ΓΔ: 2625.4 1.00% Τζίρος: 90.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:51:36
Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
Φώτο: Αρχαιολογικός χώρος στην Δήλο. Credit: Emmanouil Papadopoulos/SOOC

Η Δήλος ζωντανεύει ξανά μέσω εικονικής πραγματικότητας από το ΕΜΠ

Η Δήλος ζωντανεύει με την εφαρμογή CirculAR της ομάδας I-SENSE, που αξιοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα. Οι επισκέπτες περιηγούνται στα αρχαία μνημεία μέσω smartphone, βλέποντας τις κατασκευές σε 3D και ζώντας διαδραστική εμπειρία.

Η Δήλος, το ιστορικό νησί του Αιγαίου, αποκτά νέα διάσταση μέσω της τεχνολογίας, με την πρωτοποριακή εφαρμογή CirculAR που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου APSIM.

Η εφαρμογή αξιοποιεί την επαυξημένη πραγματικότητα, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα μνημεία της Δήλου όπως ήταν στην αρχαιότητα. Μέσα από smartphone ή tablet, οι χρήστες βλέπουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των αρχαίων κατασκευών, τις περιστρέφουν και απολαμβάνουν μια διαδραστική εμπειρία επίσκεψης.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η εφαρμογή χρησιμοποιεί κάμερα και αλγόριθμους χωρικής χαρτογράφησης για να τοποθετήσει ψηφιακά τα μνημεία στο φυσικό τους χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, τα ερείπια αποκτούν μορφή και η ιστορία ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του επισκέπτη.

Το έργο APSIM υλοποιήθηκε από κοινοπραξία έξι εταίρων, μεταξύ των οποίων το ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών. Η ανάπτυξη της εφαρμογής προέκυψε μέσα από διεπιστημονική συνεργασία αρχαιολόγων, μηχανικών πληροφορικής, εκπαιδευτικών και ειδικών πολιτιστικής πολιτικής.

Η CirculAR δεν περιορίζεται στη Δήλο, αλλά προσφέρει εικονικές περιηγήσεις και σε άλλα σημαντικά μνημεία, όπως η Επισκοπική Βασιλική του Δίου Πιερίας και η Σκευοθήκη του Φίλωνος. Οι εικονικές ανακατασκευές βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα, προσφέροντας αυθεντική και βιωματική εμπειρία στους χρήστες.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android μέσω Google Play Store και για iOS μέσω App Store. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εξερευνήσει επιλεγμένα μνημεία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε τρισδιάστατη μορφή, οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπερταμείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλκιδική: Κάμπινγκ με πληρότητες 95% – Προτίμηση σε φθηνές διακοπές

Τα κάμπινγκ της Χαλκιδικής φτάνουν πληρότητες 95% από τέλη Ιουνίου έως τέλη Αυγούστου, με υψηλή ζήτηση και τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον Σύλλογο. Οι κρατήσεις ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο, δείχνοντας αυξημένο ενδιαφέρον.
Τοπίο Νίσυρος Δωδεκάνησα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίσυρος: Εορτάζει την ένταξη του Γεωπάρκου της στην UNESCO

Η Νίσυρος γιορτάζει αύριο την ένταξη του Γεωπάρκου της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO, με τελετή στις 19:30 στην Πλατεία Δημαρχείου, επισφραγίζοντας πέντε χρόνια συστηματικής προσπάθειας και επιστημονικής εργασίας.
Σαντορίνη πανοραμική θέα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σαντορίνη στη Νότια Κορέα για το παγκόσμιο συνέδριο νησιών

Η Σαντορίνη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση «2026 World Island Fair Yeosu Korea», που θα διεξαχθεί στη Νότια Κορέα, τονίζοντας τον ρόλο της στην προώθηση της νησιωτικότητας και του πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αεροδρόμιο στο ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Μία ώρα στάση εργασίας στο Μπεν Γκουριόν φέρνει χάος στο αεροδρόμιο

Ξαφνική στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν προκάλεσε αναστάτωση εν μέσω τουριστικής περιόδου, με διακοπή αφίξεων από τις 14:00 και σταδιακές αναχωρήσεις, ενώ πολλές πτήσεις επέστρεψαν στους προορισμούς τους.
Κατεστραμμένο κτήριο Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σεισμοί στη Γρανάδα με τρεις τραυματίες και ζημιές σε κτίρια

Περιορίστηκε η πρόσβαση τουριστών στην Αλάμπρα μετά από τρεις σεισμούς στην Γρανάδα που προκάλεσαν ζημιές και μικρούς τραυματισμούς, οδηγώντας σε κλείσιμο μουσείων και εγκαταστάσεων. Οι σεισμοί ήταν άνω των τεσσάρων Ρίχτερ.