ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurobank
Φώτο: Γιάννης Ρούσσος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Eurobank και επικεφαλής Τομέα Καταθέσεων & Επενδύσεων

Eurobank: Εναλλακτικές επενδύσεις σε εποχή μηδενικών επιτοκίων

Η ανάγκη για ικανοποιητικές αποδόσεις οδηγεί σε στροφή σε επενδυτικά προϊόντα, τονίζει στο Business Daily ο Γιάννης Ρούσσος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Eurobank και επικεφαλής Τομέα Καταθέσεων & Επενδύσεων.

Τις επιλογές που έχουν οι επενδυτές στο σκηνικό μηδενικών επιτοκίων, προκειμένου να αυξήσουν τις αποδόσεις, αναλαμβάνοντας κίνδυνο που αντιστοιχεί στο προφίλ τους, αναλύει, μιλώντας στο Business Daily, ο Γιάννης Ρούσσος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Eurobank και επικεφαλής Τομέα Καταθέσεων & Επενδύσεων.

Ο κ. Ρούσσος σημειώνει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Δεκέμβριο η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών ήταν 0,18% και των ανοιχτών λογαριασμών 0,04%.  Όπως υπογραμμίζει η τάση αυτή που φυσικά δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο, οδηγεί τους αποταμιευτές στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προκειμένου να πετύχουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

«Η εν λόγω ανάγκη θα οδηγήσει στη στροφή τους σε επενδυτικά προϊόντα όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη και την Αμερική. Πρόκειται ωστόσο για μια διαδικασία που θα είναι φυσικά σταδιακή, καθώς ο κόσμος θα εξοικειώνεται στο νέο αυτό περιβάλλον ενώ οφείλω να υπογραμμίσω πως πρέπει να συνοδεύεται από την παροχή κατάλληλης συμβουλευτικής από εξειδικευμένους συμβούλους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Eurobank «υπάρχουν επιλογές για όλα τα πορτοφόλια». Για παράδειγμα, σημειώνει, υπάρχουν προϊόντα με καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων όπου ο πελάτης με υψηλά διαθέσιμα μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στο επενδυτικό του προφίλ. Υπάρχει όμως την ίδια ώρα η δυνατότητα τακτικής τοποθέτησης, για παράδειγμα από 60 ευρώ, σε ένα από τα Αμοιβαία Κεφάλαια για μικρότερα βαλάντια.  

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

  • Ποιο είναι το νέο σκηνικό στις επενδύσεις σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων; ;

Όπως είναι γνωστό στις αγορές της  Ευρώπης και της Αμερικής οι αποδόσεις των καταθέσεων είναι μηδενικές και σε πολλές περιπτώσεις μεγάλων υπολοίπων ακόμα και αρνητική.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων είναι γεγονός και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Δεκέμβριο η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών ήταν 0,18% και των ανοιχτών λογαριασμών 0,04%.

Η τάση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι αποταμιευτές να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων. Η εν λόγω ανάγκη θα οδηγήσει στη στροφή τους σε επενδυτικά προϊόντα όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ευρώπη και την Αμερική, μια διαδικασία που θα είναι φυσικά σταδιακή και θα πρέπει να συνοδεύεται από την παροχή κατάλληλης συμβουλευτικής από εξειδικευμένους συμβούλους.

  • Υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσει κανείς αξιόλογη απόδοση με τοποθετήσεις μηδενικού κινδύνου για το κεφάλαιό του;

Όλες οι μορφές τοποθετήσεων μηδενικού ρίσκου έχουν μηδενικές και αρνητικές αποδόσεις για όλους, επενδυτές και θεσμικούς και για τα επόμενα χρόνια η τάση πολύ δύσκολα θα μεταβληθεί. Ωστόσο κάθε εξειδικευμένος σύμβουλος μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες των πελατών του και να παραθέσει επιλογές που να λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες του κάθε πελάτη και το βαθμό ρίσκου που είναι διατεθειμένος να αναλάβει. Υπάρχουν πολλές επιλογές και πολλές εναλλακτικές σήμερα στην αγορά τις οποίες αξίζει να διερευνήσει κάποιος.

  • Ένας επενδυτής που είναι διατεθειμένος να αναλάβει κίνδυνο πώς μπορεί να βρει καθοδήγηση για να επιλέξει τα πλέον κατάλληλα επενδυτικά προϊόντα για το προφίλ του;

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται  πάντα από το επίπεδο εξοικείωσής του. Αν μιλάμε για παραδοσιακό καταθέτη μπορεί να ενημερωθεί για τις επιλογές που έχει από την Τράπεζά του και πρακτικά να εκπαιδευτεί για τις βασικές αρχές των επενδύσεων. Εφόσον μιλάμε για έναν πιο έμπειρο επενδυτή που διαθέτει και υψηλά διαθέσιμα οι επιλογές είναι πιο διευρυμένες. Αυτή η κατηγορία επενδυτών μπορεί να αναζητήσει και να βρει  πιο εξειδικευμένες λύσεις από τον προσωπικό του σύμβουλο, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του προκειμένου να επιλέξει το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που του ταιριάζει.  

  • Υπάρχουν επενδυτικές επιλογές για επενδυτές που δεν διαθέτουν σημαντικό κεφάλαιο εκκίνησης, αλλά επιθυμούν να τοποθετούν σε μια επένδυση ένα ποσό σε μηνιαία βάση;

Υπάρχουν επιλογές για όλα τα πορτοφόλια. Για παράδειγμα υπάρχουν προϊόντα με καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων όπου ο πελάτης με υψηλά διαθέσιμα μπορεί να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στο επενδυτικό του προφίλ. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα τακτικής τοποθέτησης για παράδειγμα από 60 ευρώ σε ένα από τα Αμοιβαία Κεφάλαια όπως το πρόγραμμα Masterplan, στον αντίποδα.  

  • Ποια είναι τα σύγχρονα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρονται σήμερα σε έναν επενδυτή ως επιλογές για να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα;

Όπως προαναφέρθηκε υπάρχει μια πληθώρα επιλογών αλλά η τελική επιλογή πρέπει να είναι του πελάτη λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις επενδυτικές του ανάγκες και την ανοχή στο  ρίσκο. Χωρίς να προβαίνω σε κάποια σύσταση θα αναφερθώ σε ορισμένες επιλογές:

  • Συστηματική επένδυση σε Αμοιβαία Κεφάλαια: Μέσω της στρατηγικής των τακτικών τοποθετήσεων ο πελάτης αγοράζει μερίδια αμοιβαίου κεφαλαίου σε διαφορετικά επίπεδα τιμών εξομαλύνοντας έτσι τις διακυμάνσεις των αγορών, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλού μέσου κόστους κτήσης για το σύνολο του χαρτοφυλακίου του πελάτη.
  • Life Cycles Α/Κ: Τα συγκεκριμένα αμοιβαία κεφάλαια είναι κατάλληλα για τους επενδυτές που διαθέτουν ένα συγκεκριμένο επενδυτικό ορίζοντα στο πλαίσιο του πλάνου συνταξιοδότησής τους στοχεύοντας στην επίτευξη κεφαλαιακών κερδών σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Το αμοιβαίο κεφάλαιο υιοθετεί ένα σχετικά υψηλού κινδύνου προφίλ στην αρχή της επενδυτικής περιόδου, όπου η «Ημερομηνία Στόχος» ακόμα απέχει πολύ. Στη συνέχεια και σταδιακά, το αμοιβαίο κεφάλαιο θα αυξάνει την κατανομή του σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου, καθώς η «Ημερομηνία Στόχος» θα πλησιάζει. Στην «Ημερομηνία Στόχο» το αμοιβαίο κεφάλαιο αναμένεται να είναι επενδυμένο κυρίως σε ομολογιακά.
  • Αμοιβαίο Κεφάλαιο που διανέμει μέρισμα (Distribution Share Class Α/Κ). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Distribution Share Class Αμοιβαίων Κεφαλαίων είναι η δυνατότητα διανομής μερίσματος σε προκαθορισμένες χρονικές στιγμές μέσα στο έτος το οποίο αφαιρείται κάθε αφορά που αποδίδεται από τη συνολική περιουσία του ενεργητικού του Α/Κ. Απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε πελάτες – επενδυτές που έχουν μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και ενδιαφέρονται να λαμβάνουν ένα τακτικό έσοδο σε προκαθορισμένα χρονικά σημεία έχοντας κατανοήσει και αναλάβει τον συνδεόμενο με το αμοιβαίο κεφάλαιο κίνδυνο.
  • Funds of Funds Α/Κ Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας αυτής είναι ότι επενδύουν το ενεργητικό τους σε μερίδια άλλων Α/Κ. Πρόκειται δηλαδή για «καλάθια» Αμοιβαίων Κεφαλαίων με ενεργητική διαχείριση που στοχεύουν σε ευρύτερη διασπορά σε κάθε κατηγορία επενδύσεων (π.χ. ομόλογα, μετοχές), καθώς και σε γεωγραφικό επίπεδο. Μέσω ενός τέτοιου Α/Κ ο πελάτης – μεριδιούχος αποκτά πρόσβαση σε διαφοροποιημένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που υπό άλλες συνθήκες αν έπρεπε να τοποθετηθεί μόνος του, αυτό θα απαιτούσε σημαντικά υψηλότερο ποσό συμμετοχής. Σε κάθε περίπτωση για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πελατών προτείνουμε να λάβει πληροφορίες από το Eurobank.gr ή από τον προσωπικό του σύμβουλο ώστε να προβεί στην ορθή επιλογή προϊόντος που του ταιριάζει.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Καραγιαννόπουλος: Το factoring στηρίζει επιχειρήσεις με υγιείς πωλήσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Factors μιλάει για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και επανεκκίνησης των επιχειρήσεων και τη σημαντική βοήθεια του factoring προς αυτή την κατεύθυνση.
eurobank-egg-bahtalia-Ρούλα Μπαχταλιά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Νέο μεγάλο στοίχημα καινοτομίας για το egg η ψηφιοποίηση του τουρισμού

Νέο cluster επιχειρήσεων με την υποστήριξη από το egg της Eurobank θα δημιουργήσει ψηφιακές εφαρμογές για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μιλάει στο Business Daily η Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια του egg.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έκρηξη» επενδύσεων για να γίνει η Ελλάδα διεθνής ενεργειακός κόμβος

Ο ΑΔΜΗΕ σταδιακά «χτίζει» το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να γίνει κόμβος για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ την τετραετία 2022-2025.
Πρώην Βασιλικά Κτήματα, Τατόι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις αναπλάσεις αλλάζουν την Αττική και δίνουν πνοή στην κτηματαγορά

Η αξιοποίηση του εργοστασίου της Πυρκάλ, η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Λ. Αλεξάνδρας και η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι φέρνουν μεγάλες επενδύσεις και δίνουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.