ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το νέο γυαλί που φέρνει επανάσταση στα αναδιπλούμενα κινητά

Η νοτιοκορεατική εταιρεία UTI δημιούργησε ειδικό, λεπτό γυαλί για αναδιπλούμενα κινητά με το μισό κόστος από τον ανταγωνισμό και θέλει να δεκαπλασιάσει τα μεγέθη της σε 2-3 χρόνια.

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία UTI έθεσε τον φιλόδοξο στόχο να δεκαπλασιάσει τα μεγέθη της στα επόμενα δυο με τρία χρόνια και το κλειδί για να πετύχει τέτοια ιλιγγιώδη άνοδο είναι το ultrathin αναδιπλούμενο γυαλί για οθόνες.

Η εταιρεία που προμηθεύει με προστατευτικά για τους φακούς της κάμερας σε smartphones όλων των κορυφαίων εταιρειών του πλανήτη, έχει σχεδιάσει το UTI Folding Glass (UFG) που κοστίζει το μισό από την ανταγωνιστική τεχνολογία και βρίσκεται ήδη στη φάση των δοκιμών από 10 εταιρείες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου Κινεζικών και Αμερικανικών κατασκευαστών τηλεφώνων, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της UTI Νταγκ Παρκ.

Τα αναδιπλούμενα κινητά αντιπροσωπεύουν το επόμενο στάδιο εξέλιξης για την τελματωμένη αγορά των smartphone, όμως τα πρώτα μοντέλα που κυκλοφόρησαν από Samsung, Huawei και Lenovo είναι παρά πολύ ακριβά και κάποια από αυτά δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, απογοητεύοντας τους χρήστες, καθώς τα πλαστικά μέρη της συσκευής άρχισαν να φθείρονται πιο εύκολα και να είναι πιο ευάλωτα σε ζημιές.

Ειδικό γυαλί πρόκειται να αναβαθμίσει την ποιότητα και διαύγεια εικόνας των μελλοντικών αναδιπλούμενων κινητών με αμερικανικές, ιαπωνικές και κορεατικές εταιρείες να διαγωνίζονται για το ποια θα επικρατήσει. Η Samsung ήδη έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα για τις οθόνες ώστε να βρει την λύση, όμως ο διευθύνων σύμβουλος της UTI σημείωσε πως το γυαλί που κατασκευάζει η δική του εταιρεία έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ανθεκτικό και πιο εύκολο στη παραγωγή.

«Οι κατασκευαστές smartphone συγκρίνουν γυάλινες και πλαστικές οθόνες για τα αναδιπλούμενα κινητά, όμως θεωρώ πως στο μέλλον θα καταλήξουν όλοι τελικά στο γυαλί» ανέφερε ο Παρκ. Παράλληλα πρόσθεσε πως ήδη αρκετές εταιρείες smartphones δείχνουν να επεξεργάζονται το σχέδιο για το γυαλί UFG ώστε να το τοποθετήσουν στις επερχόμενες συσκευές τους.

Η καινοτόμα γυάλινη επιφάνεια της UTI δείχνει να έχει μεγαλύτερη αντοχή από την πλαστική σε πιθανά γρατζουνίσματα, και είναι επίσης συμβατή με τα ηλεκτρονικά στυλό όπως αυτά που χρησιμοποιούνται και στις συσκευές Galaxy Note της Samsung. Το πρόβλημα του διπλώματος της οθόνης που ταλαιπώρησε τα πρώτα αναδιπλούμενα smartphones δείχνει να περιορίζεται επίσης σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της νοτιοκορεάτικης UTI και η δημιουργία της οθόνης δεν χρειάζεται «εξωτικούς τύπους» γυαλιού, περιορίζοντας έτσι το κόστος παραγωγής σχεδόν 80%.

Σε συνεργασία με τον νοτιοκορεάτικο προμηθευτή Dowoo, η Samsung Display ήταν η μόνη προμηθεύτρια εταιρεία αναδιπλούμενου γυαλιού μέχρι τώρα, έχοντας παρουσία στο Galaxy Z Flip. Σύμφωνα με τον Ρος Γιάνγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της DSCC, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες εξετάζουν τα αναδιπλούμενα smartphones, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στις τουλάχιστον 1,5 εκατ. παρόμοιες οθόνες κάθε μήνα μέχρι το τέλος του 2021.

Στο πρώτο μισό του χρόνου, ο Παρκ της UTI περιμένει οτι τουλάχιστον τρεις με τέσσερις αναδιπλούμενες συσκευές θα κυκλοφορούν στην αγορά έχοντας οθόνη με το γυαλί UFG. Όπως αναφέρει ο διευθ. Σύμβουλος της UTI, αυτή την στιγμή η νοτιοκορεάτικη εταιρεία έχει παραγωγική ικανότητα για 200.000 πάνελ κάθε μήνα, ωστόσο να θέλει να αυξήσει τις δυνατότητες σε «μισό εκατομμύριο τον μήνα κατά μέσα όρο στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, που θα φέρνει έσοδα 25 εκατ. δολαρίων κάθε μήνα».

Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε τα κέρδη της UTI κατά 20% καθώς η αγορά των smartphone κατακρημνίστηκε στο πρώτο μισό του 2020 όμως η εταιρεία αναμένει την ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η εξέλιξη των αναδιπλούμενων συσκευών επίσης επιβραδύνθηκε από την πανδημία καθώς οι πελάτες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, όπως έκαναν συνήθως, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της UTI Κο Ταε-χουν.

Τα περισσότερα από τα κορυφαία smartphones που κυκλοφορεί η Samsung χρησιμοποιούν το γυαλί της UTI για τις κάμερες τους. Η μικρή αυτή εταιρεία κατάφερε να δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες με τους περισσότερους κατασκευαστές κινητών συσκευών, με το 80% των συνεργατών της να εξετάζουν πλέον το UFG γυαλί για τις αναδιπλούμενες συσκευές τους.

«Σε σχέση κόστους, το αναδιπλούμενο γυαλί μας είναι δυο φορές φθηνότερο από των ανταγωνιστών μας. Θεωρώ πως οι τιμές των αναδιπλούμενων κινητών θα πέσει» ανέφερε ο Πάρκ και πρόσθεσε οτι «η εταιρεία μας διατηρεί μια προσεκτική προσέγγιση βασιζόμενη σε προϊόντα με χαμηλό κόστος και υψηλή απόδοση πωλήσεων. Όμως οι πωλήσεις μας μπορούν να αυξηθούν μέχρι και 10 φορές παραπάνω στα επόμενα 2-3 χρόνια εξαιτίας της ανάπτυξης του αναδιπλούμενου γυαλιού».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ