ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Β. Κικίλιας: Τεράστιο στοίχημα για όλους αποτελεί η κλιματική κρίση

Ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι θα κατατεθεί νέος νόμος στη Βουλή που θα ελέγχει «αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλλει στενή συνεργασία».

Την ανάγκη συστράτευσης όλων, πολιτών και πολιτικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, υπογράμμισε ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «απαιτείται, κατά την άποψή μου, ένας νέος πατριωτισμός που θα αφορά στους πολίτες, τους πολιτικούς και τη δομή του κράτους. Μια συνολική προσπάθεια να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε και να σώσουμε τη χώρα μας, απέναντι στην απειλή της κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η κλιματική κρίση που πλήττει όλο τον πλανήτη και κυρίως περιοχές, όπως αυτή της Μεσογείου, απαιτεί συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων: Του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, των συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΕΝ, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β' βαθμού κ.ά.) με τη σκέψη ότι αυτό θα γίνει υπό την προεδρία της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους.

«Θα φέρουμε ένα νόμο στη Βουλή, ο οποίος κατ' αρχάς θα ελέγχει αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλλει στενή συνεργασία. Και μιλάω για συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα οι αντιπυρικές ζώνες που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δάση μας. Τελείωσε αυτό το οποίο υπήρχε στο παρελθόν, δεν βγαίνει πλέον το "αφήστε τα δάση έτσι να αναπτύσσονται, μην κάνετε αντιπυρικές ζώνες, να μην εκμεταλλευόμαστε τα δάση μας, να μην υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας"» τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε, δε, την επιτακτική ανάγκη ελέγχου του καθαρισμού των οικοπέδων ιδιωτών από τους δήμους και έκανε λόγο για εγκληματική συμπεριφορά όσων- επανειλημμένως μάλιστα- προβαίνουν σε θερμές εργασίες όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι επιπέδου 4 και 5.

«Τι απαιτείται να γίνει; Αυτό το οποίο κάποιοι έλεγαν "ως αυτό μπορούσαμε να κάνουμε", τελείωσε. Τελείωσε το "αυτό μπορούσαμε να κάνουμε ή αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε". Όταν οι άνθρωποι είναι ξεσπιτωμένοι όλα απαιτούνται να γίνουν, προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Η πρόληψη λοιπόν είναι το ισχυρότερο όπλο και τώρα είναι εμφανές ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπάνω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πώς δύο φορές εντός 20 ημερών η χώρα αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση στις ίδιες περιοχές- στη Θεσσαλία, στο Βόλο, στη Βόρεια Εύβοια- δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. «Και φυσικά εκεί υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι αγωνιούν, κάποιοι από αυτούς είναι έξω από τα σπίτια τους και έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας, την οποία παρέχουμε και δίνουμε λύσεις» είπε ο υπουργός , τονίζοντας ότι «οφείλουμε όλοι να ετοιμαστούμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kikilias-Vasilis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Σε 60 ημέρες προκηρύχθηκαν έργα του ΑΙΓΙΣ ύψους 114 εκ.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για το επερχόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει αναβάθμιση του ρόλου της Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ετοιμότητα και την έγκαιρη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Kikilias-Vasilis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Η πρόληψη θα βρεθεί στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας

Ο υπουργός τόνισε ότι «ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων δεν μπορεί να λειτουργεί με γραφειοκρατική δομή ούτε να σκοντάφτει πάνω σε τυπικά εμπόδια».