ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
digital transformation-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Νέοι παίκτες και επιχειρηματικά deal για 1 δισ. από τα ψηφιακά έγγραφα

Οι διαγωνισμοί του Ταμείου Ανάκαμψης για τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης εγγράφων στο Δημόσιο προκαλούν έντονη επιχειρηματική κινητικότητα και αντιπαραθέσεις. Ποια είναι τα σχήματα που διεκδικούν τα έργα.

Μετά την επένδυση των έξι εκατομμυρίων ευρώ της EOS Capital Partners, που διοικεί ο Απόστολος Ταμβακάκης, στην «Αρχειοθήκη» και τη νέα εταιρεία (Paperview) που ίδρυσε προ μηνών ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης, εντείνεται το κύμα εξαγορών και συμφωνιών στον τομέα της ψηφιοποίησης εγγράφων. 

Η αγορά καλείται να διαχειριστεί μέσα σε μια τριετία έργα ψηφιοποίησης εγγράφων άνω του ενός δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Έτσι όλοι οι μεγάλοι της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και νεοεισερχόμενοι «παίκτες» επιχειρούν να εξαγοράσουν ή να δεσμεύουν με πολυετή συμβόλαια εξειδικευμένες, μικρότερες, εταιρείες που ήταν επί χρόνια στα αζήτητα. Ακόμα και ξένοι όμιλοι βρίσκονται σήμερα σε αναζήτηση εταιρειών που ειδικεύονται στην ψηφιοποίηση εγγράφων ή άλλων αρχείων όπως τα ιατρικά (π.χ. ακτινογραφίες). 

Αυτή τη μεγάλη αγορά, του ενός δισ. ευρώ, βλέπει και η EOS Capital Partners η οποία κατέχει εδώ και λίγες εβδομάδες μειοψηφική συμμετοχή στην «Αρχειοθήκη» η οποία παρέχει λύσεις και υπηρεσίες ψηφιακής και φυσικής διαχείρισης εγγράφων, πληροφορίας και data logistics. Η εταιρεία διαθέτει περισσότερους από 300 πελάτες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, η εταιρεία έχει επτά υπερσύγχρονα κέντρα διαχείρισης αρχείου (συνολικά 25.000 τ.μ.), ενώ οι 250 εξειδικευμένοι τεχνικοί ψηφιοποιούν περισσότερες από 100.000.000 σελίδες ετησίως, δημιουργώντας ψηφιακά έγγραφα αλλά και δομημένη πληροφορία.

Αλλά και ο Δημήτρης Μάρης ίδρυσε στα τέλη του περασμένου χρόνου την εταιρεία Paperview Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Υπηρεσιών Ψηφιοποίησης και Διαχείρισης Αρχείων η οποία είναι από τις πλέον κινητικές στη διαβούλευση των σχετικών έργων, τόσο για τα Υποθηκοφυλακεία, όσο και για τις οικοδομικές άδειες.

Η μάχη για τα μεγάλα έργα έχει μόλις αρχίσει καθώς καταγράφονται δυσκολίες για την ολοκλήρωση του πρώτου διαγωνισμού, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορά τα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων. Η «σφήνα» της κοινοπραξίας Mytilineos – Globiled – Master ανέτρεψε τις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί με αποτέλεσμα να καταγράφεται δυστοκία στην ολοκλήρωση των τεσσάρων από τα πέντε τμήματα του έργου.

Στο πρώτο υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος, η Netcompany Intrasoft που έχει ήδη ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος. Η κοινοπραξία της Mytilineos, με προδικαστική προσφυγή, κατάφερε να ακυρώσει το διαγωνισμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών. Τώρα το τεύχος δημοπράτησης ξαναγράφεται με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη καθυστέρηση μηνών. 

Για να αποφευχθούν τα ίδια προβλήματα, στον τελευταίο διαγωνισμό που βγήκε σε διαβούλευση, αυτόν για το αρχείο των δημοσίων νοσοκομείων (εκατομμύρια σελίδες χαρτιού, ακτινογραφίες, καρδιογραφήματα, κ.α.), προβλέπεται πως θα υπάρχουν οκτώ ανάδοχοι. Έτσι εκτιμάται πως θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και θα αποφευχθούν οι προσφυγές που απειλούν τους δύο πρώτους διαγωνισμούς.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν και διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση περίπου 300.000.000 φυσικών σελίδων του συστήματος Δικαιοσύνης,  περίπου 55.000.000 σελίδων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, περίπου 61.500.000 σελίδων του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, 17.000.000 σελίδων απαλλοτριώσεων, και περίπου 7.000.000 φυσικά αρχεία  ναυτιλιακών υποθέσεων (νηολόγιο, αρχεία εταιρειών, προσωπικά αρχεία ναυτικών, άλλα ναυτιλιακά αρχεία).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην αντεπίθεση περνούν οι Big Tech κατά του νέου νόμου για την τεχνολογία

Ο νέος νόμος της ΕΕ, Digital Markets Act- DMA, τίθεται σε εφαρμογή το 2023, θέτοντας συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των τεχνολογικών εταιρειών. Αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ένωσης για τις ρυθμίσεις.
businessdaily_recovery_fund
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μένει πίσω η κυβέρνηση στα ορόσημα για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ασφυκτικές οι προθεσμίες για έργα που πρέπει να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, δυσκολίες με το καλώδιο οπτικών ινών στο Αιγαίο, την ψηφιοποίηση εγγράφων και το Κτηματολόγιο. Αγώνας δρόμου για 5,3 δισ. ευρώ.
digital transformation-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Αγώνας ταχύτητας» για 50 μεγάλα έργα πληροφορικής μέχρι το τέλος του 2022

Έργα πληροφορικής συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθούν φέτος. Ποιοι διαγωνισμοί ξεκινούν άμεσα. Τι δηλώνει στο Business Daily ο διευθ. σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Στ. Ασθενίδης.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο κουπόνι για επιδότηση δικτύου οπτικής ίνας μέσα στις κατοικίες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021 – 2027, το κουπόνι για την εγκατάσταση οπτικών ινών μέσα στα κτίρια συμπεριλαμβάνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης με προσωρινό προϋπολογισμό 131 εκατ. ευρώ.