ΓΔ: 1011.7 0.77% Τζίρος: 25.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:01:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Γιάννης Οικονόμου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μαρία Νικόλτσιου, Δημοσιογράφος
Φωτο: Γιάννης Οικονόμου, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μαρία Νικόλτσιου, Δημοσιογράφος.

Γ. Οικονόμου στο BD: Να μην χάσουμε το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

O κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά σε 6 ερωτήσεις της Μαρίας Νικόλτσιου σε συνέντευξή του στο Business Daily. Τι είπε για τη διαπλοκή, τις φοροελαφρύνσεις, τα δημοσιονομικά και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ανάγκη να μη χάσει η Ελλάδα την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, να δημιουργηθεί νέος πλούτος που θα διαχυθεί στην κοινωνία και να προστατευθούν με ένα αποτελεσματικό πλέγμα μέτρων κοινωνικής πολιτικής οι ασθενέστεροι υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη στο Business Daily.

Αποκρούει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περι διαπλοκής κάνοντας λόγο για «κορώνες και κλισέ που δεν είναι απλώς κούφιες, αλλά μυρίζουν ναφθαλίνη». «Η κυβέρνηση δεν κάνει χάρες» τονίζει.

Όπως τονίζει, απαντώντας στην κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική της κυβέρνησης απευθύνεται σε λίγους και δεν καλύπτει τις ανάγκες των φτωχότερων στρωμάτων, «πρέπει να μην χάσουμε το τρένο και αυτής της επανάστασης, όπως συνέβη με τις τρεις προηγούμενες. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες, μέσω της ποιοτικής παιδείας, να μετάσχουν ισότιμα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και να απολαύσουν τα αγαθά της. Ταυτόχρονα, έχουμε πολιτικό σχέδιο να μοιραστεί δίκαια ο πλούτος, που με τις πολιτικές μας ήδη δημιουργούμε και θα δημιουργήσουμε, και να βγάλουμε από τη φτώχεια και την ανέχεια τους συνανθρώπους μας που για κάποιον λόγο δεν τα κατάφεραν. Αποτελεσματικό και ποιοτικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας μπορεί  κανείς να ορθώσει μόνο εάν δημιουργεί πλούτο».

Ο κ. Οικονόμου αποκλείει αυξήσεις των φόρων και προαναγγέλλει νέες ελαφρύνσεις και παροχές, σημειώνοντας ότι «όσα περισσότερα πετυχαίνουμε ως χώρα, τόσα περισσότερα θα επιστρέφονται στους πολίτες για την ατομική τους ευημερία και προκοπή». Χαρακτηρίζει «κορώνες και κλισέ που μυρίζουν ναφθαλίνη» την κριτική της αντιπολίτευσης περί διαπλοκής, ενώ, αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας τονίζει ότι μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να αποφευχθούν νέα περιοριστικά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων.

  • Λέτε ότι ο κύριος Τσίπρας μιλάει για ένα κόσμο που «δεν  υπάρχει πια». Ανεξαρτήτως όμως της ανάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεωρείτε πως μέρος της κοινωνίας δεν βιώνει τα οφέλη της «4ης βιομηχανικής επανάστασης», δεν έχει σπίτι να μεταβιβάσει, δεν έχει τις ίδιες προσβάσεις σε παιδεία και εργασία; Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και ίσως την κουλτούρα να παρακολουθήσει τον κόσμο που περιγράφετε; Αυτό το κομμάτι όμως είναι φτωχό, υπαρκτό και πολυάριθμο και καθορίζει όπως βλέπουμε σε Ευρώπη και Αμερική πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση σας μήπως το «αγνοεί» αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που προφανώς υπάρχει;

Κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχει το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού, ότι δεν υφίστανται στρώματα που πένονται, ακόμα και στις πλέον προηγμένες κοινωνίες. Η βασική μας έγνοια είναι αυτοί οι άνθρωποι, γιατί, ως φιλελεύθεροι, έχουμε αρχή μας τον πολιτικό ανθρωπισμό. Η 4η βιομηχανική επανάσταση αποτελεί ένα σημείο τομή στην παγκόσμια ιστορία, καθώς θα αλλάξει τα πάντα. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για την πατρίδα μας. Πρέπει να μην χάσουμε το τρένο και αυτής της επανάστασης, όπως συνέβη με τις τρεις προηγούμενες. Αυτός είναι όρος επιβίωσης και ευημερίας της χώρας μας και πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησής μας. Αν συμμετάσχουμε εξαρχής και ισότιμα στην 4η βιομηχανική επανάσταση, θα μπορέσουμε να λάβουμε γενναίο μερίδιο του τεράστιου πλούτου που ήδη δημιουργείται. Πολιτικά είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες, μέσω της ποιοτικής παιδείας, να μετάσχουν ισότιμα στην 4η βιομηχανική επανάσταση και να απολαύσουν τα αγαθά της.

Ταυτόχρονα, έχουμε πολιτικό σχέδιο να μοιραστεί δίκαια ο πλούτος, που με τις πολιτικές μας ήδη δημιουργούμε και θα δημιουργήσουμε, και να βγάλουμε από τη φτώχεια και την ανέχεια τους συνανθρώπους μας που για κάποιον λόγο δεν τα κατάφεραν. Αποτελεσματικό και ποιοτικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας μπορεί  κανείς να ορθώσει μόνο εάν δημιουργεί πλούτο. Και ο πλούτος στις σύγχρονες κοινωνίες δημιουργείται από την τεχνολογία, την επιστήμη και τις καινοτόμες επενδύσεις. Όχι από την υπερφορολόγηση της μέσης τάξης, ούτε από το να κανιβαλίζουν η μια τάξη  την άλλη. Αυτά είναι που έπραξε και -το χειρότερο- αυτά είναι που ευαγγελίζεται και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς επιδιώκουμε μια κοινωνία που η μεγέθυνση του πλούτου και η κρατική μέριμνα θα μειώσουν στο ελάχιστο φαινόμενα αποκλεισμού. Με τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζουμε και έχουμε εξαγγείλει βοηθάμε ποιοτικά τους ανθρώπους που έχουν οικονομικά προβλήματα. Ο κοινωνικός αποκλεισμός θεραπεύεται από την ανάπτυξη και τις επανορθωτικές πολιτικές, όχι από τα ευχολόγια και τις εκθέσεις ιδεών.

 

  • Ανακοινώνετε φοροαπαλλαγές για  πολίτες με χαρτοφυλάκια μετοχών και ακίνητων μέχρι 800 χιλιάδες, προφανώς ευπρόσδεκτο.  Πως θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι φοροαπαλλαγές; Δε υπάρχει ζήτημα δυσανάλογης επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα;

Σε καμία των περιπτώσεων! Έχουμε μελετημένο και άρτια οργανωμένο σχέδιο, πολιτικό και οικονομικό, που μας επιτρέπει να χρηματοδοτούμε δράσεις στήριξης της κοινωνίας, ιδίως των νέων ανθρώπων, του μέλλοντος της πατρίδας μας. Επειδή η σώφρονα οικονομική μας πολιτική αποδίδει, επειδή σημειώνουμε ανάπτυξη ρεκόρ για ευρωπαϊκή χώρα εντός ΕΕ, είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε ανάλογες δράσεις. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι η ανάπτυξη αυτή μοιάζει περισσότερο «στέρεη» από πότε και αυτό γιατί βασίζεται στις επενδύσεις και στις εξαγωγές. Και επειδή  θα συνεχίσει  με γοργούς ρυθμούς γρήγορα, από τον πλούτο που δημιουργούμε, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα σε όλους τους Έλληνες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

  • Ακούμε μια μόνιμη κριτική από την αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση σας κάνει «χάρες στη διαπλοκή». Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Κορώνες και κλισέ που δεν είναι απλώς κούφιες, αλλά μυρίζουν ναφθαλίνη. Η κυβέρνηση δεν κάνει χάρες. Με τις πολιτικές  και τις παρεμβάσεις μας κρατήσαμε τη χώρα υγειονομικά όρθια και στηρίξαμε την πραγματική οικονομία. Με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις μας απελευθερώσαμε τις παραγωγικές δυνάμεις και προσέλκυσαν το επενδυτικό και όχι μόνον ενδιαφέρον με αποτέλεσμα στην Ελλάδα σήμερα να έχουμε περισσότερες δουλειές από όσες υπήρχαν πριν την πανδημία και περισσότερες θέσεις απασχόλησης από όσες είχαμε πριν τα μνημόνια. Αυτά και πολλά ακόμη είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής, μιας κυβέρνησης που αλλάζει την Ελλάδα για όλους, που κοιτάζει μπροστά χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.

Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε τέλμα και καλείται να σκαρφιστεί πολιτικά επιχειρήματα και να χτίσει ένα αφήγημα κόντρα στην αδράνεια της. Μεταξύ, λοιπόν, των πολλών ασταθών και αβάσιμων που λέγονται, ακούγονται και πράγματα που κινούνται στα όρια της συκοφαντίας. Η κυβέρνηση δεν κάνει χάρες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία απέναντι στους πολίτες. Να θυμίσω, πως ο πρώτος νόμος της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, ήταν αυτός για τη θεσμοθέτηση του Επιτελικού Κράτους, με τον οποίο και συστάθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πολλά σημαντικά βήματα για να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα των ημετέρων. Αν αυτά τα βήματα ενοχλούν, μάλλον, σημαίνει ότι κάποιους άλλους ξεβολεύουν και όχι την Κυβέρνηση που κάνει παράλληλα βήματα με την ελληνική κοινωνία, τις επιδιώξεις και τις επιταγές της.

  • Η πανδημία αφήνει μια μεγάλη τρύπα στα δημοσιονομικά, σε μια ήδη επιβαρυμένη οικονομία. Πως θα διασφαλίσετε ότι τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν για το καλό της ελληνικής οικονομίας και με διαφάνεια; Το επιχείρημα ότι η Ευρώπη έχει μηχανισμούς ελέγχου, στο παρελθόν δεν εξασφάλισε διαφάνεια.

Καταρχήν είμαστε πολιτικά αποφασισμένοι και το έχουμε αποδείξει με την απόλυτα χρηστή μας διοίκηση μέχρι σήμερα. Υπάρχει συνεπώς τεκμήριο. Επίσης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το επιτελικό κράτος είναι θεσμοί που συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του κράτους. Επιπλέον, με ποικίλες νομοθετικές μας παρεμβάσεις έχουμε προσαρμοστεί στα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας, σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις. Το πολιτικό μας όραμα είναι να διασφαλίσουμε την ατομική προκοπή με τη μεγιστοποίηση του δημοσίου αγαθού.

  • Βλέπουμε εμπόδια στην εμβολιαστική διαδικασία λόγω και των πολλών αντιδράσεων. Υπάρχει κίνδυνος για νέο lockdown το φθινόπωρο, για κλείσιμο σχολείων;

Η κυβέρνηση έχει οργανώσει ένα μελετημένο σχέδιο λειτουργίας των σχολείων. Βασίζεται στους εμβολιασμούς, στους τακτικούς ελέγχους με τεστ και σε κανόνες σε ότι αφορά τα μαθήματα και τη ζωή στο σχολικό περιβάλλον. Η εκπαιδευτική κοινότητα, ιδίως οι μαθητές, απολαμβάνει τα μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά αγαθά της δια ζώσης εκπαίδευσης. Η κατάσταση με την πανδημία είναι όμως δυναμική και δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει. Αν οι πολίτες εμβολιαστούν μαζικά και αν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είμαστε αισιόδοξοι. Χρειάζεται η συνεργασία όλων, από τη στιγμή που η πολιτεία παρέχει ό,τι χρειάζεται για τη συνέχιση της ασφαλούς δια ζώσης εκπαίδευσης.

  • Να περιμένουμε κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις με νέες παροχές όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός; Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί περαιτέρω;

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη ΔΕΘ ότι οι πολίτες το 2022 θα πληρώσουν ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Με στοχευμένες κινήσεις και πολιτικές και κυρίως με συστηματική δουλειά κατορθώσαμε  από κοινού με την κοινωνία οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας να κινούνται αυξητικά και να ξεπερνούν τις αρχικές προβλέψεις. Όσα περισσότερα πετυχαίνουμε ως χώρα, τόσα περισσότερα θα επιστρέφονται στους πολίτες για την ατομική τους ευημερία και προκοπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Μαστρογεωργίου στο BD: Οι μεγατάσεις, το μέλλον και ο εκλογικός κύκλος

Ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης εξηγεί, σε συνέντευξη στο BD, πώς η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να «δει» πιο μακριά από τον εκλογικό κύκλο και να προσαρμοστεί έγκαιρα στις μεγατάσεις και τις εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλ. Πατέλης στο BD: Πώς θα ξεπεράσει η Ελλάδα και τη νέα διεθνή κρίση

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, σε συνέντευξη στη Μ. Νικόλτσιου στο Business Daily, μιλά για το ρόλο της κυβέρνησης στη διαχείριση της νέας κρίσης, την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα, τις τράπεζες, τις μεγάλες ξένες επενδύσεις και τη μεταρρύθμιση στον ΟΑΕΔ.
mitsotakis-nd-kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το πακέτο μέτρων θα αφορά το 2022 και 2023 και θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για νέους, παράταση του Γέφυρα Ι. Στόχος η στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά νέες παροχές εξετάζει η κυβέρνηση, έχει «δύναμη πυρός» 1,2 δισ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και μείωση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ακόμη και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στις παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ κλείνουν ενόψει του νέου έτους

Τη λειτουργία ψηφιακών εφαρμογών ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών για το κλείσιμο του έτους, ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ με κάποιες από αυτές να ανοίγουν πάλι στις πρώτες ημέρες του νέου έτους.