Δυναμικά κινούνται εκτός συνόρων οι ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής αναζητώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες που μπορούν να αυξήσουν τα μεγέθη τους και να διευρύνουν το διεθνές αποτύπωμά τους. Έχοντας καταγράψει μια τριετία εκρηκτικής ανάπτυξης, οι ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής εξετάζουν πλέον πώς θα κάνουν το επόμενο βήμα, καθώς οι προκλήσεις της αγοράς καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την μελλοντική ανάπτυξη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η καινοτομία, ο τομέας του fintech δημιουργούν νέες προκλήσεις, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλώνουν οι ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτές οι συνθήκες έχουν οδηγήσει τις ελληνικές εταιρείες Πληροφορικής να κρατούν ανοιχτές κεραίες για πιθανές ευκαιρίες εξαγορών εκτός συνόρων.
Μέσα στο 2024, η Q&R στοχεύει να ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα deal στο εξωτερικό, με την εταιρεία, έχοντας πλέον ένα επενδυτικό πακέτο ύψους 19,1 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο που έλαβε, να στοχεύει στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Cyber Security, του enterprise management software καθώς και του Fintech.
Όπως ανέφερε η εταιρεία, απαντώντας σε ερωτήματα της Επ. Κεφαλαιαγοράς, βρίσκεται σε κάποιες πρώιμες επαφές με εταιρείες «για το ενδεχόμενο εξαγοράς μέρους ή του συνόλου των μετοχών τους». Η διοίκηση της Q&R ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά με τους όρους και το ύψος της συναλλαγής και οι επαφές αυτές γίνονται επί τη βάσει μη δεσμευτικής προσφοράς.
Η Perfomance Technologies ανακοίνωσε την εξαγορά του 5% της ιρλανδικής Continuous Software με ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, με τον CEO της εταιρείας, Διονύση Χιντζίδη να χαρακτηρίζει αυτή την επένδυση ως στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας.
Η Perfomance απέκτησε το ποσοστό μέσα από έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 2 εκατ. ευρώ όπου συμμετείχαν επίσης ένας System Integrator και επιχειρηματικά κεφάλαια από τη Σαουδική Αραβία. Από πλευράς της, η ιρλανδική εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τους πόρους για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ.
Η Continuous Software με γραφεία σε Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Ριάντ και Τορόντο, εξειδικεύεται στην τεχνολογία Project Portfolio Management (PPM). Με την πλατφόρμα aangine, η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, προσφέρει προηγμένες δυνατότητες για τη διαχείριση σύνθετων έργων. Ευθυγραμμίζει ομάδες, προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα με τους στρατηγικούς στόχους του οργανισμού, ενώ παράλληλα εντοπίζει και επιλύει conflicts στη ζήτηση πόρων και προτείνει βέλτιστο χρονοπρογραμματισμό που μεγιστοποιεί την επιχειρηματική αξία.
Η Profile επίσης έχει στοχεύσει στο εξωτερικό για εξαγορές, με τον πρόεδρο, Μπάμπη Στασινόπουλο να έχει τονίσει πως ο όμιλος έχει ανοιχτές τις κεραίες για πιθανές εξαγορές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα μεγέθη και να φέρουν υπεραξίες. Η διοίκηση του ομίλου είχε αναφέρει πως βρίσκονται κάποιες εταιρείες στο στόχαστρο. Είχε αφήσει και ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάποια κίνηση μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως είχε σημειώσει η διοίκηση του ομίλου, η Profile στοχεύει σε εταιρείες που διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες, δυνατότητες ανάπτυξης και να έχουν καλή αποτίμηση, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να χτυπήσει και εταιρείες μεγάλου μεγέθους, με τον όμιλο να στοχεύει να δαπανήσει έως και 50 εκατ. ευρώ. Εξάλλου η υγιής χρηματοοικονομική θέση που διαθέτει δίνει την ευχέρεια στη Profile να μπορεί να σηκώσει το ποσό που απαιτείται για να πραγματοποιήσει μια εξαγορά υψηλής αξίας.
Η Profile έχει παρουσία σε 50 χώρες μέσω των 300 και πλέον πελατών της, και εκτός της έδρας της στην Αθήνα, διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη, Όσλο, Ντουμπάι, Λευκωσία, ένα γραφείο που εξυπηρετεί πελάτες στην Καραϊβική και ένα στη Σιγκαπούρη, στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσονται οι νέες τεχνολογίες της, ενώ έχει και μια μικρή ομάδα developers στην Ινδία.
Η ναυαρχίδα του ομίλου Quest, η Unisystems που έχει ενταχθεί στη λίστα των εγκεκριμένων προμηθευτών του ΝΑΤΟ και στοχεύει σε αμυντικά έργα, διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με το οικοσύστημα των startups, ενώ πρόσφατα προχώρησε και σε εξαγορά που ενισχύει την παρουσία της στον τομέα του Asset Tokenization . Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, κοιτάει για μειοψηφικές συμμετοχές σε startups, αλλά και για εξαγορές μεγαλύτερων εταιρειών που έχουν το δικό τους λογισμικό και μπορούν να αυξήσουν της κερδοφορίας της, με στόχο την εξασφάλιση συνεργειών.
Ανοιχτά τα ραντάρ για εξαγορές στο εξωτερικό διατηρεί και η Space Hellas που κοιτάει σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Κυβερνοασφάλεια, ενώ μπορεί να κάνει και κίνηση μέσα από την SingularLogic. Έχοντας ήδη καταγράψει αρκετές κινήσεις στο εξωτερικό, η Real Consulting από την πλευρά της, εξετάζει νέες κινήσεις σε εταιρείες του εξωτερικού με στόχο την γεωγραφική της ανάπτυξη.
Στην Ινδία έχει στραφεί η PeopleCert μετά την εξαγορά της DP Cube Learning & Skills, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του διεθνούς αποτυπώματός της στη Νότια Ασία με επαγγελματικές πιστοποιήσεις στους τομείς IT & Digital Transformation, Project Management και Business.
Η Entersoft συνεχίζει επίσης τις εξαγορές που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει διεθνείς συνεργασίες, ενώ η Epsilon Net έχει πραγματοποιήσει εξαγορές στοχεύοντας τους τομείς κυβερνοασφάλειας και Τεχνητής Νοημοσύνης, και παράλληλα αναζητά ευκαιρίες για νέες επενδύσει στο εξωτερικό.