα, και οι πολλοί φίλοι και γείτονές μας που βρέχονται από τη Μεσόγειο, αντιμετωπίζουν πλέον παρόμοιες προκλήσεις με τις χώρες που έχουν βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα" της κλιματικής κρίσης. Και, όπως αυτές οι χώρες, χρειαζόμαστε μια πολύ πιο συντονισμένη απάντηση.

Στην Ελλάδα, έχουμε διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την άμβλυνση των συνεπειών: ψηφίσαμε τον πρώτο μας κλιματικό νόμο και προωθούμε φιλόδοξες προτάσεις για την απαλλαγή των νησιών μας από τις πηγές εκπομπών άνθρακα. Συνεργαζόμαστε με πολυεθνικές εταιρείες στην επιδίωξη πράσινων τεχνολογιών. Κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου, με δεδομένο το φυσικό μας πλεονέκτημα που είναι ο  άνεμος, ο ήλιος και η θάλασσα, οι δυνατότητες είναι τεράστιες».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ευρωπαϊκός Νότος και η Βόρεια Αφρική δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Καναδάς αυτό το καλοκαίρι, ή άλλες χώρες όπως το Πακιστάν το περασμένο καλοκαίρι, όταν και αυτό επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες», καλώντας για τη «δημιουργία μιας "παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή". Ένα forum όπου θα μπορούμε να παράγουμε νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, να προσφέρουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, προτού να είναι πολύ αργά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «επενδύοντας περισσότερο, για παράδειγμα, στην κοινή χρήση νέων τεχνολογιών για προηγμένη πρόγνωση και μοντέλα για μετεωρολογικά φαινόμενα, ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια, με μεγαλύτερη ακρίβεια, πώς θα εκδηλωθούν αυτά τα φαινόμενα, από πού προέρχονται οι πλημμύρες και πού εξαπλώνονται οι πυρκαγιές», σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα επιδιώξει τη συγκρότηση μιας συμμαχίας για την προσαρμογή στο πλαίσιο της ερχόμενης συνόδου για το κλίμα, COP28, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Επειδή μόνο μέσα από τη συνεργασία μας μπορούμε να κάνουμε πραγματική διαφορά, αντλώντας διδάγματα ο ένας από τον άλλον, αλλά και ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές και λύσεις».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης, επανέλαβε ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Αθήνα στο Μεταναστευτικό είναι δίκαιη πλην όμως αυστηρή και τόνισε ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης πρέπει να εστιάζουν σε πρώτο χρόνο στην αποτροπή της αναχώρησης.

Στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως η μία και μόνη διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, ήτοι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού ύψιστη προτεραιότητα για την Αθήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

metsola
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνεί με Κ. Μητσοτάκη η Μέτσολα για περισσότερες πολιτικές για το κλίμα

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραδέχτηκε ότι οι οικονομικοί πόροι που διαθέτει η ΕΕ για έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, δεν επαρκούν.
mitsotakis_press_conference
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμαχίες, επενδύσεις, ομογένεια στο επίκεντρο των επαφών Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 76ης Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρέπει να υπερβούμε τις κρίσεις τολμώντας γενναίες αλλαγές

«Η μόνη δυνατή επιλογή που έχουμε σήμερα -ατομικά και συλλογικά- είναι η έγκαιρη προσαρμογή στη νέα απαιτητική πραγματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.