ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μ. Κατρίνης: Να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό ταμείο για την κλιματική κρίση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός για την πολιτική προστασία της χώρας καθώς το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση «αποδείχθηκε κενό περιεχομένου».

Την ανάγκη για την συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα ενισχύει τα κράτη μέλη, εφόσον η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης που επισήμανε ότι το ζήτημα της πολιτικής προστασίας αποτελεί θέμα γενικότερης συναίνεσης και υπερβαίνει τον τετραετή κύκλο μιας κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό RealFm ο κ. Κατρίνης για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε πως η ανείπωτη καταστροφή που προκλήθηκε από τις πρόσφατες κακοκαιρίες αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα των πληγέντων «ενώ το κράτος αποδεικνύεται αδύναμο να δράσει προληπτικά και να δράσει στοιχειωδώς».

Σημείωσε πως «η πολιτική προστασία θα πρέπει να είναι θέμα γενικότερης συνεννόησης και συναίνεσης, γιατί ο τομέας της πολιτικής προστασίας υπερβαίνει τον πολιτικό κύκλο της τετραετίας μιας κυβέρνησης» επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός σχεδιασμός και όχι απλώς πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια και αποδείχθηκε κενό περιεχομένου».

Στρέφοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «οι κάτοικοι της Εύβοιας, που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές και βιώνουν και σήμερα τις καταστροφές από τις πλημμύρες, πώς μπορούν να εμπιστευτούν τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος εξαγγέλλει, αλλά δεν υλοποιεί;», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ήδη να έρθει μια taskforce με εμπειρία ευρωπαϊκή και να συντονίσει όλα τα έργα, όχι μόνο αποκατάστασης, αλλά και θωράκισης. Εθνικός στόχος πρέπει να είναι η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, το οποίο θα ενισχύει τα κράτη μέλη, εφόσον η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει. Άρα θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση, από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπόρεσε ούτε σε προληπτικό ούτε σε επιτελικό επίπεδο να διαχειριστεί το θέμα αποτελεσματικά. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ προτείνουμε λύσεις, γιατί οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να νιώθουν ανασφάλεια στην καθημερινότητά τους, όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο κ. Καιρίδης για την νομιμοποίηση απασχολούμενων εργαζομένων μεταναστών τόνισε πως «επειδή προέρχομαι από αγροτική περιοχή και διαπιστώνω καθημερινά το πρόβλημα των αργών και δύσκαμπτων διαδικασιών για μετάκληση εργατών γης από τρίτες χώρες, θα πρέπει να δούμε ως πολιτεία πώς θα τις κάνουμε πιο ευέλικτες, πριν πάμε σε αυτό που ακούγεται ως διαρροή ή πληροφορία για την πρόταση Καιρίδη.

Γιατί σήμερα υπάρχει μία γραφειοκρατική διαδικασία στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, που ταλαιπωρεί τους παραγωγούς και σε αρκετές περιπτώσεις η έγκριση έρχεται όταν έχει τελειώσει η περίοδος της συγκομιδής. Άρα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του, χωρίς να δημιουργούνται οι κίνδυνοι που έχουμε ζήσει στο παρελθόν με τις αθρόες εισροές στη χώρα παράτυπων μεταναστών». 

Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών υπογράμμισε πως «σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό με την Τουρκία, η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή  και να τεθεί με τον κατάλληλο τρόπο, ούτως ώστε να υπάρχει μια δίκαιη κατανομή εισροής και η χώρα μας να μην είναι το εξιλαστήριο θύμα». 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών από τις μειώσεις των ενισχύσεων

Ο βουλευτής Ρεθύμνης του κόμματος Μανόλης Χνάρης, τονίζει ότι η πληρωμή ενίσχυσης για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (πρασίνισμα), μεταφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά για το επόμενο έτος.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Θεσσαλία από την πλημμύρα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως η κυβέρνηση δεν συνειδητοποιεί τις καταστροφικές συνέπειες από την πλημμύρα στη Θεσσαλία και υπογράμμισε ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα αποκατασταθούν οι καλλιέργειες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Το σχέδιο της ΝΔ είναι μια Ελλάδα χωρίς μεσαίες επιχειρήσεις

Ο υπ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο αλλάζει τους όρους για την πρόσβαση στη ρευστότητα, αλλάζει τους όρους για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε στη χώρα.