ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής επενδύσεων της 3Κ Investment Parters, Γιώργος Κουφόπουλος.

Γ. Κουφόπουλος: Γιατί οι μετοχές αποτελούν την καλύτερη επένδυση

Για την πορεία και τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου και τους παράγοντες που θα καθορίσουν την από εδώ και πέρα πορεία του, αναφέρεται σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής επενδύσεων της 3Κ Investment Parters, Γιώργος Κουφόπουλος.

Για την πορεία και τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου και τους παράγοντες που θα καθορίσουν την από εδώ και πέρα πορεία του, αναφέρεται σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής επενδύσεων της 3Κ Investment Parters, Γιώργος Κουφόπουλος.

Ο κ. Κουφόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου, τον ρόλο των εκλογών, τις τραπεζικές μετοχές και την σημασία της εμπιστοσύνης στην οικονομία και τις αγορές. Εξηγεί γιατί οι επενδύσεις σε μετοχές αποτελούν την καλύτερη επιλογή σε βάθος χρόνου και το ρόλο της επαγγελματικής διαχείρισης.

 

Πώς βλέπετε την κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την άνοδο των τιμών;

Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι οι αγορές θέλουν μια ήρεμη, σταθερή, κατάσταση. Δεν θέλουν μεταπτώσεις, δεν θέλουν εκπλήξεις, δεν θέλουν αβεβαιότητα. Νομοτελειακά θα είχαμε εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο. Λογικό είναι οι αγορές να προετοιμάζονται για το κατά πόσο αυτή η αλλαγή θα είναι κάτι προς το θετικό ή αρνητικό. Αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι να ξέρουν αν θα υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση. Μετά τις ευρωεκλογές βλέπουμε πως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξάνονται σημαντικά και λογικά αυτή η μεγάλη διαφορά ουσιαστικά ωθεί τους επενδυτές και το χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα.

Αναφέρατε τη σταθερότητα. Η χώρα βρίσκεται σε μια πορεία σταθερότητας από τα μέσα του 2016. Γιατί αυτό δεν ενσωματώθηκε στις τιμές; Γιατί καθυστέρησε αυτό να συμβεί;

Ξέρετε, κάτι εύκολα χαλάει αλλά δύσκολα φτιάχνεται. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι το εξαιρετικά  σημαντικό. Απαιτεί πολύ κόπο και συστηματική προσπάθεια για να χτίσεις την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία. Αντίθετα, το να χαθεί η εμπιστοσύνη είναι πολύ εύκολο και άμεσο. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα και σοβαρά λάθη που τραυμάτισαν την έννοια της εμπιστοσύνης. Η επούλωση των τραυμάτων και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης απαιτούν χρόνο. Τα «απόνερα» της ζημιάς του 2015 και 2016 από τις νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ήταν πολύ σημαντικά, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα παραμένει ακόμα σε capital control. Η οποιαδήποτε ανάκαμψη είναι σταδιακή. Το βλέπουμε σε χώρες που ανακάμπτουν, όπως η Κύπρος, που καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης 4-5%.  Είμαστε σε διαδικασία σταθερής ανάκαμψης και επιτέλους γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση.

Θεωρείτε αυτή την σημαντική άνοδο που έχουμε τους τελευταίους μήνες, ως αντίδραση στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς μια καλύτερη προοπτική; Είναι δικαιολογημένη ή έχει στοιχεία υπερβολής;

Στην Ελλάδα τόσο η αγορά ομολόγων όσο και του χρηματιστηρίου είχαν αυτό που λέμε «πιάσει πάτο» εδώ και καιρό. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μια σταθερή πορεία. Τα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI διαπραγματεύονταν στα 20 σεντς και τώρα έχουν πάει στα 100-110. Αυτό δεν έγινε μονομιάς. Η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες χώρες στην απόδοση των ομολόγων τους τα τελευταία χρόνια και βλέπουμε ότι αυτό συνεχίζεται και κάποιοι υποστηρίζουν πως ίσως αυτό είχε και περισσότερα περιθώρια. Για παράδειγμα, η Ελληνική 10ετία είναι στο 2,8% ενώ η κυπριακή στο 0,9% οπότε υπάρχουν προσδοκίες, αρκεί να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τα σωστά βήματα.

Το χρηματιστήριο έχει ανακτήσει τον βηματισμό του εδώ και μεγάλο διάστημα με έναν μεγάλο αστερίσκο: τις τράπεζες. Οι τράπεζες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, λόγω της μεγάλης καταστροφής που είχε προκληθεί από την τεράστια εκροή καταθέσεων, και υπέστησαν μεγάλες απώλειες εξαιτίας της κρίσης. Επειδή το ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης είναι κατά βάση τραπεζοκεντρικός, βλέπαμε μια μεγάλη πτώση, η οποία όμως δεν αντικατόπτριζε την συνολική εικόνα των εταιρειών. Ήδη πολλές εταιρείες είχαν αρχίσει να βγάζουν καλά νούμερα και αποτελέσματα. Για παράδειγμα ακόμα και πέρσι που το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε 24%, περίπου 70 εταιρείες είχαν θετικές επιδόσεις. Χρηματιστηριακά η περασμένη χρονιά δεν ήταν τόσο άσχημη όσο φαίνεται από την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Οι επενδυτές έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση και μεγαλύτερες προσδοκίες για την πορεία των τραπεζών σε ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Δεδομένου πως οι αγορές βασίζονται στην κερδοφορία και την προσδοκία – η προσδοκία παίζει πλέον μεγαλύτερο ρόλο και άρα υπό αυτό το πρίσμα οι αποτιμήσεις εταιρειών αρχίζουν και βελτιώνονται. Πλέον και οι τράπεζες που είχαν πολλά προβλήματα να λύσουν, με τα NPLs, και τους εποπτικούς μηχανισμούς που πίεζαν, βλέπουμε να ανακάμπτουν και να αναδεικνύονται «πρωταθλήτριες» των αποδόσεων το 2019.

Είστε θετικός για τις τραπεζικές μετοχές;

Οι τράπεζες ουσιαστικά είναι το «νούμερο ένα όχημα» για κάθε επενδυτή ο οποίος θέλει να ακολουθήσει την προοπτική ανάκαμψης μιας χώρας. Ο δανεισμός των τραπεζών είναι οι καταθέσεις που γίνονται δάνεια. Αν αυτό πάει καλά, η ωφέλεια του μετόχου είναι πολλαπλάσια, αλλά και το αντίστροφο όπως είδαμε στην κρίση.

Ωστόσο οι τράπεζες κουβαλάνε και την κληρονομιά της κρίσης, τα κόκκινα δάνεια. Πολλοί αμφιβάλλουν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς πρόσθετα κεφάλαια;

Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις υπολογισμούς με τις τράπεζες και να βγάλεις μια ξεκάθαρη επενδυτική άποψη. Γι’ αυτό βλέπουμε μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ επενδυτικών οίκων, για την κατάσταση των τραπεζών και των προοπτικών τους. Ωστόσο φαίνεται ότι η αγορά πιστεύει ότι τα επόμενα χρόνια το μακροοικονομικό περιβάλλον θα είναι θετικότερο για την Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες για την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ μπορεί να μεταβάλλουν δραστικά τα δεδομένα. Υπάρχουν προβληματισμοί για την πορεία των εσόδων και την κερδοφορία τους, ωστόσο όπως είπαμε αυτά εξαρτώνται από το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Για την ελληνική αγορά. Ποιοι πιστεύετε πως θα είναι οι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν βραχυχρόνια και ποιοι μακροπρόθεσμα?

Όπως έχει πει και ο Γκράχαμ, μέντορας του Γουόρεν Μπάφετ: «Οι αγορές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι σαν μια κάλπη. Παίζει ρόλο τι λένε οι πολλοί. Αλλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι σαν μια ζυγαριά. Δεν μπορούν να αποκλίνουν πολύ από τα αποτελέσματα που θα φέρουν». Μια εταιρεία δεν μπορεί να είναι για πολύ καιρό ζημιογόνα και να είναι σε υψηλές κεφαλαιοποιήσεις, δεν μπορεί μια εταιρεία να παρουσιάζει υψηλή κερδοφορία και να μην πάει η αποτίμηση της στα σωστά επίπεδα. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία το 1999 έβγαζε 1 εκατ. ευρώ κέρδη και είχε μια κεφαλαιοποίηση που έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει κερδοφορία 150 εκατ. η κεφαλαιοποίηση είναι λογικό να είναι στα 2 δισ. ευρώ. Δεν μπορεί η κεφαλαιοποίηση να μην ακολουθήσει σε βάθος χρόνου την πορεία της εταιρείας.

Βραχυπρόθεσμα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η σταθερότητα της κυβέρνησης. Να έχουμε πρώτα από όλα μια σταθερή κυβέρνηση και δεύτερον να είναι μια φιλική κυβέρνηση στις επενδύσεις, στην επιχειρηματικότητα. Προφανώς πρέπει να γίνουν άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό για να πάρει μπρος η οικονομία, αυτό θέλουν και οι τράπεζες, να ανοίξουν θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές. Αν υπάρχουν άνεργοι πως θα πληρώσουν τότε τα δάνεια τους; Αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο και γι’ αυτό στο άμεσο διάστημα αναμένεται να δούμε αποκλίσεις σε σχέση με τις αποτιμήσεις. Στις τράπεζες μπορεί να βλέπουμε μια εξαιρετικά μεγάλη ανάκαμψη και άνοδο που όμως δεν συνδέεται με τα αποτελέσματά τους. Στο μέλλον όμως θα αρχίσουμε να κοιτάμε την ζυγαριά. Πως πάνε τα αποτελέσματα. Οπότε αναπόφευκτα ακόμα και αν έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά μια εταιρεία δεν βγάζει αποτελέσματα για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε αυτό θα έρθει να ισορροπήσει.

Υπάρχει κίνδυνος την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς να την ανατρέψουν οι αρνητικές εξελίξεις στο εξωτερικό;

Το εξωτερικό αναπόφευκτα θα παίξει ρόλο. Είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες ότι η βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα ήταν τόσο ισχυρή, το οποίο μας αποστασιοποίησε από τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές. Όταν θα περάσει ο «μήνας του μέλιτος» προφανώς θα αρχίσουμε να κοιτάμε τέτοια πράγματα, και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, όμως αυτή τη στιγμή η ψυχολογία είναι αυτή που οδηγεί την ελληνική αγορά και την καθιστά ανθεκτική στις διεθνείς εξελίξεις. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη διαφορά σε βάθος χρόνου. Η Ελλάδα μπορεί, για ειδικούς λόγους, να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα ακριβώς όπως, για ειδικούς λόγους τα προηγούμενα χρόνια δεν ακολούθησε την μεγάλη άνοδο των παγκόσμιων αγορών.

Ο κόσμος πως αντιδρά; Ενδιαφέρεται ξανά για το χρηματιστήριο και τις μετοχές; Για αμοιβαία κεφάλαια; Τα χρήματα που έχουν μπει αυτή την περίοδο στην αγορά είναι από εγχώριους επενδυτές ή ξένους;

Στην πρόσφατη παρουσίαση της ΕΧΑΕ, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως η παρουσία των ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο στην αρχή του έτους ήταν αρνητική. Μέσα στο Μάιο και την απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank, άλλαξε η στάθμιση στους δείκτες και είδαν κάποιες εισροές, οι οποίες κλιμακώθηκαν με τις αλλαγές στον MSCI που έγιναν στο τέλος του μήνα και η οποία ίσως κλιμακώθηκε περαιτέρω μετά τις εκλογές, Παρόλα ταύτα δεν έχουμε δει ιδιαίτερες εισροές. Ένας πολύ αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τάση είναι το αμερικανικό ETF που επενδύει σε ελληνικές μετοχές όπου δεν έχουν δει αξιοσημείωτες εισροές, Καταγράφονται κάποιες εισροές, στα αμοιβαία κεφάλαια, και γενικότερα βλέπουμε κάποιες εισροές αλλά δεν είναι σημαντικές.

Η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί ευκαιρίες στο χρηματιστήριο;

Δεν πρέπει κανείς να βλέπει το Χρηματιστήριο σαν γρήγορο τρόπο να βγάλει χρήματα. Το χρηματιστήριο είναι ένας τρόπος συμμετοχής σε πολύ καλές εταιρείες που έχουμε επιλέξει με διαφορετικά κριτήρια  και διαφορετικές επενδυτικές προσεγγίσεις. Με την συμμετοχή σε μια εταιρεία, συμμετέχει ο επενδυτής και στη κερδοφορία και στην μελλοντική ανάπτυξη. Το χρηματιστήριο δεν είναι zero-sum-game. Δεν είναι θέμα νίκης ή ήττας και πως θα κερδίσουμε τον άλλον. Αν κάτι βελτιωθεί, αν δημιουργηθεί αξία, τότε κερδίζουμε όλοι.

Έχουμε ένα πολύ χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον παγκοσμίως, ειδικά στην Ευρώπη, με τα γερμανικά ομόλογα να είναι στο μείον, τα γαλλικά στο μηδέν, και πολύ χαμηλά στη Κύπρο. Αν κάποιος θέλει σε συστηματική βάση να βάλει τα χρήματα του να «δουλεύουν» με σκοπό στο μέλλον να έχει μια καλύτερη απόδοση γιατί επενδύει σε εταιρείες οι οποίες θα έχουν μια καλύτερη κερδοφορία στο μέλλον. Για να πετύχει κάποιος, αυτό σημαίνει συμμετοχή σε κάποιες καλές εταιρείες με σχετικά επαγγελματική εταιρική διακυβέρνηση.

Αλλάζει το πως βλέπει ο κόσμος τα αμοιβαία κεφάλαια  σε σχέση πριν μερικά χρόνια; Υπάρχει στροφή προς την επαγγελματική διαχείριση;

Πιστεύω πως με την πάροδο του χρόνου πηγαίνουμε προς τα εκεί, αλλά χρειαζόμαστε καλύτερη παιδεία, καλύτερη ενημέρωση από μέρους μας. Να ενημερώνουμε τον κόσμο σχετικά με το τι είναι οι επενδύσεις και τι χρονικό ορίζοντα πρέπει να έχουν. Μακροπρόθεσμα σε βάθος 10-15 ετών, οι πιθανότητες να έχεις αρνητικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά μικρές. Οι εταιρείες αυξάνουν την κερδοφορία τους. Αν αγοράζεις συστηματικά εταιρείες που παράγουν αξία σε βάθος χρόνου θα αποκομίσεις μεγάλα οφέλη. Με μια τέτοια προσέγγιση είναι πολύ δύσκολο να χάσει κάποιος χρήματα και σίγουρα είναι πολύ καλύτερος τρόπος να κρατάς την αποταμίευση σου από το να τα κρατάς απλά στο λογαριασμό σου με 0,50%.

Το 2014, σε μια δύσκολη συγκυρία προχωρήσατε στην εξαγορά των αμοιβαίων της ING; Πώς πήρατε τότε την απόφαση;

Ήταν για μας μια ευκαιρία. Η ING είχε πάρει κάποια επιχορήγηση από το ολλανδικό δημόσιο, και υποχρεώθηκε να πουλήσει κάποιες θυγατρικές που δεν εντασσόταν στην βασική επιχειρηματική της δραστηριότητα. Όπως κάνουν οι ελληνικές τράπεζες που αποχωρούν από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι μέτοχοι ήταν πολύ ικανοποιημένοι μαζί μας και με τα αποτελέσματα της εταιρείας. Εμείς εργαζόμασταν στην εταιρεία, οπότε είχαμε πολύ εμπιστοσύνη στην εταιρεία και τους ανθρώπους. Ένα από τα αρνητικά ήταν η κατάσταση της χώρας. Αυτό το είδαμε περισσότερο σαν ευκαιρία, παρά σαν απειλή, δεδομένου ότι πιστεύαμε πως θα παραμείνουμε στην ΕΕ και θα συνεχίσουμε με το ευρώ. Άρα σε αυτό το πλαίσιο, με το που άρχισε να βελτιώνεται το κλίμα και το περιβάλλον ξέραμε πως θα έχουμε κάποιο πιο θετικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα θέλαμε να αναπτύξουμε την εταιρεία και με την εξαγορά αποκτήσαμε την αυτονομία μας. Στο μέλλον ο θεσμός της διαχείρισης, όπως έχει γίνει και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες θα αποκτήσει μια μεγαλύτερη βαρύτητα, καθότι η οικονομία θα αρχίσει να βελτιώνεται και θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες πι εύρωστες εταιρείες στο χρηματιστήριο.

Βλέπετε στον κλάδο δυνατότητες ή ανάγκη συγχωνεύσεων σε μεγαλύτερα σχήματα;

Ίσως υπάρχει μια τέτοια προοπτική στο μέλλον.  Αυτό το οποίο βλέπουμε σε σχέση με το παρελθόν είναι να δημιουργούνται περισσότεροι ανεξάρτητοι διαχειριστές, που στο παρελθόν ήταν πολύ περιορισμένο. Παγκοσμίως σίγουρα υπάρχει η τάση οι διαχειριστές να χωρίζονται σε αυτούς που κάνουν παθητική διαχείριση και τα λεγόμενα ETF που είναι χαμηλού κόστους και έχουν προσελκύσει μεγάλα ποσά. Αλλά βλέπουμε και τους ενεργούς διαχειριστές οι οποίοι ουσιαστικά επιδιώκουν στο να έχουν καλύτερες αποδόσεις από τους μέσους όρους της αγοράς. Εμείς αναπόφευκτα είμαστε στη δεύτερη περίπτωση. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές φιλοσοφίες και προσεγγίσεις στο πλαίσιο των ενεργών διαχειριστών.

Οι διάφορες εταιρείες μπορεί να πει κανείς ότι κάποιες ενοποιήσεις μπορεί να μείωναν τα κόστη, αλλά υπάρχουν και διαφορετικές φιλοσοφίες και προσεγγίσεις. Άρα δεν είναι απαραίτητο πως η μείωση κόστους υποχρεωτικά θα φέρει και ενοποιήσεις. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα είναι μελλοντικά.

Εσείς στο περιβάλλον αυτό που βελτιώνεται για την χώρα σχεδιάζετε στο μέλλον κάποια καινούρια πράγματα;

Λίγους μήνες μετά την εξαγορά της εταιρείας θέλαμε να αφήσουμε την στάμπα μας μέσω ενός νέου προϊόντος που θέλαμε να φτιάξουμε. Το ονομάσαμε 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού και ιδρύθηκε στις 29 Μαΐου το 2015 ένα μήνα πριν τα capital control σε ένα πολύ αρνητικό κλίμα με την αγορά να βυθίζεται λίγο καιρό μετά. Το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο κατέγραψε εκείνη την χρονιά θετικές αποδόσεις όπως και κάθε χρόνο σημειώνει θετικές αποδόσεις και πλέον φτάνει στο 70-80% από τότε που φτιάχτηκε. Πάντα είναι καλή η εποχή να επενδύσει κανείς, ειδικά όταν είναι άσχημα τα πράγματα, όπου ουσιαστικά εκμεταλλεύεσαι την απαισιοδοξία των άλλων επενδυτών. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε πως έχουμε πάει καλά.

Επίσης οφείλουμε να επισημάνουμε το εξής. Η φιλοσοφία μας είναι να επενδύουμε σε καλές εταιρείες που έχουμε δει τις διοικήσεις, έχουμε διαβάσει τους ισολογισμούς και αξιολογούμε τις προοπτικές και το ίδιο πράττουμε και με τι; Ξένες εταιρίες. Έχουμε ξεκινήσει ένα fund από το περασμένο καλοκαίρι, το Αναγέννησις που εδρεύει στη Κύπρο, για να μην έχουμε τους περιορισμούς των capital control. Επενδύει όπως και το 3K Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού σε ελληνικές εταιρείες που έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στις 150-180 εταιρείες που μπορούμε να επενδύσουμε, ενώ στην Ευρώπη έχουμε 10.000 τέτοιες εταιρείες και εκεί μπορούμε να χρησιμοποιούμε πιο αυστηρά κριτήρια, όπως της διοίκησης, των ισολογισμών κ.α.. Όπως κοιτάμε στις ελληνικές εταιρείες και βλέπουμε αν κάνουν εξαγωγές και έχουν τζίρους στο εξωτερικό, έτσι κοιτάμε και εμείς να κάνουμε εξαγωγές σε δυο διαστάσεις. Η πρώτη είναι να προσελκύσουμε χρήματα από το εξωτερικό που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και οι οποίοι ενστερνίζονται την φιλοσοφία μας και κατά δεύτερον να μπορούμε να έχουμε κάποιο προϊόν που να μπορεί να βγάζει μια καλή απόδοση με βάση τα κριτήρια που προανέφερα. Έχουμε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε επενδύσει και είναι πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα e-funds. Είναι η μόνη στην Ελλάδα όπου κάποιος μπορεί να ενημερώνεται για τα αμοιβαία κεφάλαια ηλεκτρονικά. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ψηφιοποίηση των εργασιών μας και στην ψηφιοποίηση της σχέσης μας με τον πελάτη, ακόμα και της συναλλακτικής δραστηριότητας. Επιπλέον, εντασσόμαστε σταδιακά στην παροχή λύσεων προς επιχειρήσεις και σωματεία για συνταξιοδοτικά θέματα. Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) σε συνδυασμό με κάποιες άλλες εταιρείες, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα κεφαλαιακό «κομπόδεμα» εκμεταλλευόμενοι και το θεσμικό πλαίσιο, ειδικά για τα ΤΕΑ. Επειδή αυτό δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στις επιχειρήσεις, έχουμε φτιάξει μια λύση που παρέχεται έτοιμη. Μια πρόσθετη παροχή της εταιρείας προς τους εργαζομένους για να χτίσει ένα συνταξιοδοτικό κεφάλαιο.

(Πρώτη δημοσίευση Economistas)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κ. Μακέδος στο BD: Ολική επιστροφή στο... 2004 με κοσμογονία έργων 25 δισ.

«Ιστορική ευκαιρία για την ενίσχυση των υποδομών - εθνικό καθήκον η υλοποίηση των έργων», σημειώνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ. Τι είπε για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, το κυκλοφοριακό, την Attica Bank και τον πέμπτο πόλο στις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Με επιδόσεις ρεκόρ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το placement

Με οδηγό την ισχυρή πιστωτική επέκταση, η τράπεζα στοχεύει σε κέρδη 2,9 δισ. στην 3ετία 2024 - 2026 και διανομή μερισμάτων 1,2 δισ. Ιστορικά υψηλές επιδόσεις στο δ' τρίμηνο του 2023. Κατατίθεται το Ενημερωτικό, αρχές Μαρτίου η διάθεση μετοχών του ΤΧΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Αποτελέσματα, νέο business plan και αρχές Μαρτίου το placement

Στις 14/2 μαζί με τα αποτελέσματα του 2023 η διοίκηση θα ανακοινώσει νέο business plan για την τριετία 2024 - 2026. Ακολουθεί το Ενημερωτικό στην Επ. Κεφαλαιαγοράς. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πακέτο του ΤΧΣ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μπ. Παπαδημητρίου στο BD: Δεν υπάρχουν καλές και κακές επενδύσεις

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι κουνιέται. Οι εξαγορές επιχειρήσεων και οι επενδύσεις σε ακίνητα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β' Αθηνών.
bank, trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες προσδοκίες για δυναμική επιστροφή των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ

Έχοντας πραγματοποιήσει θεαματική πρόοδο στην εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες προσβλέπουν σε μεγάλα οφέλη λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Επιστρέφουν τα μερίσματα. Ερωτηματικό οι εκλογές.