ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στέλνουν την Google στο... εδώλιο τα προσωπικά δεδομένα

Στην Αυστραλία, η Google κατηγορείται ότι συγκέντρωνε δεδομένα για τη γεωγραφική θέση των χρηστών, ενώ στην Βρετανία έχει κατηγορηθεί για... φακέλωμα των συνηθειών κατόχων iPhone.

Για μια ακόμη φορά η Google βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών για τις πρακτικές που χρησιμοποιεί και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Μετά την πρόσφατη ομαδική αγωγή που κατατέθηκε ενάντια του τεχνολογικού κολοσσού στη Βρετανία, στην Αυστραλία, η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή κατέθεσε μήνυση κατά του τεχνολογικού γίγαντα και της τοπικής θυγατρικής, κατηγορώντας την Alphabet πως παραπλανά τους χρήστες για να λάβει την άδεια τους, ώστε να εντοπίζει την θέση τους.

Αφορμή, το ιστορικό Google Location που υπάρχει στις συσκευές Android. Η Google σύμφωνα με τις κατηγορίες, σκόπιμα παραπλανούσε τους χρήστες πως κλείνοντας τη ρύθμιση στην εφαρμογή θα ήταν αρκετό για να σταματήσει η αποθήκευση των δεδομένων της τοποθεσίας τους, σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή της Αυστραλίας (ACCC).

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, αυτό που πρέπει να κάνουν ουσιαστικά οι καταναλωτές είναι να κλείσουν το «Web&App Activity» ώστε να μπλοκαριστεί η δυνατότητα να αποθηκεύονται τα δεδομένα της τοποθεσίας.

«Υποθέτουμε πως η Google παραπλάνησε τους καταναλωτές με το να παραμένει σιωπηλή για το γεγονός πως πρέπει να κλείσει ακόμα μια ρύθμιση», δήλωσε ο πρόεδρος της ACCC Ρόντ Σιμς στην ανακοίνωση του για την κατάθεση της αγωγής.

Η περίοδος που εξετάζει το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας εκτείνεται από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τα τέλη του 2018 και υπάρχει και μια επιπλέον υπόθεση που εντάσσεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Η ACCC κατηγορεί επίσης την Google πως παραπλάνησε τους καταναλωτές να πιστεύουν πως «ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Google από το να συγκεντρώνει, να κρατάει και να χρησιμοποιεί τα δεδομένα τοποθεσίας τους, είναι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Google Search και του Google Maps».

Η Google δήλωσε πως θα υπερασπιστεί την θέση της, ενώ εξετάζει τις κατηγορίες και συνεχίζει να συνεργάζεται με την ACCC. Τα smartphone με το λειτουργικό Android της Google αποθηκεύουν τα δεδομένα τοποθεσίας του χρήστη ακόμα και αν όλες οι ρυθμίσεις το αποτρέπουν, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press που επιβεβαιώθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Princeton.

Ο τεχνολογικός κολοσσός απέκρυψε το γεγονός πως η απενεργοποίηση της τοποθεσίας μπορεί στην πραγματικότητα «να επιτευχθεί με το να κλείνει τόσο το Ιστορικό τοποθεσίας και το Web & App Activity». Η ACCC θέλει να επιβληθούν κυρώσεις και να επιβληθεί στην εταιρεία ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι παραβάσεις στο μέλλον. 

Οι ρυθμίσεις ασφάλειας της Google έχουν συγκεντρώσει αρκετή κριτική στο παρελθόν και η εταιρεία έκανε βήματα για περισσότερη διαφάνεια. Ακόμα και έτσι, όμως, οι επιλογές παραμένουν διάσπαρτες σε αρκετές ρυθμίσεις. Η υπόθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ομαδικής αγωγής που κατατέθηκε ενάντια στην Google στην Βρετανία για την καταγραφή προσωπικών δεδομένων χρηστών 4 εκατ χρηστών iPhone.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Google συγκέντρωνε κρυφά τις διαδικτυακά μοτίβα των χρηστών των iPhone στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Αυγούστου 2011 και Φεβρουαρίου 2012, προσπερνώντας τις ρυθμίσες ασφαλείας των συσκευών. Συνέλεγε δεδομένα από το πρόγραμμα περιήγησης Safari καταγράφοντας τις συνήθειες των χρηστών, καθώς και την εθνικότητα τους, δεδομένα υγείας, σεξουαλικών προτιμήσεων, πολιτικών απόψεων και οικονομικά. Η Google φέρεται να συγκέντρωνε τις πληροφορίες για να δημιουργήσει διαδικτυακά groups όπως «λάτρεις του ποδοσφαίρου» και πρόσφερε σε διαφημιστές την ευκαιρία να στοχεύσει στις συγκεκριμένες ομάδες μέσα από την πλατφόρμα DoubleClick.

Μέχρι στιγμής η Google έχει πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για τις παραβιάσεις ασφαλείας του Safari, με τον τεχνολογικό κολοσσό να κινδυνεύει με ζημιές ύψους 3,3 δισ στερλίνων σε περίπτωση ήττας στα βρετανικά δικαστήρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

google, artificial intelligence
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Google: 360 εκατ. στην Activision για να μην ανταγωνιστεί το Play Store

Η θυγατρική της Alphabet υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες με τις εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών αφήνουν ικανοποιημένους τους παραγωγούς λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών και αντανακλούν τον υγιή ανταγωνισμό.
Trump, usa, hpa
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαθέσιμη και για τα android κινητά η εφαρμογή του Ντ. Τραμπ

Το Truth Social έχει προκαλέσει ανησυχία στη Google για πιθανές παραβιάσεις των πολιτικών του Play Store, που απαγορεύουν την ανάρτηση περιεχομένου, όπως απειλές άσκησης φυσικής βίας και εξώθηση σε άσκηση βίας.