ΓΔ: 886.72 -0.85% Τζίρος: 91.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
Φώτο: Shutterstock

«Έκρηξη» επενδύσεων 6,8 τρισ. δολαρίων σε ψηφιακές τεχνολογίες έως το 2030

Ορόσημο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας το 2020. Με ρυθμό +15% ετησίως εκτιμάται ότι θα «τρέψουν» οι ψηφιακές επενδύσεις μέχρι το 2023.

Η πανδημία οδήγησε σε έκρηξη της ψηφιακής μετάβασης, που φαίνεται ότι θα μας μείνει «προίκα» για την επόμενη ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι έως το 2022 το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παράγεται ψηφιακά το 2022.

Η IDC σε σχετική ανάλυσή της (Resetting for the Next Normal: Strategies for Enabling the Future Digital Enterprise) σημειώνει ότι το 70% των οργανισμών επιταχύνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών ενώ οι επενδύσεις σε τεχνολογίες, που επιτρέπουν τον ψηφιακό  μετασχηματισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 6,8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, έως το 2023.

Σύμφωνα με άρθρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ οι άμεσες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό εκτιμάται ότι θα αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,5% παγκοσμίως, μεταξύ 2020 και 2023.

Ψηφιακή η επόμενη μέρα της πανδημίας

Το 2020 αποτέλεσε ορόσημο στην στροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην ψηφιοποίηση. Είναι ενδεικτικό ότι οι εκτιμήσεις της IDC θέλουν το 65% του παγκόσμιου ΑΕΠ να παράγεται ψηφιακά έως το 2022. Και μπορεί αυτό το ποσοστό να φαίνεται υπερβολικό σε πρώτη ανάγνωση, ωστόσο οι νέες συνθήκες αναγκάζουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και πολίτες να αναζητούν ψηφιακές λύσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενισχύεται η ζήτηση για υπηρεσίες ανέπαφων πληρωμών, για λύσεις cloud και εφαρμογές τηλε-εργασίας, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να εξορθολογήσουν το κόστος πληροφορικής και να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο προσωπικό, που εργάζεται εξ αποστάσεως.

«Καθώς η εστίαση στην επιχειρησιακή αποδοτικότητα εντατικοποιήθηκε, ο αυτοματισμός με τη βοήθεια της τεχνολογίας έγινε βασική προτεραιότητα, αναδιαμορφώνοντας τις διαδικασίες και τις λειτουργίες των οργανισμών», αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το 2021, καθώς το εμβόλιο καθίσταται ευρέως διαθέσιμο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, οι τεχνολογικές αλλαγές, που συντελέστηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, προεξοφλούν ότι η νέα κανονικότητα που αναδύεται, θα είναι πολύ διαφορετική από την προ covid εποχή.

‘Ετσι, έως το 2022, το 70% όλων των οργανισμών παγκοσμίως θα έχει επιταχύνει τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, μετασχηματίζοντας τις υφιστάμενες επιχειρηματικές διαδικασίες. Με αυτό το δεδομένο η IDC παροτρύνει τους παρόχους τεχνολογίας να ανανεώσουν τις στρατηγικές τους, καθώς οι πελάτες τους ανακάμπτουν και αρχίζουν προετοιμασίες για το “Next Normal”.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Microsoft, Brand Smith

Η απρόσκοπτη προώθηση των επενδύσεων της Microsoft στην Ελλάδα παρά την πανδημία, αλλά και η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία είναι τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδυτικές ευκαιρίες στη βιομηχανία διαστημικής τεχνολογίας

Στόχος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι η παρουσίαση της τεχνολογίας, της στρατηγικής των ελληνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών με σκοπό τη δημιουργία εμπορικών συνεργειών μεταξύ γαλλικών και ελληνικών εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά

Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε "γενναία" την απόφαση του πρωθυπουργού με τη μεταρρυθμιστική υποστήριξη του υπ. Εξωτερικών, για την αναβάθμιση και τον εκσυχρονισμό της εξωστρέφειας, με ένα νέο Οργανισμό που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.