ΓΔ: 891.69 0.78% Τζίρος: 69.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει άμυνα για τους χάκερ

Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν λάβει μέτρα κατά του κυβερνοεγκλήματος είναι 24% για τις μικρές και αυξάνεται στο 39% για τις μεγάλες, σύμφωνα με την Eurostat.

Παρά το γεγονός πως το κυβερνοέγκλημα γίνεται όλο και πιο απειλητικό, μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένη για περιστατικά κυβερνοεγκλήματος. Το ποσοστό, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, βρίσκεται ωστόσο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στο ψηφιακό περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το 2019, το 25% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες απέναντι στο διαδικτυακό έγκλημα. Συγκεκριμένα, το 24% των μικρών εταιρειών έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδους ασφάλιση έναντι των περιστατικών ασφαλείας στο ICT, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται για τις μεσαίες στο 37% και στο 39% για τις μεγάλες και να παραμένει μεγαλύτερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι καλύτερες επιδόσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στο θέμα της ασφάλισης έναντι περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας εξηγούνται και από το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από προβλήματα, που προκύπτουν από περιστατικά κυβερνοασφάλειας. Συγκεκριμένα το 23% των μεγάλων εταιρειών αντιμετώπισε προβλήματα από τέτοια περιστατικά το 2019, έναντι 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις και 11% στις μικρές.

Η Δανία στην κορυφή της λίστας

Στον αντίποδα μόλις το 21% των επιχειρήσεων στην ΕΕ με 10 ή περισσότερα άτομα ανέφερε πως είναι προστατευμένη απέναντι σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20% στις μικρές επιχειρήσεις, 28% στις μεσαίες και 35% στις μεγάλες εταιρείες.

Η Δανία βρίσκεται στη πρώτη θέση της λίστας με το 56% όλων των επιχειρήσεων να είναι προστατευμένες, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Σουηδία με ποσοστά 39% ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ισπανία με 33%.

Στον πάτο της λίστας, τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Βουλγαρία. Συγκεκριμένα στη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία μόνο 4% των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες έναντι του κυβερνοεγκλήματος ενώ στη Βουλγαρία το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 3%.

Τα μέτρα προστασίας που παίρνουν οι εταιρείες

Σύμφωνα με την Eurostat, το πιο συνηθισμένο μέτρο ψηφιακής ασφάλειας, που χρησιμοποιούσαν οι επιχειρήσεις στην ΕΕ, ήταν η ενημέρωση του λογισμικού ή των λειτουργικών συστημάτων με ποσοστό 87%. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της COSMOTE, περίπου 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούν απλά συστήματα antivirus για την προστασία τους, και μένουν ουσιαστικά απροστάτευτες έναντι των σύγχρονων μεθόδων κυβερνοεγκλήματος.

Επίσης, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, στη δεύτερη θέση των συστημάτων ασφαλείας είναι με ποσοστό 77%, ο έλεγχος ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης και ακολουθεί η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ξεχωριστή τοποθεσία ή στο cloud με 76% και ο έλεγχος πρόσβασης στο δίκτυο με 64%.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά τεχνικές κρυπτογράφησης δεδομένων, εγγράφων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (38%), δοκιμές ασφαλείας ΤΠΕ (36%), αξιολόγηση κινδύνου ΤΠΕ (34%) και ταυτοποίηση χρήστη και πιστοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων (10%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακή απειλή για τις επιχειρήσεις και θωράκιση με νέες επενδύσεις

Ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες προτεραιότητες των επιχειρήσεων η κυβερνοασφάλεια. Αναμένεται αύξηση επενδύσεων σε ψηφιακές λύσεις ασφάλειας κατά 12,5%. Τι συνιστά ο ΣΕΒ στις επιχειρήσεις.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο ιός που χτυπάει 1 στις 10 εταιρείες και προκαλεί ζημιές 1 εκατ. δολ.

Περίπου 360.000 νέα κακόβουλα αρχεία ανακαλύπτονται καθημερινά τους τελευταίους 12 μήνες με τους trojan να αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για υπολογιστές και δίκτυα την χρονιά της τηλεργασίας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανάγκη για επενδύσεις 300 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2030

Ακόμα πιο επιτακτική είναι η ανάγκη για ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων και του 5G που θα οδηγήσουν την Ευρώπη στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας και κοινωνίας μέχρι το 2030.