ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Texniti-Noimosynh
Φωτο: Shutterstock

Επαναστατικές ανατροπές στην εργασία φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Πώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το περιβάλλον και τον τρόπο εργασίας. Η χρήση του ChatGPT γίνεται ένα πρόσθετο προσόν για τους εργαζομένους. Μεγάλη αύξηση κερδοφορίας επιτυγχάνουν οι τράπεζες.

Έτοιμη για τεκτονικές αλλαγές θα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι ανά την υφήλιο το 2024, καθώς τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλάζουν πλήρως το περιβάλλον εργασίας. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η αλλαγή θα είναι μεγέθους ανάλογου με αυτήν που συνέβη στη δεκαετία του ’70, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η εξεργασία κειμένου. 

Το πρώτο θαύμα, το οποίο μετρά ήδη έναν χρόνο ζωής είναι το ChatGPT, το οποίο σύμφωνα με τη δημιουργό του OpenAI έχει, ήδη, ένα εκατ. χρήστες την εβδομάδα. Πέραν από το να γράφει κείμενα η εφαρμογή αναμένεται ότι θα έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα να αντιδρά στην ανθρώπινη φωνή ή σε κάποια φωτογραφία και μάλιστα με ελάχιστη ανθρώπινη συμβολή. 

Επιπρόσθετα η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ChatGPT αρχίζει πλέον να θεωρείται ως ένα επιπλέον προσόν για όποιον αναζητά εργασία ή θέλει να πάρει προαγωγή. 

Η γνώση είναι δύναμη

Οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και μάλιστα εκπληκτικά γρήγορα. Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τρόπο που εργαζόμαστε και στις δουλειές που κάνουμε είναι τόσο επαναστατικός όσο και το διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα του McKinsey Global Institute, η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης οδήγησε σε αύξηση των κερδών για ορισμένες τράπεζες από 9% έως 15%.

Όπως το έθεσε ο Π. Μίσοβιτς, επικεφαλής της μονάδας για το μέλλον της εργασίας στην εταιρεία ακινήτων JLL: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αναχθεί σε ισότιμη και αυξανόμενη προτεραιότητα για τους παγκόσμιους οργανισμούς σε σύγκριση με τις επιχειρηματικές προτεραιότητες της υβριδικής εργασίας και της παροχής ευέλικτων εργασιακών περιβαλλόντων». 

Ο τομέας των ακινήτων δεν είναι ο μόνος που αναγνωρίζει το κενό γνώσεων. Η Wipro, μια ινδική εταιρεία πληροφορικής, έχει δεσμεύσει 1 δισ. δολάρια για την εκπαίδευση των 250.000 εργαζομένων της, τόσο για να τους βοηθήσει να κατανοήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη όσο και για να την ενσωματώσουν στις προσφορές των προϊόντων της. Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν και την… αργκό της νέας τεχνολογίας.

Όπως σημειώνει ο Χ. Κουθίνχο Μέσιον, συγγραφέας του «The Future Normal» το σημείο – κλειδί είναι ότι «το επόμενο βήμα των διαδραστικών και επεξεργάσιμων chatbots θα ενεργοποιούνται με φωνή και όχι με κείμενο. Όπως και να έχει, υπάρχουν πολλά νέα πράγματα που πρέπει να καταλάβετε, όπως η σωστή «προτροπή» που πρέπει να δώσετε στην Τεχνητή Νοημοσύνη της νέας γενιάς, η οποία θα είναι τόσο καλή όσο και οι πληροφορίες που ήδη αποθηκεύει και λαμβάνει - όπως ακριβώς ήταν η αναζήτηση της Google παλιότερα».

Ο νέος χώρος εργασίας

Την ίδια ώρα η Meta Platforms έχει ποντάρει πολλά στην εκπροσώπηση του metaverse ως τόπου για εκπαίδευση και brainstorming στο χώρο εργασίας. Όλα αυτά είναι μέρος του εκπαιδευτικού μερίσματος σε έναν «επαυξημένο» κόσμο που υπόσχεται η Meta, όπως τον περιέγραψε ο Ν. Κλεγκ, κορυφαίο στέλεχός της. 

Ο Σ. Κβαμ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Naer, μιας εφαρμογής μικτής πραγματικότητας για τον εργασιακό χώρο, η οποία επιλέχθηκε για να αποτελέσει μέρος του λανσαρίσματος του εικονικού ακουστικού Quest 3 της Meta, υποστηρίζει ότι «οι χώροι εργασίας μεικτής πραγματικότητας έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα από τους αντίστοιχους υβριδικούς χώρους και τους χώρους μίας θέσης». Και η παγκόσμια αγορά εικονικής πραγματικότητας προβλέπεται να αυξηθεί από 19 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 166 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με τη Fortune Business Insights.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι έτοιμη να έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στην απόκτηση ταλέντων και στην αναζήτηση εργασίας. Ο όμιλος μαθητείας Multiverse που ιδρύθηκε από τον Ε. Μπλερ, γιο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τ. Μπλερ, ασχολείται με αυτό το νέο πεδίο ψηφιακών δυνατοτήτων. Από τα chatbots στο metaverse και τα κανάλια Slack στο LinkedIn.

Και όχι μόνο για όσους εργάζονται σε γραφείο. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες startups είναι η Upwage, μια πλατφόρμα απασχόλησης για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους της Αμερικής. «Μας ενδιαφέρουν δύο πράγματα: ο μισθός και η μετακίνηση», τονίζει μιλώντας στο Bloomberg η Ντ. Τσάι, συνιδρύτρια της εταιρείας και προσθέτει ότι «στόχος μας ήταν πάντα να διαταράξουμε μια πολύ ξεπερασμένη και αναποτελεσματική διαδικασία αναζήτησης και υποβολής αιτήσεων εργασίας για τους ωρομίσθιους εργαζόμενους, αλλά και πόσο εκπληκτικό θα ήταν αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία εφαρμογή που θα έπαιρνε συνέντευξη στον εργαζόμενο με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» Η εφαρμογή "Super Screener" της Upwage, που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της παρέχει στους υποψηφίους βολικό έλεγχο 24 ώρες το 24ωρο.

«Θα μιλάμε με ωρομίσθιους εργαζόμενους που δεν έχουν χρόνο για συνέντευξη παρά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν εργάζονται το Σαββατοκύριακο, ο Super Screener εργάζεται», σημειώνει η Τσάι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χαρτζιλίκι... υψηλής τεχνολογίας για παιδιά 8 με 18 ετών από τη Startup Woli

Με τη Woli προπληρωμένη κάρτα και το Woli app οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν που δαπανώνται τα λεφτά τους ενώ τα παιδιά εκπαιδεύονται ώστε να διαχειρίζονται σωστά τα οικονομικά τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ από τους Έλληνες: Εργάζονται 50% πιο πολύ από τους Γερμανούς

Μόνο σε Ελλάδα και Πολωνία οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 2.000 ώρες τον χρόνο, αναφέρει η Eurobank. Αδυναμία της οικονομίας ότι η αύξηση της παραγωγικότητας έπεσε κοντά στο μηδέν και είχε ελάχιστη συμβολή στην ανάπτυξη.