ΓΔ: 913.36 -0.16% Τζίρος: 73.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
startups-Ellada-oikonomia
Shutterstock

Αποδοχές μέχρι 152.000 ευρώ τον χρόνο δίνουν οι ελληνικές statrtup

Σε ελκυστικό προορισμό για ταλαντούχους εργαζόμενους αναδεικνύονται οι ελληνικές startup που προσφέρουν ανταγωνιστικό πακέτο παροχών σε θέσεις τεχνολογίας και υψηλούς μισθούς σε συνδυασμό με την παροχή εταιρικών μεριδίων.

Ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς μισθούς προσφέρουν οι ελληνικές startup που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης καθώς ο ρυθμός επενδύσεων αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι ελληνικές startup καταφέρουν και προσελκύουν ταλαντούχους εργαζομένους προσφέροντας αποδοχές που μπορούν να ξεπεράσουν τις 150.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marathon Venture Capital, οι ελληνικές startup προσφέρουν μισθούς που μπορεί να ξεκινήσουν από τα 12.000 ευρώ για θέσεις όπως Q&A Analyst, και οι Data Analyst λαμβάνουν το λιγότερο 14.000 ευρώ, με τον χαμηλότερο μέσο όρο μισθών να κινείται στα επίπεδα των 20+ χιλιάδων ευρώ ετησίως. Ωστόσο ο μέσος όρος κινείται περίπου στα διπλάσια επίπεδα και περίπου στις 50 με 60 χιλιάδες ευρώ, ενώ στα υψηλά στρώματα οι αποδοχές κινούνται σε εξαψήφια νούμερα. 

Παράλληλα οι επιχειρήσεις δίνουν εταιρικά μερίδια με στόχο να προσελκύσουν ταλαντούχους εργαζομένους λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των πιθανών σχετικών εισοδημάτων. Επίσης, παρατηρείται πρόοδος αναφορικά με την γυναικεία απασχόληση σε αριθμό τεχνολογικών ρόλων, ωστόσο απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος σε αριθμό άλλων, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας.

Το μισθολογικό εύρος των ελληνικών startup σε θέσεις τεχνολογίας

Ανταγωνιστικοί μισθοί και παροχές για προσέλκυση ταλέντων

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ελλάδα, οι μισθοί στις θέσεις τεχνολογίας είναι αρκετά ανταγωνιστικοί σε τοπικό επίπεδο και είναι ελκυστικοί για ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας, συμβάλλοντας περαιτέρω στο αυξημένο ενδιαφέρον γύρω από τις startups. Ωστόσο είναι χαμηλότεροι σε αντιστοιχία με τους μισθούς σε πιο ανεπτυγμένες αγορές όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Κάτι που αποτελεί σημαντική ευκαιρία, σύμφωνα με την έρευνα, για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και startups να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πράγματι, η ευκαιρία αυτή αξιοποιείται ολοένα και περισσότερο από μεγάλους οργανισμούς, για παράδειγμα μέσα από εξαγορές όπως η Microsoft με την Softomotive και η Celonis με την Lenses.

Επιπλέον, καθώς η εξ αποστάσεως εργασία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα αναμένεται οι όποιες μισθολογικές διαφορές να μειωθούν, με τις αμοιβές στις ελληνικές startups συνεχώς να βελτιώνονται, δημιουργώντας ένα όλο και περισσότερο ελκυστικό περιβάλλον για απασχόληση.

Παρόλο που στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η παροχή εταιρικών μεριδίων συχνά δεν αποτελεί μέρος του πακέτου παροχών, τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των στελεχών με ρόλους ηγεσίας στην παρούσα μελέτη λαμβάνουν δικαιώματα μετοχών, ενώ το ίδιο ισχύει για περίπου 1 στις 3 από τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα, λόγω της χαμηλής φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαιο (15%) στην Ελλάδα, η παροχή εταιρικών μεριδίων αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη προσέλκυση εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, εκτός από μισθολογικά δεδομένα, το 40% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε πως παρέχουν εταιρικά μερίδια ως παροχή στους εργαζομένους σε θέσεις τεχνολογίας.

Θέσεις εργασίας που δίνονται εταιρικά μερίδια

Η περισσότερο δημοφιλής παροχή που προσφέρεται από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Άλλες δημοφιλείς παροχές περιλαμβάνουν εκπαίδευση των εργαζομένων, συμμετοχή σε σεμινάρια, οικιακός εξοπλισμός γραφείου, επιπλέον ημέρες άδειας και ασθένειας. Επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός startups προσφέρει παροχές όπως ψυχική υποστήριξη και επιπλέον ημέρες άδειας μητρότητας και πατρότητας.

Ανάγκη για αποκέντρωση και περισσότερες γυναίκες

Το 85% των θέσεων εργασίας που καταγράφηκαν στην μελέτη βρίσκονται στην Αθήνα. Όπως σημειώνει η έρευνα, το γεγονός αυτό δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό της ευρύτερης αγοράς, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εταιρειών έχουν την έδρα τους στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται πως, δεδομένης επίσης της άνθησης της εξ αποστάσεως εργασίας, να αλλάξει αυτή η κατανομή.

Όπως παρατηρείται και σε άλλες χώρες, υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων στις θέσεις εργασίας στην τεχνολογία. Στην παρούσα μελέτη, λιγότερο από 20% των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το ποσοστό αυτό σε θέσεις ηγεσίας είναι περιορίζεται περαιτέρω στο ιδιαιτέρως φτωχό 3%. Οι κατηγορίες θέσεων εργασίας Product / Design και QA / Testing παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό γυναικών σε σύγκριση με άλλες, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν απαιτούν πτυχίο πληροφορικής.

Ποσοστό γυναικών σε θέσεις τεχνολογίας

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στον τομέα της τεχνολογίας μπορεί να αυξήσει τα έσοδα και την καινοτομία μίας εταιρείας, καθώς και να δημιουργήσει πρότυπα για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών. Ωστόσο, παγκοσμίως μόνο το 20% των αποφοίτων από τμήματα πληροφορικής είναι γυναίκες, και από αυτές το 40% συνήθως δεν ακολουθούν καριέρα στο συγκεκριμένο κλάδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα fund που επενδύουν εκατομμύρια σε ελληνικές εταιρείες startup

Έως και 2.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατηγοριοποιούνται ως νεοφυείς και μέχρι το τέλος του 2020 οι 106 είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Ποια είναι τα fund που πρωταγωνιστούν στην παροχή κεφαλαίων.
startup_funding
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρεκόρ χρηματοδοτήσεων για τις startups, ποιες άντλησαν τα περισσότερα

Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ άντλησαν το 2021 οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, ποσό υπετριπλάσιο του αντίστοιχου για το 2020, ενώ ο αριθμός των εταιρειών που βρήκαν πρόσβαση σε κεφάλαια αυξήθηκε κατά 30%.
sygkatoikisi
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

JoinRoomie: Η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα στην Ελλάδα για συγκατοίκηση

Η νέα πλατφόρμα φέρνει στην Ελλάδα την κουλτούρα της συγκατοίκησης διευκολύνοντας την εξεύρεση οικονομικά προσιτής στέγης. Απευθύνεται σε φοιτητές, digital nomads και επαγγελματίες που μετακινούνται όπως οι στρατιωτικοί και αναπληρωτές καθηγητές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΣΕΒ: Αξίες δισεκατομμυρίων και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις startup

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για το ελληνικό οικοσύστημα startup που αναμένεται στα επόμενα πέντε χρόνια να φτάσει σε αξία που θα ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 20.000 θέσεις εργασίας.
startup-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες είναι οι δέκα ελληνικές startup που «αγγίζουν» το δισεκατομμύριο

Η Viva Wallet φαίνεται ότι έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ελληνική startup που θα εξελιχθεί σε «μονόκερο», με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ. Πώς κατακτούν την επιτυχία οι δέκα σημαντικότερες νεοφυείς επιχειρήσεις με ελληνικό «χρώμα».