ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Άρχισε ο χορός μειώσεων στα πακέτα ίντερνετ κινητής

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
«Ψαλιδίζουν» οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών τις υπέρογκες χρεώσεις για δεδομένα που κατατάσσουν την Ελλάδα στη θέση της ακριβότερης χώρας στην Ευρώπη, με βάση τις έρευνες της Κομισιόν και ιδιωτικών οίκων.

Σε πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους των πακέτων υπηρεσιών μετάδοσης δεδομένων (data) θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να περιοριστεί, κατά το δυνατόν, η μεγάλη ψαλίδα που χωρίζει την χώρα μας από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται πρωτοβουλίες μείωσης των χρεώσεων από ορισμένες από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πρόκειται να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες. Για παράδειγμα εταιρεία του κλάδου προσφέρει πλέον με το ίδιο κόστος (περίπου 19 ευρώ το μήνα) επταπλάσια δεδομένα σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου. Έτσι, οι πελάτες της μπορούν με το συγκεκριμένο κόστος να έχουν 40 Gb δεδομένων ενώ μέχρι πρόσφατα είχαν μόλις 6 Gb.

Σύμφωνα με πλήθος εκθέσεων, μεταξύ των οποίων και η ετήσια έρευνα για τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Digital Economy and Society Index - DESI), το κόστος των πακέτων data στην Ελλάδα είναι «σημαντικά υψηλότερο» από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Οι διοικήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας είναι παγιδευμένες, πρώτον, από τις υψηλές ονομαστικές τιμές με τις οποίες προσφέρουν πακέτα data προκειμένου, για εμπορικούς λόγους, να εμφανίζονται πως κάνουν μεγάλες εκπτώσεις. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, οι διεθνείς αναλυτές λαμβάνουν υπόψη τις ονομαστικές τιμές και η Ελλάδα εμφανίζεται πανάκριβη. Δεύτερον, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία που είναι από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά, οι συνδρομητές επιβαρύνονται και τα περιθώρια μειώσεων περιορίζονται. Όμως, όπως επισημαίνουν ακόμα και στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών, και χωρίς τους δύο προαναφερθέντες λόγους, οι τιμές στα πακέτα data στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

Οι διεθνείς έρευνες, που όπως επισημάνθηκε ενίοτε αδικούν τη χώρα μας, αφού οι εταιρείες βάζουν πολύ υψηλές ονομαστικές τιμές για να εμφανίζονται πως στη συνέχεια κάνουν μεγάλες εκπτώσεις, δεν είναι θετικές.

Τα στοιχεία του DESI, για παράδειγμα, δείχνουν πως οι Έλληνες πληρώνουν για ένα πακέτο κινητής που περιλαμβάνει 1 GB δεδομένων (data) και 300 δωρεάν κλήσεις περίπου 56 ευρώ τον μήνα, το δεύτερο υψηλότερο κόστος μετά τη Βουλγαρία (περί τα 58 ευρώ). Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή στην Ε.Ε. και για τα πακέτα δεδομένων (χωρίς φωνή) στα 5 GB για χρήση μέσω φορητών συσκευών. Στην Ευρώπη οι τιμές ξεκινούν από τα 3,7 ευρώ τον μήνα (όπως συμβαίνει στην Ιταλία) και φτάνουν μέχρι τα 42 ευρώ, με τον μέσο όρο στα 17 ευρώ. Στην Ελλάδα, το κόστος εντός αντίστοιχου πακέτου στο τέλος του 2018 πλησίαζε τα 25 ευρώ. Πλησιάζουν τον μέσο ευρωπαϊκό όρο τα κόστη για πακέτα laptop των 500 MB ή των 2 GB τον μήνα.

Έκθεση της Κομισιόν

Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται πως «στα πακέτα μετάδοσης μεγάλων όγκων δεδομένων (1, 5, 10 και 20 GB), οι τιμές στην Ελλάδα είναι σημαντικά ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.». Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον τελευταία με βάση τον «Δείκτη Τιμών Ευρυζωνικών Συνδέσεων» (Broadband Price Index).

Ο συγκεκριμένος δείκτης συνεκτιμά τις φθηνότερες προσφορές σε απλές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, σε συμβόλαια double play (σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση ή σταθερή τηλεφωνία και ευρυζωνική σύνδεση) και συμβόλαια triple play (σταθερή τηλεφωνία, ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση) σε τρεις κατηγορίες ταχυτήτων (12-30 Mbps, 30-100 Mbps και σε μεγαλύτερες των 100 Mbps). Έτσι προκύπτει η βαθμολογία μιας χώρας σε κλίμακα από 0 έως 100, ανάλογα με το πόσο προσιτές είναι οι τιμές σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε., με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Σέρνονται» οι συνδέσεις στο ίντερνετ, «πετάει» το δίκτυο της κινητής

Με τη μισή ταχύτητα έναντι του διεθνούς μέσου όρου «τρέχουν» οι σταθερές συνδέσεις στο διαδίκτυο, ενώ πολύ πάνω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι ταχύτητες του δικτύου κινητής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για το 2021.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σίριαλ παρατάσεων στο Σύζευξις ΙΙ και κόντρες με τους αναδόχους

Αρκετοί ανάδοχοι ζητούν συνεχείς παρατάσεις για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Δημοσίου. Θέτουν και το ζήτημα των μεγάλων αυξήσεων κόστους στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε ακριβές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες

Από 12 πακέτα κινητής που εξέτασε η Κομισιόν, στα 10 η χώρα μας θεωρείται «σχετικά ακριβότερη» ή «ακριβότερη». Μόνο 3% των καταναλωτών έχουν πρόσβαση σε γρήγορες σταθερές συνδέσεις, έναντι 34% στην Ευρώπη.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο κουπόνι για επιδότηση δικτύου οπτικής ίνας μέσα στις κατοικίες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021 – 2027, το κουπόνι για την εγκατάσταση οπτικών ινών μέσα στα κτίρια συμπεριλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προσωρινό προϋπολογισμό 131 εκατ. ευρώ.