ΓΔ: 875.47 1.86% Τζίρος: 38.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
smart-cities
Φώτο: Shutterstock

Ο κρίσιμος ρόλος των πόλεων στην εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού

O Βαγγέλης Γκορίλας, Ηead of Public Sector της Vodafone Ελλάδας τόνισε πως τα δίκτυα 5G, το IoΤ (Intelligent of Thinks) και τα big data είναι μέρος των λύσεων στα προβλήματα που δημιουργούν στις πόλεις κλιματική αλλαγή, ενεργειακή κρίση και αστικοποίηση.

Κρίσιμος ο ρόλος των πόλεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις. Σε μια εποχή όπου τα δεδομένα αποτελούν το νέο «καύσιμο» για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν σε μια πόλη, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να επενδύσει στη ψηφιακή μετάβαση.

«Οι πόλεις πρέπει να επενδύσουν στο internet of mobility, την έξυπνη κινητικότητα, που θα οδηγήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό» επεσήμανε ο δρ. Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ICCS και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών ERTICO-ITS Europe στη συζήτηση «The Road to Smart Cites: Reinventing Urban Areas» του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι πόλεις κινούνται σε ένα οικοσύστημα “κυβερνοφυσικό”, στο οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως οι ψηφιακές υποδομές, η γνώση και φυσικά το κόστος. «Οι πόλεις πρέπει τολμήσουν ώστε να ηγηθούν τον πράσινο μετασχηματισμό» τόνισε ο πρόεδρος του Δικτύου Major Cities of Europe και κ. Giorgio Prister, προσθέτοντας πως «χωρίς ένα πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό δεν υπάρχει τρόπος να επεξεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα που αποκτούμε και να σχεδιάσουμε νέες υπηρεσίες ή να αναμορφώσουμε τις υπάρχουσες».

Τέλος ο Βαγγέλης Γκορίλας, Ηead of Public Sector της Vodafone Ελλάδας τόνισε πως τα δίκτυα 5G, το IoΤ (Intelligent of Thinks) και τα big data είναι μέρος των λύσεων στα προβλήματα που δημιουργούν στις πόλεις κλιματική αλλαγή, ενεργειακή κρίση και αστικοποίηση, ενώ αναφέρθηκε στα συμπεράσματα μελετών της Vodafone σύμφωνα με τις οποίες η χρήση έξυπνων συστημάτων φέρνουν τεράστια οφέλη, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη διαχείριση υδάτινων πόρων και των απορριμμάτων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εθνική: Στηρίζει καινοτομία και τεχνολογία με το NBG Business Seeds

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι τέσσερις πρώτες προτάσεις, λαμβάνουν χρηματικά βραβεία 20.000, 10.000, 6.000 και 4.000 ευρώ αντίστοιχα, κατόπιν αξιολόγησης από καθηγητές Πανεπιστημίου και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δέκα βραβεία από την Εθνική για την καινοτομία και την τεχνολογία

Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει εδώ και 12 χρόνια να στηρίζει την καινοτομία και το πρόγραμμα NBG Business Seeds αποτελεί ένα ζωντανό και δυναμικό κανάλι εντοπισμού και ανάδειξης καινοτόμων εγχειρημάτων.