ΓΔ: 906.33 0.09% Τζίρος: 22.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:34:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έρχεται εφαρμογή για smartphone που θα λύσει τα χέρια των αγροτών

Στο πρώτο δίμηνο του έτους θα είναι διαθέσιμη στα κινητά των πολιτών η εφαρμογή του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, i-AGRIC που εντάσσεται στην «Ψηφιακή Βίβλο» του υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.

Στο τραίνο του ψηφιακού μετασχηματισμού εισέρχεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με μια νέα εφαρμογή για smartphones δίνει την δυνατότητα στους πολίτες και όσους απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα να έχουν στο κινητό τους όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο αναμόρφωσης του συνόλου των ψηφιακών υπηρεσιών του υπουργείου που επιχειρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μια προσπάθεια που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

Το i-ΑGRIC όπως ονομάζεται, έχει ήδη αναπτυχθεί και βρίσκεται στην τελική φάση παραμετροποίησης της και όπως σημείωσαν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΑΠΕ αναμένεται να είναι διαθέσιμη προς τους πολίτες το πρώτο δίμηνο του νέου έτους.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η παραπάνω εφαρμογή έχει ήδη ενταχθεί στην «Ψηφιακή Βίβλο» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται το πρώτο υπουργείο στην Ελλάδα που προσφέρει στους πολίτες εφαρμογή για έξυπνα κινητά. Με την εγκατάστασή της σε ένα smartphone, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μια σειρά υπηρεσιών τόσο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και των φορέων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του.

Οι δυο κατηγορίες της εφαρμογής

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω του application χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: αυτές στις οποίες ο τελικός χρήστης θα εισέρχεται στην εφαρμογή χωρίς ταυτοποίηση και σε αυτές με ταυτοποίηση, η οποία θα γίνεται με σύνδεση μέσω των κωδικών του TAXISNET.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να περιηγηθεί στην εφαρμογή χωρίς να κάνει ταυτοποίηση, θα μπορεί να αποκτήσει μια γενική εικόνα των δράσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε δελτία Τύπου, ανακοινώσεις αλλά και γεωργικές προειδοποιήσεις καθώς και επιλεκτικό υλικό από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ, το οποίο και θα «ανεβαίνει» άμεσα στην εφαρμογή.

Στην άλλη περίπτωση, αυτή της σύνδεσης μέσω TAXISNET, ο χρήστης πολίτης δύναται να λαμβάνει εξατομικευμένη ενημέρωση αλλά και να περιηγηθεί σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τόσο του υπουργείου όσο και των φορέων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως θα μπορεί να δέχεται μέσω ειδοποιήσεων που ο ίδιος θα επιλέγει, πληροφορίες και ανακοινώσεις για τη γεωγραφική περιοχή και τα θέματα που τον ενδιαφέρουν.

Μια επιπλέον «τομή» που φέρνει η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η δυνατότητα που δίνει στον χρήστη να έχει πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες ενημέρωσης αναφορικά με την πορεία της εξέλιξης των αιτημάτων του, εφόσον αυτά έχουν αποτυπωθεί στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου ή των εποπτευομένων φορέων.

Παράλληλα, οι πολίτες θα έχουν την ευχέρεια να υποβάλλουν αιτήματα εξυπηρέτησης για μεγάλο αριθμό διοικητικών διαδικασιών ή και θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου. Αυτά θα είναι εφικτό να συνοδεύονται από φωτογραφίες και γεωγραφική απεικόνιση της περιοχής ή του γεωγραφικού στίγματος (geolocation data) και με την αποστολή τους θα παραλαμβάνονται από τις πύλες εισόδου αιτημάτων του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, ανάλογα με το θέμα εξυπηρέτησης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι αιτούντες να παίρνουν μέσω της εφαρμογής πιο άμεση απάντηση από τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, οι χρήστες θα έχουν άμεση πρόσβαση σε δεδομένα όπως πρόσφατες πληρωμές ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, ενισχύσεις και επενδύσεις, ενώ θα μπορεί να βλέπει και δεδομένα αιτήσεων, την εξέλιξη αιτημάτων του καθώς και πλήθος άλλων θεμάτων χωρίς αίτηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agrotikis anaptyxis-libanos-spilios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ προχωρά στη δημιουργία μητρώου ακίνητης περιουσίας

Στόχος είναι να υπάρξει, όχι απλώς πλήρης αποτύπωση της περιουσίας που ανήκει στο συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και η διαχείρισή της να είναι απόλυτα διαφανής, ορθολογική και λιγότερο γραφειοκρατική.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Ποια είναι τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

Μια κατεύθυνση η οποία στήριξε και στηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω των υγειών συλλογικοτήτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Να γεφυρωθεί το χάσμα με τις προηγμένες χώρες και να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή μετάβαση του αγροτικού κλάδου στην μετά πανδημίας εποχή, στοχεύει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αγρότες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβάλλονται άμεσα στους αγρότες ενισχύσεις ύψους 246 εκατ. για το 2020

Από αυτά, τα 239 eεκατ. ευρώ, αφορούν συνδεδεμένες ενισχύσεις και ενισχύσεις για τα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους, οι οποίες καταβάλλονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των πληρωμών για τις αιτήσεις 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ενίσχυση 3,8 εκατ. ευρώ για αγρότες - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε σήμερα τη χορήγηση της νέας ενίσχυσης, μετά τις υπογραφές του αρμόδιου υπουργού κ. Λιβανού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Σκυλακάκη.