Ενισχύει τη στήριξή της στο οικοσύστημα καινοτομίας η Εθνική Τράπεζα με νέες κινήσεις και τον διαγωνισμό NBG Seeds που ανοίγει την πόρτα στις startups να μεγαλώσουν και να προχωρήσουν σε δυνατές συνεργασίες ακόμα και με την τράπεζα, που τρέχει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό.
Σε μια περίοδο που το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας καταγράφει ένα ισχυρά θετικό μομέντουμ, όπως σημείωσε ο Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας | NBG Business Seeds Σπύρος Αρσένης, και «τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολύ μεγάλες επιτυχίες, πράγμα που είναι πολύ αισιόδοξο για εμάς», η Εθνική Τράπεζα επενδύει στην καινοτομία, ενώ παράλληλα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τις υπηρεσίες και προϊόντα που προσφέρει στους πελάτες της.
Η Εθνική Τράπεζα τα τελευταία 15 χρόνια έχει υπάρξει αρωγός της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει επενδύσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ σε εταιρείες και funds από το 2010 μέχρι σήμερα, και περίπου 5 εκατ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί απευθείας σε εταιρείες, ή με δανεισμό με τα περισσότερα exits που έχουν γίνει να είναι πετυχημένα. Από το Equifund I, όπως ανέφερε ο κ. Αρσένης, «χρειαζόμαστε 1-2 exits και θα είμαστε break even». Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα η Εθνική έχει συμμετάσχει σε πετυχημένα exits όπως της Augmenta από το Marathon, της Hack the box και της Accusonus από το Big Pi.
Υπενθυμίζουμε πως η Εθνική έχει συνεργαστεί και με τη Source Learn που είχε νικήσει στον διαγωνισμό και είχε δημιουργήσει ένα περιβάλλον onboarding για την τράπεζα, ενώ πριν 5 χρόνια η Link Business που είχε βραβευτεί στον διαγωνισμό είχε αναλάβει τους ελέγχους για το KYC της τράπεζας για το digital onboarding των εταιρικών πελατών.
Όπως επισήμανε η Βοηθός Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ντέμη Γκουντούφα, ο οικονομικός εγγραματισμός είναι στις προτεραιότητες της τράπεζας, καθώς βοηθάει στην οικονομική ανθεκτικότητα και ευημερία των νοικοκυριών, και θα υπάρξουν πολλές δράσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι, αρχής γενομένης από μια συνεργασία που έχει υπάρξει και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής & Διεθνών Δραστηριοτήτων Ερνέστο Παναγιώτου, σημείωσε πως το ESG αποτελεί ακόμα έναν τομέα που απασχολεί πολύ την τράπεζα και γίνονται σημαντικά βήματα προς εκείνη την κατεύθυνση, με την Εθνική να θέλει να ακούσει τι έχει να προτείνει το οικοσύστημα. «Αυτός είναι ένας τομέας που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε για άμεσες συνέργειες με την τράπεζα» ανέφερε.
Συνεργασίες και στρατηγικές συμμαχίες με funds για την καινοτομία
«Μέσα από το διαγωνισμό στοχεύουμε να ενισχύσουμε και στρατηγικές συνεργασίες όπως με την Epsilon Net, και με μικρές εταιρείες που έχουν αναδειχθεί μέσα από τους διαγωνισμούς» είπε ο κ. Παναγιώτου που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνεργασία με νέα funds ή είσοδο σε κάποια εταιρεία.
Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε πως υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορεί να ακολουθήσει η τράπεζα, από το να αποτελέσει τον βασικό πελάτη μιας startup που θα μπορεί να δώσει λύσεις μέσα από τα προϊόντα της, μέχρι να προχωρήσει σε συνεργασίες χρηματοδότησης των πελατών που έχουν οι εταιρείες ώστε να αγοράσουν τις υπηρεσίες τους.
«Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα συνεργασιών. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε την ίδια στρατηγική με τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που μπορεί δυνητικά να δώσει εργασίες σε startup και να τις βοηθήσει να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους», είπε, σημειώνοντας ότι βρίσκεται μέσα στο πεδίο των επιλογών να εισέλθει η τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας. Επισήμανε πως «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για συμμετοχή σε νέα funds που αναζητούν ιδιώτες επενδυτές», τονίζοντας ότι αποτελεί πάγια στρατηγική της Εθνικής να πηγαίνει μέσα από τα fund στις εταιρείες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «κάνουν καλό στο οικοσύστημα και τις επιχειρήσεις και πιστεύουμε πως μπορούν να υπάρξουν συνέργειες για την τράπεζα».
Για τη συνεργασία με την Epsilon Net, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «στη νέα μετοχική σύνθεση της Epsilon Net είμαστε στο 15% και έχουμε πιο ισχυρή παρουσία. Στόχος είναι η από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων». Σημείωσε πως η Epsilon Net έχει ένα πελατολόγιο πάνω από 130.000 επιχειρήσεις και ακόμα 900.000 ιδιώτες που είναι μισθοδοτούμενοι μέσα από τα συστήματα της, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η εξέλιξη του προγράμματος NBG Business Seeds
Το πρόγραμμα έχει εξελιχθεί σε επιταχυντή που αναδεικνύει επιχειρηματικές ιδέες μέσα από τον ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, ενώ παράλληλα παρέχει υποδομές, καθοδήγηση και πρόσβαση στο οικοσύστημα της καινοτομίας σε επιχειρηματικές ομάδες από όλη την Ελλάδα. Ο επικεφαλής του NBG Business Seeds κ. Αρσένης σημείωσε ότι από τον διαγωνισμό που αποτελεί τον παλαιότερο σε αυτή την κατηγορία, έχει περάσει η αφρόκρεμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, και πλέον κάνει το επόμενο βήμα και επεκτείνεται στην Κύπρο, ενώ προστίθενται και δυο βραβεία που βρίσκονται στην στρατηγική της τράπεζας.
Χαρακτήρισε το θεσμό Business Seeds ως ένα πρόγραμμα που λειτουργεί ως επιταχυντής νεοφυών επιχειρήσεων, δίνοντας την ευκαιρία στις εταιρείες που συμμετέχουν να έχουν πρόσβαση στο τεράστιο δίκτυο διασύνδεσης της Εθνικής Τράπεζας. Νικητές του Διαγωνισμού είναι πολλές γνωστές σήμερα εταιρείες του οικοσυστήματος, όπως η Avocarrot, η Pollfish και η Mist.io που έχουν εξαγοραστεί από διεθνείς εταιρείες, καθώς επίσης το e-table, η Ferryhopper, η Clio Muse, η DoctorAnyTime, και πολλές ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες.
Τα δύο νέα βραβεία, αφορούν την γυναικεία επιχειρηματικότητα και θα υπάρξουν έως πέντε βραβεία για τον χρηματοοικονομικό εγγραματισμό με στόχο την «εκπαίδευση» νοικοκυριών, νέων και ΜμΕ επιχειρήσεων ώστε να υπάρξει έλεγχος και αποφυγή υπερβολικού δανεισμού.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από τον εμπλουτισμό των θεματικών ενοτήτων,οι συμμετέχοντες στον φετινό διαγωνισμό, καλούνται να καταθέσουν προτάσεις στις παρακάτω κατηγορίες:
- Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Fintech), δηλαδή προτάσεις για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, εφαρμογές, διαδικασίες ή προϊόντα με σημαντική επίδραση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.
- Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα & Οικοσυστήματα (Digital Ecosystems), δηλαδή προτάσεις με αντικείμενο την Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους δραστηριοτήτων, με έμφαση σε ιδέες και λύσεις που καλύπτουν όλο το οικοσύστημα του κάθε κλάδου με προσέγγιση end-to-end ή one-stop shop solutions.
- Προηγμένες Τεχνολογίες &AI (AdvancedTechnologies&AI), ήτοι προτάσεις που αφορούν τη δημιουργία και εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής οι οποίες μπορούν να συντελέσουν και στην εν γένει τεχνολογική ανάπτυξη και μετάβαση της Ελληνικής οικονομίας σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και στη διακράτηση και προσέλκυση υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού.
- Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή, Κοινωνία & Διακυβέρνηση (ΕSG), συμπεριλαμβανομένου του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού & της Χρηματοοικονομικής Ενδυνάμωσης, όπως προτάσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση αυτής, καθώς και την εν γένει πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Συγκεκριμένα για τον τομέα του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού, προτάσεις εφαρμογών (apps), εργαλείων (tools, gamification) και λοιπών ψηφιακών λύσεων (π.χ. e-learning apps) με στόχο την απόκτηση βασικών οικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων.
Οι 3 πρώτοι νικητές του 15ου Διαγωνισμού θα λάβουν χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 40.000 ευρώ:
- Α’ Βραβείο: 20.000 ευρώ
- Β’ Βραβείο: 12.000 ευρώ
- Γ’ Βραβείο: 8.000 ευρώ
Επιπλέον, για πρώτη φορά φέτος εισάγονται και 2 Ειδικές Κατηγορίες Βραβείων:
- Ειδικό Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με χρηματικό έπαθλο €4.000στην καλύτερη συμμετοχή εντός των 20 πρώτων συμμετοχών του Διαγωνισμού.
Ειδικά Βραβεία Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού για την Ενδυνάμωση των Νοικοκυριών στις Οικονομικές Αποφάσεις τους, συνολικού ποσού έως και €10.000 στις καλύτερες συμμετοχές με θέμα σχετικό με τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό και ειδικά των Νοικοκυριών.