Φωτο: Shutterstock

Οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστημιακούς φορείς παρέχει στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα NBG BusinessSeeds mentoring και χρηματοδοτικά εργαλεία που προάγουν την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Με τη διαδικτυακή τελετή βράβευσης 10 νέων καινοτόμων επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», που διοργάνωσε για δέκατη συνεχή χρονιά η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds για τη στήριξη και ανάδειξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Στον διαγωνισμό υπεβλήθησαν 328 προτάσεις: 183 αφορούσαν στην κατηγορία Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα, 90 αφορούσαν στην κατηγορία Περιβάλλον και Τεχνολογία και 55 στην κατηγορία Πολιτισμός και Τεχνολογία.

Η Εθνική Τράπεζα, μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστημιακούς φορείς παρέχει στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα NBG BusinessSeeds mentoring και χρηματοδοτικά εργαλεία που προάγουν την καινοτόμο και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Οι νικητές του 10ου Διαγωνισμού «Καινοτομίας & Τεχνολογίας», στους οποίους απονεμήθηκαν τα 10 βραβεία είναι:

Πρώτο χρηματικό βραβείο 20.000 ευρώ για την πρόταση με τίτλο «Κodika.io».

Το Kodika.io είναι μια εφαρμογή για iPad και Mac, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αναπτύξει προηγμένες εφαρμογές για κινητά μέσα σε λίγες ώρες χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη γνώση προγραμματισμού. Η ιδέα δημιουργήθηκε μετά τη δημιουργία εκατοντάδων εφαρμογών και συνειδητοποιώντας ότι δεν υπήρχε εφαρμογή για κινητά ισοδύναμη με τους drag-and-drop builders, όπως το Wordpress. Υπήρχαν μόνο έτοιμα πρότυπα εφαρμογών που προσέφεραν περιορισμένη προσαρμογή και δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν μοναδικές εφαρμογές.

Δεύτερο χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ για την πρόταση με τίτλο «ΚΥΤΙΟΝ».

Το «ΚΥΤΙΟΝ» είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα γεωργίας ακριβείας, κατάλληλο για χρήση σε ανοικτές και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Απευθύνεται σε παραγωγούς & παραγωγικές μονάδες, γεωπόνους & γεωργικούς συμβούλους που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας, με παράλληλη μείωση των εισροών.

Τρίτο χρηματικό βραβείο 6.000 ευρώ για την πρόταση με τίτλο «Τrimsygnal».

H Trimsignal είναι μια stratup εταιρεία που επικεντρώνεται στην εφαρμογή μίας κατοχυρωμένης τεχνολογίας για τον σχεδιασμό ψηφιακών συστημάτων, όπως επεξεργαστές, βελτιώνοντας την απόδοσή τους 35-60% και την κατανάλωση ισχύος 15-40%. Από τεχνολογικής άποψης αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μειώνεται η θερμοκρασία λειτουργίας και επιτυγχάνεται ασφαλής λειτουργία με υψηλή απόδοση. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για συστήματα όπως επεξεργαστές, των οποίων οι επιδόσεις συχνά δεν αξιοποιούνται λόγω απουσίας αποδοτικού τρόπου ψύξης.

Τέταρτο χρηματικό βραβείο 4.000 ευρώ για την πρόταση με τίτλο «RecyTrust».

Η ομάδα της RecyTrust έχει σχεδιάσει και αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα για διεπιχειρησιακή (B2B) χρήση και μια εφαρμογή κινητού, που συνδέει απευθείας: Α) επιχειρήσεις, γραφειακούς χώρους, εταιρείες και βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν ή παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά («παραγωγοί απορριμμάτων») και Β) πιστοποιημένες εταιρείες ή ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων («συλλέκτες απορριμμάτων»). Ο στόχος της RecyTrust, είναι να παρέχει στους παραγωγούς απορριμμάτων, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανταποδοτικά οφέλη ή άμεση ανταμοιβή από την καταμετρημένη ανακύκλωση που πραγματοποιούν, ενώ στους πιστοποιημένους συλλέκτες σπορριμμάτων, τη δυνατότητα στοχευμένης συλλογής και αποκομιδής, στην πηγή παραγωγής, καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.

Απονεμήθηκαν επίσης για το πέμπτο βραβείο, 6 χρηματικά ποσά, 1.500 ευρώ έκαστο, στις προτάσεις:

  • "BioCos". Η ιδέα του BioCoS γεννήθηκε από τη σύνδεση σημαντικής ερευνητικής εμπειρίας και προθυμίας για καινοτομία. Η τεχνολογία βασίζεται σε έναν καινοτόμο αλγόριθμο (True-Plant BioCoS) ικανό να εξάγει βιοδείκτες (στοιχεία DNA που υπάρχουν στο γονιδίωμα). Tο BioCoS είναι σε θέση να διακρίνει τις ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν σε μια φιάλη ελαιολάδου. Η αυθεντικότητα του DNA παρέχει στις εταιρείες ελαιολάδου την απαραίτητη προστασία από δόλιες ενέργειες κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τους.
  • "Mojools". Η MOJOOLS (jools + modules) αποτελεί το πιο καινοτόμο και disruptive brand κοσμήματος. Μετά από μεγάλη έρευνα στον χώρο του κοσμήματος, διαπιστώθηκε η σημαντική έλλειψη στις δυνατότητες για customization αυτών των προϊόντων. Mε τη χρήση της τεχνολογίας του 3D printing, η Mojools εφηύρε και πατεντάρισε (International Patent Application PCT/EP2019/068912) ένα νέο είδος κοσμήματος που μετατρέπει τους χρήστες σε δημιουργούς, καθημερινά, των δικών τους, εξατομικευμένων συνθέσεων, εναλλάσσοντας διακοσμητικά στοιχεία σε όλες τις "βάσεις" κοσμήματος.
  • "PTA Rehab Ecorthotics". Η PTA Ecorthotics κατασκευάζει εξατομικευμένους ορθοπεδικούς νάρθηκες με την μέθοδο του 3D printing, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη βιοδιασπώμενο-πολτοποιήσιμο πλαστικό (PLA και Carbon Filament). Απευθύνεται στον πελάτη - ασθενή, στον ιατρό με ειδικότητα σχετική με την αποκατάσταση π.χ ορθοπεδικό - φυσίατρο, αθλητή - ασθενή που χρήζει φροντίδας και αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτή και σε μεγάλες δομές υγείας - οργανισμούς.
  • "Mojestik". Η Mojestik παρασκευάζει Super Premium ποιότητας τροφή για κατοικίδια την οποία διαθέτει απευθείας στους τελικούς καταναλωτές με τη μέθοδο της συνδρομής.
  • "MyAlgos". Η Hermes Healthcare ανέπτυξε το ηλεκτρονικό σύστημα myAlgos, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στην απομακρυσμένη παρακολούθηση και διεπιστημονική διαχείριση ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ενισχύοντας την μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία. To σύστημα παρέχει σε ιατρούς, ασθενείς και φροντιστές ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον συνεργασίας, όπου αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ένας mobile virtual assistant ικανοποιούν τις διαφορετικές τους προσδοκίες και τους ενδυναμώνουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.
  • "Collaborate". Tο Collaborate αποτελεί μια σύγχρονη εφαρμογή διαχείρισης ιατρικών φακέλων ασθενών, απομακρυσμένης συνεργατικής διάγνωσης & υποστήριξης λήψης ιατρικών κλινικών αποφάσεων μέσω μηχανικής μάθησης. Η εφαρμογή στοχεύει στους παιδιάτρους και τους παθολόγους που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και παρέχεται ως μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιάννης Ασσαέλ: Φυσικά πιστεύω πως μπορούμε ν' αλλάξουμε τον κόσμο!

Ως επικεφαλής ομάδας ερευνητών της DeepMind (θυγατρικής της Google) και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δημιούργησε το σύστημα «Πυθία», το οποίο με χρήση ΤΝ «ανακτά» μισοκατεστραμμένες αρχαίες ελληνικές επιγραφές.