ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Isabel Ye, Ebury, China, Kina
Η κα Isabel Ye, επικεφαλής για την Κϊνα στην Ebury. Πηγή: Ebury

Isabel Ye: Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει σημαντικές κινεζικές επενδύσεις

Πέραν του τουρισμού και του real estate, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις σε ΑΠΕ, τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, στο διασυνοριακό e-commerce αλλά και στα logistics, τονίζει στο Business Daily η επικεφαλής για την Κίνα στην eBury.

Σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων προσφέρει η ελληνική οικονομία και πέραν των παραδοσιακών τομέων όπως αυτοί του τουρισμού και του real estate, όπως σημειώνει η κα Isabel Ye, κορυφαίο στέλεχος της διεθνούς εταιρείας πληρωμών eBury

Σε συνέντευξή της στο Business Daily, η κα Ye υπογραμμίζει ότι η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί ένα θετικό περιβάλλον για την πραγματοποίηση περισσότερων επενδύσεων, ενώ σημειώνει ότι υπάρχουν και ορισμένα σημεία - κλειδιά τα οποία θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι δυτικοί και όχι μόνο Έλληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να συνάψουν συνεργασία με κινεζικούς ομίλους. 

Αναφερόμενη στα τεράστια προβλήματα που εμφανίζονται στον κλάδο real estate της Κίνας και κυρίως στην εταιρεία Evergrande επισημαίνει ότι το Πεκίνο έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία κρίσεις τέτοιου είδους, συμπληρώνοντας, πάντως, ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της εταιρείας σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία. 

Θετικές εκτιμά ότι είναι οι προοπτικές τόσο για το κινεζικό χρηματιστήριο όσο και για το γουάν, με το δεύτερο να αυξάνει συνεχώς την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, ενώ «βλέπει» σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τοποθετήσεις σε κινεζικά κρατικά ομόλογα σε γουάν. 

  • Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο. Παράλληλα η πολιτική που εφαρμόζεται είναι περισσότερο φιλική προς τις επενδύσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα; Σε ποιους τομείς;

Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα και τόσο οι οικονομικές όσο και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές. Παρά το πλήγμα της πανδημίας η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Το θετικό αλλά και αμοιβαία επωφελές κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί έναν από τους βασικούς θετικούς παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι το επενδυτικό περιβάλλον παραμείνει θετικό, τότε αυτή η δραστηριότητα θα είναι και πιο έντονη. Αυτή τη στιγμή, πέραν των παραδοσιακών τομέων του τουρισμού και του real estate, η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα να προσελκύσει νέες επενδύσεις στους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών, στο διασυνοριακό e-commerce αλλά και στον κλάδο των logistics. 

  • Η αγορά της Κίνας αποτελεί πόλο έλξης για τις ελληνικές και εν γένει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή ώστε η προσπάθεια επέκτασης μίας εταιρείας στην κινεζική αγορά να καταστεί περισσότερο επιτυχής;

Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% του παγκόσμιου εμπορίου και, εάν είστε εισαγωγέας, είναι πολύ πιθανό ότι πραγματοποιείτε ήδη συναλλαγές με την Κίνα ή σχεδιάζετε να το κάνετε στο μέλλον. Ωστόσο, η πλοήγηση στο διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχει αποδειχθεί πρόκληση. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα σημεία – κλειδιά που μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Το πρώτο είναι η ορθή διαχείριση των επιδράσεων που προκαλούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Καλό θα είναι σε έναν προμηθευτεί να ζητά κάποιος την τιμή στο τοπικό νόμισμα. Οι προμηθευτές καθορίζουν συνήθως τις τιμές εξαγωγής τους λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας δολαρίου/γουάν.  Ζητώνταςη τιμολόγηση να γίνει σε γουάν, οι αγοραστές διασφαλίζουν σταθερές τιμές που δεν θα επηρεαστούν από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Θα πρέπει να υπάρχει μία καλή διαπραγμάτευση στο θέμα της τιμής, με το «παζάρι» να αποτελεί μία διαδεδομένη τακτική στην Κίνα. Όσο περίεργο και εάν φανεί, στην επικοινωνία με τις κινεζικές εταιρείες καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται και τα εγχώρια μέσα όπως το Wechat που είναι το πιο κοινό εργαλείο επικοινωνίας στην Κίνα και είναι επίσης ένα δημοφιλές μέσο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να μπορούν να χρησιμοποιούν το Wechat για να διασφαλίζουν την ομαλή επικοινωνία με τους προμηθευτές, δημιουργώντας ισχυρές σχέσεις.

Η ανάπτυξη και προσωπικών πέραν των επιχειρηματικών δεσμών είναι ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και απόλυτη κατανόηση των πρακτικών που ισχύουν στην τοπική αγορά της Κίνας. 

  • Κορυφαίες κινεζικές εταιρείες όπως η Evergrande εμφανίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι κινεζικές αρχές έχουν υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται να «σώσουν» την εταιρεία, αλλά ταυτόχρονα συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που είναι «too big, to fail». Θα υπάρξει, τελικά, κάποια παρέμβαση; Εάν υπάρξει κατάρρευση της Evergrande, μπορεί η κινεζική οικονομία να απειληθεί σοβαρά;

Ως γίγαντας στον κλάδο, η κατάρρευση της Evergrande είναι βέβαιο ότι θα έχει κάποιο αντίκτυπο στην οικονομία. Ωστόσο, για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν, η οικονομία της Κίνας διατήρησε μια σχετικά σταθερή αναπτυξιακή τάση και επίσης έχει δείξει καλύτερες δυνατότητες διαχείρισης κινδύνων ενόψει της πανδημίας. Η σταδιακή ενίσχυση του γουάν είναι ένα καλό παράδειγμα. Η Κίνα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πιο τυποποιημένες προσεγγίσεις διαχείρισης όσον αφορά τη ρύθμιση της αγοράς, και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Κίνα έχει την ικανότητα να διαχειριστεί την κρίση της Evergrande, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να δώσουμε χρόνο στην αγορά να αφομοιώσει τους «μετασεισμούς» που προκάλεσε η Evergrande.

  • Ποιες είναι οι προοπτικές τόσο για την κινεζική χρηματιστηριακή αγορά όσο και για το νόμισμα της χώρας; Πώς μπορούν να «κινηθούν» σε αυτήν οι επενδυτές;

Οι προοπτικές για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές στην Κίνα εξακολουθούν να είναι καλές. Οι υψηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις υποστηρίζονται εν μέρει από τη διαφορά ανάπτυξης της Κίνας σε σχέση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες και περιοχές.

Παράλληλα η  κινεζική κεντρική τράπεζα έχει προβεί σε περαιτέρω περικοπές στο ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα, γεγονός που στηρίζει την ανάπτυξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας χρησιμοποιεί ένα ημερήσια σταθμισμένο καλάθι για να καθορίσει το εύρος εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί το γουάν. Αυτό το καλάθι περιέχει 24 νομίσματα, με το δολάριο να έχει τη μεγαλύτερη στάθμιση (περίπου 20%), ακολουθούμενο από το ευρώ (πάνω από 17 %). 

Η κινεζική κεντρική τράπεζα θέλει επίσης να απαλλαγεί από την εικόνα του «χειριστή» των τιμών. Δεν είναι τυχαίο ότι η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτίμησε ότι το ρενμίνμπι θα είναι το τρίτο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο έως το 2030 (μετά το δολάριο και το ευρώ). Όλο και περισσότεροι ξένοι επενδυτές θα αναζητούν επίσης καταφύγιο σε κινεζικά (κρατικά) ομόλογα.

Όχι μόνο τα κινεζικά κρατικά ομόλογα εκδίδονται ολοένα και περισσότερο σε τοπικό νόμισμα, αλλά και οι αποδόσεις των ομολόγων (για παράδειγμα, σχεδόν 3% για το 10ετές κρατικό ομόλογο της Κίνας) βρίσκονται σε σχετικά ελκυστικά επίπεδα σε σύγκριση με εκείνες σε άλλες μεγάλες οικονομίες.

Δεδομένης της διεθνοποίησης του κινεζικού γουάν και της συνεχιζόμενης τάσης ανατίμησης του έναντι των κύριων νομισμάτων, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που αρχίζουν να συναλλάσσονται σε κινεζικό γουάν με τους προμηθευτές τους στην Κίνα. Αυτή η συμφωνία ωφελεί και τα δύο μέρη, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση συναλλαγματικών προμηθειών και διασφαλίζοντας καλύτερη σταθερότητα τιμών χωρίς αρνητικές επιπτώσεις από την αστάθεια των αγορών συναλλάγματος. Πιστεύουμε ότι αυτή η τάση θα αυξηθεί μόνο στο μέλλον και το κινεζικό γουάν θα αυξήσει τη σημασία του στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κινέζος πρέσβης Xiao Junzheng
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο πρέσβης της Κίνας στο BD: Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στόχος της Κίνας είναι να επαναληφθούν τα επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας στο λιμάνι του Πειραιά και τον ΑΔΜΗΕ, τονίζει ο Xiao Junzheng σε συνέντευξη στο BD. Τι λέει για τον τουρισμό, την Golden Visa και την Ερυθρά Θάλασσα.
Kina, China, Ellada, Hellas, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρέσβης Κίνας: Υψηλό το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σιάο Τζουντσένγκ, τονίζει ότι τομείς-κλειδιά όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η μεταποίηση, η τεχνολογία και ο χρηματοοικονομικός τομέας, βρίσκονται στο «στόχαστρο» κινεζικών εταιρειών.
deals, symfwnies, ependyseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί σπάνε ρεκόρ τα επιχειρηματικά deals, τι προβλέπεται για το 2024

Με ανεβασμένες αποτιμήσεις οι επιχειρηματικές συμφωνίες. Αναβάθμιση του προφίλ των ξένων επενδυτών με τοποθετήσεις από private equity funds, στρατηγικούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fund με ινδικά κεφάλαια από το Switzgroup για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θα μετέχουν το ίδιο το Switzgroup, Ινδοί και Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος, να δημιουργηθεί μια δύναμη πυρός 200 εκατ ευρώ για τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.