ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πέντε φορές πιο ακριβά τα δίκτυα 5G, ανάγκη επενδύσεων ύψους 1,3 τρισ.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του ομίλου Vodafone από την Βαρκελώνη, το οικονομικό κόστος για να καλύψει η Ευρώπη το χάσμα που έχει στην ψηφιακή αρένα ήταν 315 δισ. ευρώ το 2021.

Οι εξελίξεις στην τηλεφωνία τρέχουν με ολοένα και επιταχυνόμενους ρυθμούς καθώς το δίκτυο 5G που αναπτύσσεται δημιουργεί ένα νέο τοπίο ανταγωνιστικότητας για τους παρόχους, και πεδίο ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο τα νέας γενιάς δίκτυα θα χρειαστούν πολλαπλάσιες επενδύσεις, με τον διευθυντή εξωτερικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, Χοακίμ Ρίτερ να αναφέρει πως ο πιο κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να άρουν τους φραγμούς της πολιτικής και να δώσουν κίνητρα για επενδύσεις σε πρωτοφανή επίπεδα.

Στην ομιλία του στο Mobile World Congress 2022, ο Joakim Reiter, ανέφερε πως το 5G θα απαιτήσει σημαντικά περισσότερες επενδύσεις από το 4G - 4 ή και 5 φορές περισσότερες δαπάνες κεφαλαίου από το 4G. «Δεν είναι δυνατό να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο επένδυσης, εξαιτίας του υπερβολικού κατακερματισμού που επικρατεί στον κλάδο» τόνισε και πρόσθεσε ότι τυχόν αποτυχία εφαρμογής αυτών των παραγόντων θα συντελέσει σε ολοένα και διευρυνόμενη ανισότητα, που δεν έχει καταγραφεί από την εποχή της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης.

Για αυτόν τον λόγο, κάθε χώρα θα χρειαστεί να εφαρμόσει έναν ολιστικό σχεδιασμό, καθώς οι εξελίξεις στην κινητή θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Σε αντίθετη περίπτωση, «διακυβεύεται η μελλοντική ευημερία, οι θέσεις εργασίας και η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας» πρόσθεσε και κατέληξε ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη να δράσουμε τώρα για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον για τους πάντες».

Πρόσθεσε επίσης πως «έχουμε ήδη δει σχετικά παραδείγματα στην Ευρώπη, όπου το 20% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης διατίθεται στην ψηφιακή μετάβαση και το 37% στην πράσινη μετάβαση, καθώς και σε πρόσφατες δημοπρασίες φάσματος στην Ισπανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες σχεδιάστηκαν στο σύνολό τους για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Στην Ελλάδα, το 25% των εσόδων του φάσματος επανεπενδύεται στη δημιουργία νέων υπηρεσιών 5G», αναφερόμενος στη δημοπρασία του φάσματος του 2020 και το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός». 

Ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του ομίλου Vodafone τόνισε, το 5G θα παραγάγει παγκόσμια οικονομική αξία 13,2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2035, δημιουργώντας περισσότερες από 22 εκατ. θέσεις εργασίας μόνο στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας του 5G, ένα ποσό που ισοδυναμεί με το ΑΕΠ της Κίνας.

«Το 5G είναι ο καταλύτης για την καινοτομία που θα μετασχηματίσει κάθε τομέα και θα καταστήσει τις οικονομίες μας πράσινες» είπε και συμπλήρωσε ότι «οι έξυπνες πόλεις μας είναι θεμελιωμένες στο 5G», το οποίο διαδραματίζει θετικό ρόλο στην προσέλκυση ταλέντου και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συμβαδίζοντας με τεχνολογίες αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το IoT, BigData, το blockchain, η ρομποτική και διανοίγοντας τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ο κίνδυνος των ανισοτήτων

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η εξέλιξη της προόδου στην κινητή τεχνολογία αυξάνει παράλληλα και τον κίνδυνο των ανισοτήτων, καθώς όσοι μείνουν πίσω στο 5G, θα κινδυνεύουν από αυξανόμενο χάσμα ευημερίας και τεκτονικές αλλαγές ισχύος και πλούτου σε όλο τον κόσμο. «Το πόσο βαθιά θα είναι αυτή η παγκόσμια κατανομή πλούτου, θα το καθορίσει ο ρυθμός υιοθέτησης του 5G» πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι είναι παράδοξο πως καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, με την Ευρώπη να υστερεί σημαντικά στην ανάπτυξη των δικτύων 5G και να διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει πίσω και να απωλέσει τη στρατηγική της αυτονομία. 

Σύμφωνα με τον διευθυντή εξωτερικών υποθέσεων του ομίλου Vodafone, το οικονομικό κόστος προκειμένου η Ευρώπη να καλύψει τη διαφορά σε αυτόν τον ψηφιακό αγώνα ήταν 315 δισ. ευρώ μόνο για το 2021, ενώ εκτιμάται ότι το χάσμα αυτό θα ανέλθει σε πάνω από 1,3 τρισ. ευρώ έως το 2032, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως τόνισε, οι νικητές του 5G, όπως η Νότια Κορέα, έθεσαν τη συνδεσιμότητα, τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές 5G, στο επίκεντρο της κυβερνητικής στρατηγικής. Και τις υποστήριξαν με ολοκληρωμένα σχέδια που καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας, σε στενή συνεργασία με τον κλάδο.

Σύμφωνα με τον Reiter, απαιτείται μια νέα ψηφιακή συμφωνία για το 5G, καθώς ο βιομηχανικός κόσμος συγχωνεύεται με τον ψηφιακό και το επόμενο κύμα παραγωγικότητας για την πλειονότητα των παραδοσιακών βιομηχανιών της Ευρώπης θα προέλθει από τις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες. «Εάν η Ευρώπη υστερήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη του 5G, η βιομηχανική της ηγεσία θα κλονιστεί» σχολίασε.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vodafone-car
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ψηφιακή πλατφόρμα για μεγαλύτερη οδική ασφάλεια από τη Vodafone

Η Vodafone παρουσιάζει μία νέα πλατφόρμα που διασυνδέει τους οδηγούς - χρήστες των οδικών υποδομών απευθείας με τις συγκοινωνιακές αρχές, παρέχοντας πληροφορίες ασφαλείας, προειδοποιήσεις κινδύνου και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια στροφή από τους καταναλωτές στα smartphones για δίκτυα 5G

Το 2022 αναμένεται να είναι η χρονιά καθιέρωσης των συσκευών 5G, καθώς τα δίκτυα νέας γενιάς αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες για γρηγορότερη και μεγαλύτερη κατανάλωση δεδομένων.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έμεινε πολύ πίσω η Ευρώπη στην ανάπτυξη των δικτύων 5G

Την ίδια στιγμή που η κάλυψη 5G στη Νότιο Κορέα είναι στο 90% και στο 60% στην Κίνα, στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10% σύμφωνα με τον διευθ. σύμβουλο του ομίλου Vodafone, που σημείωσε πως πρέπει να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.