ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Εξαγωγές και τουρισμός στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας

Ο Γιώργος Σταθάκης σε ομιλία του σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει κλείσει ένα μεγάλο κύκλο με πολλές δυσκολίες και έχει θεραπεύσει τα βασικότερα οικονομικά προβλήματα.

«Η ελληνική οικονομία έχει κλείσει ένα μεγάλο κύκλο με πολλές δραματικές συνέπειες, όπου στο τέλος της ημέρας έχει θεραπεύσει τα δύο βασικότερα οικονομικά προβλήματα, μέσω των οποίων εκδηλώθηκε κρίση το 2009, δηλαδή ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας και τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα που τροφοδοτούσαν ένα μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος».

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης, «οτιδήποτε συζητάμε για ανάπτυξη και για τον τρόπο που θα κινηθούμε, αυτοί οι δύο πυλώνες που προανέφερα πρέπει να μείνουν αδιαπραγμάτευτα σταθεροί, πάνω στους οποίους δεν θα επιτρέπεται οποιοδήποτε παλινδρόμηση».

Επίσης, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και το 2019, στηρίζεται αποκλειστικά σε δύο τομείς, δηλαδή στις εξαγωγές και στον τουρισμό.» Αυτό, όπως επεσήμανε, «είναι πολύ σημαντικό, διότι η ανάκαμψη στηρίζεται σε βιώσιμους πυλώνες που φέρνουν συνάλλαγμα και δεν έχει κανένα στοιχείο τεχνητής ανάπτυξης».

Ακόμη, ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα νέο πεδίο για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων», στο πλαίσιο πάντα και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Σχετικά με τους τομείς που έχουν προοπτικές, ο πρώην υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ενεργειακό τομέα, προσθέτοντας ότι η έρευνα και η καινοτομία που παράγονται από τα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμική της χώρας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Εξαγωγές και δημόσια κατανάλωση οδηγούν την ανάπτυξη σε ρυθμούς 2,5%

Οι εξαγωγές και η δημόσια κατανάλωση οδήγησαν στην επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 1,9% ετησίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί προβληματίζει τους Έλληνες εξαγωγείς το Brexit - Οι κύριες εστίες ανησυχίας

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του επικείμενου Brexit και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για το τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας αλλά και σε μια κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τουρισμός έριξε το έλλειμμα στο ισοζύγιο

Μειωμένο κατά 725 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2018, με τον Τουρισμό να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Συνάντηση με μέλη του ΣΕΤΕ για την ενίσχυση του τουρισμού

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς επιβάλουν την ανάγκη ενός άρτια εκπαιδευμένου καλά αμειβόμενου προσωπικού προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος των βέλτιστων παρεχόμενων υπηρεσιών.