ΓΔ: 858.07 0.81% Τζίρος: 24.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:44:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Σίριαλ παρατάσεων στο Σύζευξις ΙΙ και κόντρες με τους αναδόχους

Αρκετοί ανάδοχοι ζητούν συνεχείς παρατάσεις για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Δημοσίου. Θέτουν και το ζήτημα των μεγάλων αυξήσεων κόστους στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να υπογραφούν οι συμφωνίες – πλαίσιο για το «Σύζευξις ΙΙ», το έργο των 621 εκατ. ευρώ με το οποίο αναβαθμίζονται οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές του Δημοσίου και θα εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά. Όμως, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικρατεί νευρικότητα, καθώς οι ανάδοχοι αρκετών εκτελεστικών συμβάσεων ζητούν συνεχείς παρατάσεις, ενώ εσχάτως διαμαρτύρονται για τις μεγάλες αυξήσεις κόστους στον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουν για την εγκατάσταση της δομημένης καλωδίωσης και των άλλων υποδομών. 

Για παράδειγμα, η εκτίναξη της τιμής του χαλκού έχει οδηγήσει και σε απανωτές αυξήσεις στις τιμές των καλωδίων σε σχέση με τις τιμές που προβλέπονται στις συμβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), που διαχειρίζεται το έργο, έχουν απαντήσει στις εταιρείες πως έπρεπε να έχουν κάνει παραγγελίες από την εποχή που υπέγραψαν τις συμβάσεις, όταν οι τιμές ήταν αρκετά χαμηλότερες.

Σε ορισμένες από τις συμβάσεις έχουν ήδη υπάρξει τρεις τροποποιήσεις μέσα σε λίγους μήνες, με παράταση του χρόνου υλοποίησης κατά σχεδόν ένα χρόνο!

Σημειώνεται ότι ανάδοχοι στο μεγαλύτερο τμήμα κατασκευής των τηλεπικοινωνιακών υποδομών είναι ο ΟΤΕ, η Space Hellas και η Unisystems

Το «Σύζευξις ΙΙ» σχεδιάστηκε την περίοδο 2010-2013. Το 2014 διασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση των τριών συγχρηματοδοτούμενων υποέργων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013). Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η προκήρυξη των αντίστοιχων διαγωνισμών. Ακολούθησαν ένδικες ενστάσεις σε τρία υποέργα, που είχαν ως αποτέλεσμα την μη ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας εντός της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013 και κατά συνέπεια την απώλεια της κοινοτικής χρηματοδότησης. Οι ένδικες ενστάσεις ολοκληρώθηκαν το 2016.

Το έργο επανενεργοποιήθηκε το 2018 και παράλληλα ξεκίνησαν οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες  για την χρηματοδότηση των τριών υποέργων από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020). Το σύνολο των συμβάσεων του υπογράφτηκαν τον Ιούλιο του 2019, ενώ για τα υποέργα που υλοποιούνται ως Συμφωνίες Πλαίσιο υπεγράφησαν Εκτελεστικές Συμβάσεις το 1ο τρίμηνο του 2021.

Το μεγαλύτερο τμήμα, ύψους 409 εκατ. ευρώ, αφορά τις οκτώ «νησίδες» για την εγκατάσταση των απαραίτητων τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε εκατοντάδες κτίρια του δημοσίου.

Το δεύτερο τμήμα αφορά τις συνδέσεις ασύρματων συσκευών (38 εκατ.), το τρίτο τον εξοπλισμό τηλεφωνίας / τηλεδιάσκεψης / καλωδίωσης και ασφάλειας (133 εκατ.), το τέταρτο την διασύνδεση του δικτύου του Δημοσίου με το Διαδίκτυο (12 εκατ.) και το πέμπτο τις υπηρεσίες πρόσβασης και υποστήριξης (26,8 εκατ.).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Σέρνονται» οι συνδέσεις στο ίντερνετ, «πετάει» το δίκτυο της κινητής

Με τη μισή ταχύτητα έναντι του διεθνούς μέσου όρου «τρέχουν» οι σταθερές συνδέσεις στο διαδίκτυο, ενώ πολύ πάνω από τον μέσο όρο βρίσκονται οι ταχύτητες του δικτύου κινητής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla για το 2021.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα σε ακριβές χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες

Από 12 πακέτα κινητής που εξέτασε η Κομισιόν, στα 10 η χώρα μας θεωρείται «σχετικά ακριβότερη» ή «ακριβότερη». Μόνο 3% των καταναλωτών έχουν πρόσβαση σε γρήγορες σταθερές συνδέσεις, έναντι 34% στην Ευρώπη.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανάγκη νέων παικτών στις οπτικές ίνες, έχουμε κενό δύο εκατ. συνδέσεων

Από τα 4,8 εκατ. δυνητικών συνδέσεων οπτικών ινών, οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί καλύπτουν μόνο τα 2,8 εκατ., όπως ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, γεγονός που αφήνει χώρο για είσοδο νέων εταιρειών.