ΓΔ: 913.35 0.46% Τζίρος: 5.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis-nd-kyvernisi
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το πακέτο μέτρων θα αφορά το 2022 και 2023 και θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για νέους, παράταση του Γέφυρα Ι. Στόχος η στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων.

Ισχυρό πακέτο μέτρων με ορίζοντα διετίας που θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενισχύσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά για την «απόσβεση» των απωλειών στο εισόδημα από το κύμα της «ενεργειακής ακρίβειας» και παρεμβάσεις για την τόνωση της απασχόλησης των νέων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για «μέτρο-έκπληξη».

Το πολιτικό και κοινωνικό σήμα που θέλει να μεταδώσει η κυβέρνηση είναι η συνέπεια στις προεκλογικές εξαγγελίες, η στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων, η δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας για «φυγή της οικονομίας προς τα εμπρός» με βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με βαθιές μεταρρυθμίσεις και παραγωγικές τομές, η έξοδος από την ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές.    

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το πακέτο θα αφορά το 2022 και το 2023 και θα προβλέπει:

 • Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ενοίκια, τους τόκους, τα μερίσματα το 2022 και μονιμοποίηση της κατάργησης της από το 2023. 
 • Διατήρηση και το επόμενο έτος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες  η και περαιτέρω μείωση τους κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές και την πορεία της οικονομίας.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις από 100% στο 50% καθώς και της προκαταβολής για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (πλην των τραπεζών) από 100% στο 80%.
 • Μείωση στο 22% από 24% του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις το 2022 και περαιτέρω αποκλιμάκωση του στο 20%.
 • Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για πέντε η επτά χρόνια σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.
 • Διεύρυνση  των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές  για να προστατευθούν από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Στο τραπέζι έχει τεθεί και η μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του ρεύματος.   
 • Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με ταυτόχρονη διεύρυνση των δικαιούχων. Υπάρχει και εισήγηση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης η του ΦΠΑ.  
 • Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για την είσοδο νέων ηλικίας 18-29 ετών στην αγορά εργασίας και εισοδηματικές ενισχύσεις σε ανέργους και αδύναμα νοικοκυριά.  
 • Παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1-1-2022 στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μεσοσταθμική μείωση 8% στο κύριο φόρο.
 • Σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ με μείωση συντελεστών  η αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε πρώτη φάση.
 • Παράταση για τρεις μήνες του προγράμματος «Γέφυρα Ι» που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για τη πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
 • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές, τουριστικό πακέτο και  εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου καθώς και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο) για όσο διάστημα λειτουργούν στα νησιά δομές αιτούντων άσυλο.
 • Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2023 και πλήρη  κατάργηση του τα επόμενα έτη.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνει τα περιθώρια παροχών - φοροελαφρύνσεων ο υψηλός ρυθμός ανάκαμψης

Η «εκτόξευση» του ΑΕΠ κατά +16,2% στο δεύτερο τρίμηνο δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες για την συνολική επίδοση της οικονομίας τη εφετινή χρονιά και δημιουργεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτρεξαν να πληρώσουν φόρους οι Έλληνες κόντρα στο lockdown του Μαρτίου

Ρεκόρ στην εισπραξιμότητα των φόρων, που ξεπέρασε το 90% και έφθασε σχεδόν στο 92% για τον ΦΠΑ. Το μικρό... θαύμα αποδίδεται από αρμόδια στελέχη στα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στην αγορά.