ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ελένη Πολυχρονιάδου, συνιδρύτρια της Sintali

Ελ. Πολυχρονιάδου: Κερδίζουν οι επιχειρήσεις από την πράσινη πιστοποίηση

Η συνιδρύτρια της Sintali εξηγεί τα οφέλη από την πράσινη πιστοποίηση των κτιρίων. Πρωτοπόρος στην Ελλάδα η αλυσίδα Lidl με 229 πιστοποιημένα ακίνητα επί συνόλου 300.

Πάνω από 300 ακίνητα στην Ελλάδα έχουν λάβει πράσινη πιστοποίηση και χαρακτηριστικό είναι, όμως, πως τα περισσότερα από αυτά (δηλαδή 229 ακίνητα) ανήκουν στην Lidl Hellas, σύμφωνα με την Ελένη Πολυχρονιάδου, συνιδρύτρια της Sintali.

Με έδρα το Λονδίνο, η Sintali συνεργάστηκε με την Lidl Hellas ώστε να χορηγηθεί στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα η πράσινη πιστοποίηση EDGE που δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, και στοχεύει στον μαζικό μετασχηματισμό της αγοράς του δομημένου περιβάλλοντος.

Σε συνέντευξη στο Business Daily, η κα Πολυχρονιάδου τονίζει ότι η Lidl Hellas, επίσης, εξασφάλισε την πιστοποίηση EDGE Zero Carbon για το κατάστημά της στη Λαμία, και ότι είναι το πρώτο πιστοποιημένο κτίριο μηδενικού άνθρακα με τα διεθνή πρότυπα σε όλη τη χώρα.

«Το εμβληματικό κατάστημα βελτίωσε την ενεργειακή του απόδοση κατά 59%», εξηγεί η κα Πολυχρονιάδου.

  • Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για τα πράσινα κτίρια αλλά τα στοιχεία τι δείχνουν; Ποιες είναι οι τάσεις που αναδύονται στα πράσινα κτίρια στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Αειφόρων Κτιρίων Ελλάδας (SBC GREECE), μεταξύ 2012 και 2022, υπήρχαν 73 πράσινα κτίρια πιστοποιημένα με ορισμένα από τα πιο γνωστά διεθνή συστήματα πράσινων κτιρίων (LEED, BREEAM και DGNB). Αν προσθέσουμε κι άλλα διεθνή προγράμματα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων όπως το EDGE, ο αριθμός ανεβαίνει σε πάνω από 300 πιστοποιημένα πράσινα κτίρια στην Ελλάδα

Προς το παρόν, τα γραφεία και ο τομέας της λιανικής οδηγούν την αγορά.

Πρόκειται για τομείς όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα τους από την ενοικίαση χώρου, να αποκτήσουν πρόσβαση σε λύσεις πράσινης χρηματοδότησης και να αξιοποιήσουν τόσο το branding τους όσο και τη δουλειά που έχουν κάνει στην εταιρική βιωσιμότητα. Το οικονομικά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την πράσινη οικοδόμηση είναι απλά και δυνατά. 

Από την πλευρά των κατοικιών, έχουν ευαισθητοποιηθεί πολλοί από το πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων «Εξοικονομώ», αλλά δεδομένης της πολυπλοκότητας της ιδιοκτησίας και των πολυμισθωμένων κτιρίων, η πιστοποίηση πράσινων κτιρίων είναι πολύ περιορισμένη. Εδώ πρόκειται για μια παγκόσμια τάση, και όχι μόνο στην ελληνική αγορά.

Το «πρασίνισμα» του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος σε όλη την Ευρώπη παραμένει μεγάλη (και μάλλον περίπλοκη!) πρόκληση.

Όμως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν βασικά νομοθετήματα που απαιτούν αναβάθμιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος, ανεξαρτήτως τομέα και ηλικίας.

Αυτό θα λειτουργήσει ως σημαντική κινητήρια δύναμη της αγοράς καθώς η Ελλάδα αρχίζει να εφαρμόζει τη νέα νομοθεσία για το κλίμα. Υπάρχει και ώθηση από τον χρηματοοικονομικό τομέα. Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται υπό πίεση να αυξήσουν τον πράσινο δανεισμό τους και να ευθυγραμμιστούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό (EU Taxonomy).

Ψάχνουν για πράσινα έργα και κάποια στιγμή θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν τα κτίρια που δεν είναι πράσινα.

Σε σχέση με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σε ό,τι έχει να κάνει με την υιοθέτηση των πράσινων κτιρίων, αλλά έχει αρχίσει να σημειώνεται πρόοδος και όλο και περισσότερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων συνειδητοποιούν ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. 

Τα περισσότερα νέα ακίνητα έχουν κάποια πράσινα χαρακτηριστικά. Αυτό που είναι κρίσιμο στην επόμενη φάση είναι να δούμε ένα μεγαλύτερο μέρος των υφιστάμενων κτιρίων να ανακαινίζεται ή να αναβαθμίζεται, έχοντας κατά νου τις αρχές του πράσινου κτιρίου.

  • Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη Sintali;

Η Sintali ιδρύθηκε με αποστολή να διασφαλίσει ότι κάθε κτίριο σε αυτόν τον πλανήτη θα είναι πράσινο. Το δομημένο περιβάλλον συμβάλλει σχεδόν κατά 40% στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια. Θέλουμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αυτό το κάνουμε ελέγχοντας τον αντίκτυπο του δομημένου περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο, λειτουργώντας ως ανεξάρτητη εταιρεία που επικυρώνει τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας που διατυπώνονται σχετικά με τα κτίρια και διασφαλίζουμε ότι οι επενδυτές, οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν πραγματικά θετική διαφορά.

Η βασική μας υπηρεσία είναι η πιστοποίηση EDGE. Η EDGE δημιουργήθηκε από τη International Finance Corporation (IFC), μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, και αποτελεί ένα καινοτόμο πρότυπο και πιστοποίηση πράσινων κτιρίων. Η EDGE επιτρέπει τον μαζικό μετασχηματισμό της αγοράς του δομημένου περιβάλλοντος.

Από την ίδρυσή μας, η Sintali έχει εκδώσει πάνω από 36.000 πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν τη μείωση του άνθρακα και την βελτιωμένη απόδοση μιας σειράς κτιρίων, όπως οι εργατικές κατοικίες, τα νοσοκομεία, τα γραφεία και τα σχολεία.

  • Υπάρχουν μια σειρά από πιστοποιήσεις πράσινων κτιρίων που προσφέρονται στην αγορά, αλλά η Sintali δουλεύει με την πιστοποίηση EDGE. Τι κάνει την EDGE ξεχωριστή;

Κάθε πιστοποίηση πράσινου κτιρίου εξυπηρετεί κάποιον σκοπό. Έχει διαφορετική περιοχή εστίασης, διαφορετική αγορά-στόχο και διαφορετική γεωγραφία κατά νου. Η EDGE δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα με έναν στόχο: τον μετασχηματισμό της μαζικής αγοράς.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη βασική μας αρχή να κάνουμε τη βιωσιμότητα προσβάσιμη σε όλους, που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουμε και προάγουμε την EDGE. Πιστεύουμε ότι κάθε κτίριο, είτε πρόκειται για ένα νοσοκομείο είτε για ένα πολυτελές διαμέρισμα υψηλής ποιότητας, πρέπει να είναι πράσινο με επαληθεύσιμο και διαφανή τρόπο.

  • Στην Ελλάδα, η Sintali συνεργάστηκε με τη LIDL Hellas ώστε να πιστοποιήσει και τα 229 ακίνητά με την EDGE. Μπορείτε να μας πείτε για αυτό το έργο;

Η LIDL Hellas είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα όσον αφορά την εταιρική βιωσιμότητα. Ως ιδιοκτήτης ακινήτων, ο άνθρακας από τα κτίριά της συμβάλλει σημαντικά στις συνολικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εταιρείες. 

Ξεκινήσαμε την συνεργασία με τη LIDL Hellas το 2018. Το αρχικό αντικείμενο του έργου ήταν για 220 κτίρια, τα οποία στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε 229 καθώς κατασκευάστηκαν και/ή άνοιξαν περισσότερα καταστήματα.

Η LIDL Hellas χρησιμοποίησε το EDGE για να επικυρώσει τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας των κτιρίων της, αλλά χρησιμοποίησε επίσης την εφαρμογή EDGE για να κατανοήσει τον αντίκτυπο του τρέχοντος χαρτοφυλακίου της και να εντοπίσει ευκαιρίες για βελτίωση. 

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το έργο δεν ήταν απλά μια άσκηση ελέγχου για τη LIDL Hellas. Η εταιρεία πιστοποίησε την πρόοδό της μέχρι σήμερα και στη συνέχεια επέστρεψε για να δει τι πρόσθετες βελτιώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στα κτίρια και στη συνέχεια πιστοποίησε ξανά την πρόοδό της.

Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η πιστοποίηση EDGE Zero Carbon που εξασφάλισε η εταιρεία για το κορυφαίο κατάστημά της στη Λαμία. Είναι το πρώτο πιστοποιημένο κτίριο μηδενικού άνθρακα με τα διεθνή πρότυπα σε όλη τη χώρα. Το εμβληματικό κατάστημα βελτίωσε την ενεργειακή απόδοση κατά 59%. Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως ηλιακών φωτοβολταϊκών, επέτρεψε στο κατάστημα της Λαμίας να επιτύχει την EDGE Zero Carbon.

Επίσης, η LIDL Hellas εξετάζει την πράσινη αναβάθμιση περισσότερων  καταστημάτων της. Μέχρι σήμερα, η Lidl Hellas κατέχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πιστοποιημένων περιουσιακών στοιχείων στη χώρα.

  • Ποιες είναι οι συνηθισμένες αντιρρήσεις των ιδιοκτητών στο να κάνουν ένα ακίνητο βιώσιμο; Είναι καθαρά οικονομικό θέμα;

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι υπάρχει αξία στα πράσινα κτίρια. Αμφισβητούν κατά πόσο τα πράσινα κτίρια θα τους αποφέρουν πραγματικά επιχειρηματικά οφέλη και το γιατί πρέπει να επενδύσουν σε αυτά. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η έλλειψη επίγνωσης των απτών οφελών των πράσινων κτιρίων, αλλά ο άλλος είναι επίσης τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία οι εταιρείες λαμβάνουν αποφάσεις. Υπάρχει μια απόδοση (ROI) με κάθε μέτρο πράσινου κτιρίου, αλλά έχει επίσης σημασία το χρονικό πλαίσιο που εξετάζεται. 

Κάποιες αποδόσεις εμφανίζονται εντός έτους, και κάποιες άλλες εντός πενταετίας. Όπως και να το δεις, υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματική επιχειρήματα στο να χτίζεις ένα πράσινο κτίριο. 

  • Έχετε κατονομαστεί ως μία από τις πιο εμπνευσμένες γυναίκες επιχειρηματίες του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2023 από την f:Entrepreneur. Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν τώρα;

Νομίζω ότι η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω είναι να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν το "γιατί" τους - τον λόγο που ωθεί τα όνειρά τους. Αποτελεί το αστέρι που τους καθοδηγεί όταν αποφασίσουν ότι θα ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.

Συχνά βλέπουμε την πορεία του επιχειρηματία ως κάτι εντυπωσιακό και ελκυστικό, και μπορεί να είναι, αλλά έχει και πολλές προκλήσεις. Όταν είμαστε προσγειωμένοι σε κάτι πιο βαθύ και με νόημα, μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε πρόκληση βρεθεί στο δρόμο σας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Florescou Knight Frank
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H. Floreskou στο BD: Ξένοι αγοραστές ανεβάζουν τις τιμές των κατοικιών

Στα εμπορικά ακίνητα η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη θεσμικών και διεθνών επενδυτών, τονίζει στο BD ο πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος της Knight Frank Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Σερβίας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Τ. Καζίνος (Trastor): Οι επόμενες κινήσεις για χαρτοφυλάκιο 550 εκατ.

Επενδύσεις σε γραφεία, retail και logistics προαναγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ σε συνέντευξη στο BD. Στόχος, να αυξηθεί στα 550 εκατ. το χαρτοφυλάκιο στο τέλος του 2024. Τι λέει για τις τιμές των κατοικιών.
Gratsia-Eirini
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ειρ. Γρατσία στο BD: Κύμα κατεδαφίσεων απειλεί την αρχιτεκτονική κληρονομιά

Σε κίνδυνο το απόθεμα κτηρίων που χρονολογούνται στον Μεσοπόλεμο, τονίζει η Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος και συντονίστρια της MONUMENTA, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Errikos-Arones-Hellenic Properties
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ερ. Αρώνες στο BD: Αλλάζει η τάση τιμών στην ελληνική αγορά ακινήτων

Ο CEO της εταιρείας ακινήτων Hellenic Properties υπογραμμίζει ότι οδεύουμε σε «αγορά αγοραστών», αλλά οι πωλητές ακόμη δεν φαίνεται να το έχουν καταλάβει. Πρώτη προτεραιότητα της εταιρείας τα προσιτά, πράσινα κτήρια γραφείων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γ. Παρασκευόπουλος στο BD: Έρχεται σταθεροποίηση στις τιμές ακινήτων

Τι προβλέπει για την πορεία της αγοράς ο Γενικός Διευθυντής της Danos - BNP Paribas Real Estate. Ποιοι παράγοντες θα συγκρατήσουν τις τιμές, που επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον και πώς θα κινηθούν οι ξένοι επενδυτές.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλ. Βαρνάβας στο BD: Η Golden Visa συνεχίζει να προσελκύει επενδυτές

Στην «ανέλπιστα καλή» πορεία του προγράμματος της Golden Visa αναφέρεται ο δικηγόρος Αλ. Βαρνάβας, ειδικός σε θέματα επενδυτικής μετανάστευσης. Τονίζει ότι ο διπλασιασμός του ελάχιστου ορίου επένδυσης δεν πρέπει να ισχύσει σε όλη τη χώρα.