ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γ. Γεραπετρίτης: Να συνεργαστούμε με Τουρκία στην επιτήρηση των συνόρων

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως καταβάλλονται προσπάθειες για την αναβίωση της κοινής δήλωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας του 2016 σημειώνοντας πως τόσο η γείτονα χώρα όσο και η Ελλάδα έχουν επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος.

«Στην παρούσα φάση, αυτό στο οποίο πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την Τουρκία είναι η αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων και οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξή του στο Al Arabiya, την οποία έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην υπουργική Σύνοδο της ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου στο Ομάν.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι επίσης ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς, σε συνεργασία με την ΕΕ, για όσους χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας».

Επισήμανε πως όσο περισσότερες περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις προκύπτουν, τόσο θα πληθαίνουν οι ροές προσφύγων που θα προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τις συνέπειες των συγκρούσεων και των πολέμων. «Υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να εφαρμόσουμε περαιτέρω μέτρα κατά της παράτυπης μετανάστευσης και να επιτρέψουμε τη δημιουργία νομίμων οδών μετανάστευσης», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το 2016 επιτεύχθηκε η κοινή δήλωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, η οποία «δεν λειτούργησε αποτελεσματικά και γι' αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να την αναβιώσουμε τώρα» και σημείωσε πως η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα σημαντικό βάρος, το ίδιο και η Ελλάδα.

«Πρέπει να εργαστούμε για την άμβλυνση των πραγματικών βαθύτερων αιτιών αυτών των μεταναστευτικών κυμάτων, στο βαθμό που μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοιες πολιτικές», τόνισε. «Πρέπει να αναπτύξουμε περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την αποτροπή των εχθροπραξιών και να εγκαινιάσουμε πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, προκειμένου να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να αναπτυχθεί αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δύο χωρών. «Η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν πολλές εντάσεις. Υπήρχαν πολλές παρανοήσεις και δεν μπορέσαμε πραγματικά να αναπτύξουμε μια φιλική σχέση, μια σχέση καλής γειτονίας», σημείωσε.

Υπενθύμισε όμως ότι αμέσως μετά τις εκλογές οι ηγέτες των δύο χωρών αποφάσισαν να προσπαθήσουν να ενισχύσουν τη φιλική τους σχέση, έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές, στο Βίλνιους κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη παρουσία των δύο ηγετών και διευρυμένων αντιπροσωπειών.

«Αυτό που πραγματικά επιθυμούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε την περίοδο ηρεμίας και ειρήνης», ανέφερε. «Τους τελευταίους επτά με οκτώ μήνες, η κατάσταση στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ήρεμη. Πρέπει πραγματικά να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή την προοπτική, διότι το κλίμα ειρήνης αποτελεί προϋπόθεση για την ευημερία των δύο εθνών».

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε αναπτύξει μια ιδιαίτερα ισχυρή και ανοικτή σχέση ειλικρίνειας με τον Τούρκο ομόλογό μου», υπογράμμισε. Προς το παρόν, όπως ανέφερε, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία τριών πυλώνων, του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος αφορά τα βασικά ζητήματα πολιτικής φύσης, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για ζητήματα που αφορούν στις στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή, και τη θετική ατζέντα.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε σε έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους, διότι αυτό θα προωθήσει τη συναντίληψη. Τώρα, συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς, στον τουρισμό, τον ακαδημαϊκή συνεργασία, τις ανταλλαγές στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και προφανώς την πολιτική προστασία», σημείωσε.

Υπενθύμισε πως η Μεσόγειος βίωσε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με ακραία καιρικά φαινόμενα. «Σημειώθηκαν ιδιαίτερα εκτεταμένες πυρκαγιές και στη συνέχεια εκτεταμένες πλημμύρες. Υπάρχει μια έντονη κλιματική κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα παγκόσμιο ζήτημα, η κάθε χώρα μεμονωμένα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Επομένως, συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας, προκειμένου να προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες αυτού του φαινομένου».

Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα δεν θεωρεί την Τουρκία ως ανταγωνιστή «ούτε σε περιφερειακό ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο». «Είμαστε γείτονες. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα», τόνισε. Όσον αφορά το Κυπριακό, «η Ελλάδα εμμένει στην πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο».

«Το πιο σημαντικό είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι επίσης, πολύ σημαντικό να διεξαχθεί ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση. Προφανώς, δεν δεχόμαστε τη λύση δύο κρατών, επειδή ουσιαστικά αντιβαίνει στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και επειδή δεν αντικατοπτρίζει μία σύγχρονη λύση. Οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μαζί και όχι ο ένας εναντίον του άλλου» τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν μπορούν να τεθούν σε διάλογο

«Είναι σημαντικό το ότι δεν έχουμε κατά βάση παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, όπως επίσης είναι σημαντικό το ότι υπάρχει συντονισμός για να περιοριστούν και σχεδόν να μηδενιστούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.» ξεκαθαρίζει.
ypoyrgeio-exoterikvn
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Εξωτερικών: Υποστηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι το αντίστοιχο υπουργείο της Τουρκίας πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κυριαρχία της χώρας μας, τόνισε.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Να συζητήσουμε με την Τουρκία υπό παραγωγικούς όρους

«Σήμερα έχουμε εδραιώσει ένα δίαυλο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μπορούμε να συζητούμε», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Δε μπορώ να δεχτώ ότι δε μπορούμε να συζητούμε ορθολογικά».