ΓΔ: 1448.54 0.93% Τζίρος: 36.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διευρύνει τα περιθώρια παροχών - φοροελαφρύνσεων ο υψηλός ρυθμός ανάκαμψης

Η «εκτόξευση» του ΑΕΠ κατά +16,2% στο δεύτερο τρίμηνο δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες για την συνολική επίδοση της οικονομίας τη εφετινή χρονιά και δημιουργεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις.

Έξτρα πακέτο μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2022 με φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τη κρίση και το κύμα ανατιμήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά το άνοιγμα του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργεί ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την εκτόξευση του ΑΕΠ στο 16,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο πήχης για το ρυθμό ανάπτυξης ολόκληρο το έτος τοποθετείται στη περιοχή του 4,5%-5% έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,6%. Με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, τα περιθώρια για παροχές μπορούν να διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ που θεωρείται ασφαλής πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό.

Τα σενάρια για το νέο εμπλουτισμένο πακέτο που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ με χρονικό ορίζοντα την επόμενη διετία προβλέπουν:

  • Μέτρα ανάχωμα στην ακρίβεια για τους ανέργους και τα ευάλωτα νοικοκυριά με μείωση των χρεώσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και  διεύρυνση  των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 η 1,1 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Επέκταση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους.  
  • Μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για την εξουδετέρωση των επιβαρύνσεων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και «κούρεμα» η και πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλη την εστίαση και το τουριστικό πακέτο και διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα μεταφορικά και στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου.
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 22% από 24%.
  • Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για πέντε η επτά χρόνια σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.
  • Παράταση  για τρεις μήνες του προγράμματος Γέφυρα Ι που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για τη πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.
  • Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι δεν έχει ακόμα κλειδώσει το ακριβές ποσοστό της αναθεώρησης του ΑΕΠ καθώς βαρόμετρο για τις εξελίξεις αποτελούν τα στοιχεία για τη πορεία της πραγματικής οικονομίας το τρίτο και κυρίως το τελευταίο τρίμηνο του έτους αν και οι πρόδρομοι δείκτες είναι θετικοί. Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο πέρυσι ο ρυθμός μεταβολής ήταν σε τριμηνιαία βάση 3,9% και σε ετήσια καταγράφηκε ύφεση 10% ενώ στο τέταρτο τρίμηνο ο ρυθμός ήταν 3,5% και 6,8% αντίστοιχα.

Η αισιοδοξία για αισθητή υπέρβαση του στόχου του 3,6% πηγάζει αφ ενός από το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο φέτος «έπιασε» τα επίπεδα του 2019 καθώς διαμορφώθηκε στα 45,987 δισ,. ευρώ έναντι 45,972 δισ. ευρώ και αφ ετέρου από την ισχυρή ανάκαμψη του θερινού τουρισμού και της εστίασης. Εκτιμάται ότι οι εισπράξεις στο νευραλγικό για την οικονομία τουριστικό τομέα θα καλύψουν τουλάχιστον το 70% των εσόδων του 2019. έναντι του 25% των εισπράξεων του 2019 που πέτυχε ο τουρισμός το 2020. Πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο προμηνύουν η ιδιωτική κατανάλωση, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή και η οικοδομική δραστηριότητά που κινούνται με διψήφιους ρυθμούς αύξησης.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ότι «ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7% και σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ πάνω από 13% το δεύτερο τρίμηνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εκτιμάται ότι σε μέσα επίπεδα ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 4,3% την περίοδο 2021-2025. Η πρόβλεψη είναι 3,6% για φέτος και 6,25% για το 2022 με το ΑΕΠ να γυρίζει στα επίπεδα του 2019. Για τα επόμενα έτη η ταχύτητα της ανάκαμψης θα πέσει στο 4,4% το 2023, στο 4,1% το 2024 και στο 3,3% το 2025.

Ειδικότερα η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται ότι θα αυξηθεί από 2,6% φέτος στο 2,9% το 2022 και κατά μέσον όρο 2,5% τα επόμενα έτη. Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα απογειωθούν το επόμενο έτος σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ αύξησης 30,3% και θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία με ρυθμό πάνω από 10% έως το 2025. Όσον αφορά τις εξαγωγές από 10,4% φέτος θα αυξηθούν κατά 13,8% το 2022, για να πέσουν στο 7,5% το 2023, στο 6,2% το 2024 και στο 5,2% το 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis-nd-kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Το πακέτο μέτρων θα αφορά το 2022 και 2023 και θα περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για νέους, παράταση του Γέφυρα Ι. Στόχος η στήριξη των αδύναμων, της μεσαίας τάξης και των νέων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έξι σοβαρές προκλήσεις στην οικονομία για την επόμενη κυβέρνηση

Κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν για αντικειμενικές τιμές ακινήτων, ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλαγές στη φορολογία, δημοσιονομική πολιτική, ενίσχυση των εισοδημάτων και χρέη προς το Δημόσιο.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά νέες παροχές εξετάζει η κυβέρνηση, έχει «δύναμη πυρός» 1,2 δισ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και μείωση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ακόμη και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στις παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι.
Revma, Reuma, Timologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μοιράζονται 500 εκατ. ευρώ για επιδότηση σε ρεύμα και θέρμανση

Πάνω από 300 εκατ. η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος, διπλασιάζεται το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Έρχονται και εκπτώσεις από ΔΕΠΑ στο αέριο. Σήμερα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιασμός για εισοδηματική ενίσχυση σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες

Συμπληρωματικές παρεμβάσεις, όπως μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση της ανάπτυξης.