ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Nvidia: Το θαύμα στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς πλησιάζει σε αξία την Apple

Ανεξάντλητη ανοδική δυναμική για τη μετοχή του κολοσσού των τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης, με τη χρηματιστηριακή της αξία να ξεπερνά ήδη τα 2,6 τρισ. δολ. και να πλησιάζει πολύ κοντά στα 2,9 τρισ. της Apple.

Η βιομηχανική επανάσταση που συντελείται εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης έχει εκτοξεύσει τα μεγέθη της αμερικανικής Nvidia. Η εταιρεία έγινε γνωστή εδώ και χρόνια στους χρήστες υπολογιστών από τις κάρτες γραφικών της, αλλά πλέον ηγείται στην επόμενη ημέρα της τεχνολογίας με τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και η χρηματιστηριακή αξία της έχει «απογειωθεί», ξεπερνώντας πλέον τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, λίγο χαμηλότερα από την αξία της Apple (2,9 τρισ.).

Με «σπασμένα φρένα» τρέχει η μετοχή της εταιρείας που οδηγεί την αμερικανική κυριαρχία στην αγορά τεχνολογίας, έχοντας ενισχυθεί κατά 209% σε ένα χρόνο, ενώ για ακόμα ένα τρίμηνο κατέγραψε τεράστια κέρδη. Μαζί με τα αποτελέσματά της που κατέρριψαν τις εκτιμήσεις της Wall Street, η εταιρεία αύξησε και το μέρισμά της κατά 150%. Τα κέρδη και οι ταμειακές ροές της εταιρείας έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα υψηλά, καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης γνωρίζει μεγάλη άνθηση.

«Η επόμενη βιομηχανική επανάσταση έχει ξεκινήσει - εταιρείες και χώρες συνεργάζονται με την NVIDIA για να μετατοπίσουν τα παραδοσιακά κέντρα δεδομένων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο κέντρων δεδομένων - εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης - για την παραγωγή ενός νέου αγαθού: της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Τζένσεν Χουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της NVIDIA. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας σχεδόν σε κάθε βιομηχανία και θα βοηθήσει τις εταιρείες να είναι πιο αποδοτικές ως προς το κόστος και την ενέργεια, ενώ παράλληλα θα διευρύνει τις ευκαιρίες εσόδων».

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, η Nvidia ανακοίνωσε τζίρο ύψους 26 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας άνοδο 18% από το δ’ τρίμηνο και 262% από τα 7,2 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο. Τα καθαρά κέρδη επταπλασιάστηκαν στα 14,88 δισ. δολάρια με τα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται σε 6,12 δολάρια, αυξημένα κατά 19% από το προηγούμενο τρίμηνο και 461% από τα 1,09 δολάρια πριν από ένα χρόνο. Η Wall Street ανέμενε 5,60 δολάρια ανά μετοχή.

Ο Χουάνγκ ανακοίνωσε, επίσης, μια καλύτερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη καθώς η εταιρεία βλέπει ακόρεστη ζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών AI, ή GPUs. Για το δεύτερο τρίμηνο, η Nvidia αναμένει ότι οι πωλήσεις θα ανέλθουν σε περίπου 28 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά περισσότερο από 100% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν 26,6 δισ. δολάρια. Η καθοδήγηση φαίνεται επίσης σταθερή.

Η διευθύντρια οικονομικών της Nvidia, Κολέτ Κρες, δήλωσε ότι μεγάλες εταιρείες υπολογιστικού νέφους όπως η Google της Alphabet, η Microsoft και η Amazon αντιπροσώπευαν περίπου το 45% των εσόδων της εταιρείας από τα κέντρα δεδομένων.

Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «η ανάπτυξη των data center μας τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή και επιταχυνόμενη ζήτηση για εκπαίδευση και εξαγωγή συμπερασμάτων για την τεχνητή νοημοσύνη στην πλατφόρμα Hopper. Πέρα από τους παρόχους υπηρεσιών cloud, το generative AI έχει επεκταθεί σε εταιρείες καταναλωτικού διαδικτύου και σε πελάτες επιχειρήσεων, κυρίαρχου AI, αυτοκινητοβιομηχανίας και υγειονομικής περίθαλψης, δημιουργώντας πολλαπλές κάθετες αγορές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι για το επόμενο κύμα ανάπτυξής μας. Η πλατφόρμα Blackwell βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή και αποτελεί το θεμέλιο για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη κλίμακας τρισεκατομμυρίων παραμέτρων. Το Spectrum-X μας ανοίγει μια ολοκαίνουργια αγορά για να φέρουμε την ΤΝ μεγάλης κλίμακας σε κέντρα δεδομένων μόνο Ethernet. Και το NVIDIA NIM είναι η νέα μας προσφορά λογισμικού που παρέχει επιχειρησιακού επιπέδου, βελτιστοποιημένη γενεσιουργό AI για να τρέχει σε CUDA παντού - από το cloud μέχρι τα on-prem κέντρα δεδομένων και τους RTX AI PCs - μέσω του εκτεταμένου δικτύου συνεργατών μας στο οικοσύστημα».

Το τσιπ της εκτόξευσης και η συνέχεια

Έχοντας ήδη καταγράψει ιστορικά ρεκόρ, η Nvidia δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να κυριαρχεί στην αγορά, και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει μια νέα σειρά τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης στα τέλη του 2024.

Τα τσιπ, με την κωδική ονομασία Blackwell θα στοιχίζουν περισσότερα από 30.000 δολάρια, ανεβάζοντας περαιτέρω τις προσδοκίες για μελλοντικά έσοδα καθώς παραμένει ισχυρή η ζήτηση για τσιπ Τεχνήτης Νοημοσύνης, και η Nvidia καταφέρνει να παραμένει πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Ωστόσο όλα άρχισαν με το τσιπ H100 που κατάφερε να μετατρέψει τη Nvidia σε κολοσσό που επισκιάζει τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, και πρόσθεσε πάνω από 1 τρισ. δολάρια στην αξία της ενώ την ανέδειξε σε κορυφαίο παράγοντα της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολύ μικρό χρονικό διαάστημα. Απέδειξε στους επενδυτές ότι όλο το hype που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν φέρνει μόνο… θόρυβο αλλά και χρήματα, με τη ζήτηση για το τσιπ H100 να είναι τόσο μεγάλη που η λίστα αναμονής ξεπερνούσε τους 6 μήνες.

Πρόκειται για μια πιο ισχυρή έκδοση ενός τύπου τσιπ που συνήθως χρησιμοποιείται σε υπολογιστές και βοηθά τους παίκτες να έχουν την πιο ρεαλιστική οπτική εμπειρία. Αλλά έχει βελτιστοποιηθεί για να επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων και υπολογισμών σε υψηλές ταχύτητες, καθιστώντας τον ιδανικό για το ενεργοβόρο έργο της εκπαίδευσης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι πλατφόρμες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν να ολοκληρώνουν εργασίες όπως η μετάφραση κειμένων, η σύνοψη εκθέσεων και η σύνθεση εικόνων με την εκπαίδευση σε τεράστιους τόμους προϋπάρχοντος υλικού. Αναπτύσσονται κάνοντας δισεκατομμύρια προσπάθειες για να επιτύχουν επάρκεια και απορροφώντας τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος κατά τη διαδικασία.

Η Nvidia αναφέρει ότι το H100 είναι τέσσερις φορές ταχύτερο από τον προκάτοχο του τσιπ, το A100, στην εκπαίδευση αυτών των λεγόμενων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων ή LLM και είναι 30 φορές ταχύτερο στην απάντηση σε προτροπές χρηστών, προσφέροντας ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε όσους το χρησιμοποιούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Nvidia και η παγκόσμια υστερία για τα τσιπ της τεχνητής νοημοσύνης

Ένα τσιπ τόσο πολύτιμο που μεταφέρεται με τεθωρακισμένα οχήματα έχει εκτινάξει την κεφαλαιοποίηση της Nvidia στα 2 τρισ. δολ. Φρενήρης αύξηση της ζήτησης για το τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H100.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το θαύμα της Nvidia: Πώς εκτοξεύτηκε 10.000% σε 10 χρόνια η μετοχή της

Από τις κάρτες γραφικών για φανατικούς gamers, η αμερικανική εταιρεία πέρασε με επιτυχία σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και κατάφερε να μπει στο μικρό κλαμπ των εταιρειών με αξία 1 τρισ. δολαρίων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη σε επιχειρήσεις με κοινή δράση του ΣΕΒ και της Google

Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη. Γιατί οι μισές εγκαταλείπουν την προσπάθεια σε μια τριετία. Πώς θα επιδιώξει ο ΣΕΒ μαζί με την Google την κατάρτιση επιχειρηματιών και εργαζομένων.
artificial intelligence, AI, texniti noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εννέα στις δέκα τράπεζες «βλέπουν» κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σημαντικά οφέλη μπορεί να υπάρξουν για τις τράπεζες από την ενσωμάτωση λύσεων Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες τους. Σημαντική η συνεισφορά στην οικονομία της χώρας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο πρώτος ψηφιακός βοηθός στην Ευρώπη απαντά στις ερωτήσεις των Ελλήνων

Το mAIgov.gr εντάχθηκε ήδη στο gov.gr και βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία. Θα μπορεί να απαντά σε σειρά απλών και σύνθετων και απλών ερωτήσεων για τη δημόσια διοίκηση, εξυπηρετώντας αρχικά έως 250 χρήστες το λεπτό.