ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
gdpr-prosopika dedomena
Φώτο: Shutterstock

Απόφαση σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU), η διατήρηση αδιακρίτως δεδομένων από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι παράνομη.

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να διατηρούν αδιακρίτως προσωπικά δεδομένα εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, καταφέρνοντας ένα πλήγμα σε χώρες της ΕΕ που κλίνουν σε νόμους διατήρησης μαζικών δεδομένων προκειμένου να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και να διαφυλάξουν την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) έρχεται έπειτα από μεγάλες επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως η πρόσβαση στα δεδομένα, ιδίως εκείνα που συγκεντρώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν τέτοια συμβάντα, ενώ οι πάροχοι και ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων αντιτίθενται στην πρόσβαση αυτή.

Η μονάδα Telekom Deutschland της Deutsche Telekom και ο πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών SpaceNet AG είχαν προσφύγει κατά του γερμανικού νόμου διατήρησης δεδομένων υποστηρίζοντας πως παραβιάζει κανόνες της ΕΕ. Το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε ακολούθως τη συμβουλή του CJEU το οποίο αποφάνθηκε ότι η διατήρηση των δεδομένων μπορεί να επιτραπεί μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

«Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει πως η νομοθεσία της ΕΕ αποκλείει τη γενική και αδιακρίτως διατήρηση δεδομένων κυκλοφορίας και εντοπισμού, εκτός από την περίπτωση σοβαρής απειλής στην εθνική ασφάλεια», ανέφεραν οι δικαστές που συμπλήρωσαν ότι «ωστόσο προκειμένου να καταπολεμήσουν το σοβαρό έγκλημα, τα κράτη μέλη μπορούν, σε αυστηρή συμφωνία με την αρχή της αναλογικότητας, να φροντίζουν, μεταξύ άλλων, για τη στοχευμένη ή ταχεία διατήρηση τέτοιων δεδομένων και τη γενική και αδιακρίτως διατήρηση διευθύνσεων IP». 

Σύμφωνα με την eco – Association of the Internet Industry, που υποστηρίζει τη SpaceNet, η καθολική υποχρέωση διατήρησης δεδομένων στη Γερμανία κοστίζει στη βιομηχανία εκατομμύρια ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Φιλελεύθερων, έκανε λόγο για μια «ωραία ημέρα για τα δικαιώματα των πολιτών". "Θα καταργήσουμε τώρα γρήγορα και οριστικά τον νόμο διατήρησης δεδομένων χωρίς κίνητρο», έγραψε στο Twitter.

Η διατήρηση προσωπικών δεδομένων είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, οι κάτοικοι της οποίας είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με μαζική επιτήρηση από το κράτος την περίοδο του ναζισμού και στη συνέχεια στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία. Αυτός είναι ο λόγος που η οι βασικές ελευθερίες, και κυρίως εκείνη της ιδιωτικής ζωής, προστατεύονται ιδιαίτερα στο γερμανικό Σύνταγμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Ανάγκη για άρση εμποδίων με στόχο μια ισχυρότερη Ευρώπη

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε πως το κόστος της "μη-Ευρώπης" είναι υψηλότερο και υποστήριξε μια ισχυρότερη ΕΕ χωρίς εμπόδια, με έμφαση στην τεχνολογία και τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας τη σημασία της εναρμόνισης στις αγορές.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Γερμανία ο Πιερρακάκης: Επαφές με Μερτς και Κλίνγκμπαϊλ για ευρωπαϊκή οικονομία

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για επαφές με τη γερμανική ηγεσία. Στο επίκεντρο οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα και ο δημοσιονομικός συντονισμός στην ευρωζώνη.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ εξετάζει αντιαεροπορικά για Ουκρανία και περιορισμούς σε βίζες Ρώσων

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε «κρατική τρομοκρατία» την επίθεση με drone στη Λειψία που αποδίδεται στη Ρωσία και δήλωσε πως η ΕΕ σύντομα θα στείλει περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Νέα κλιμάκωση στη Λειψία, αυξάνει η απειλή από Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Ρούτε δήλωσαν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές από τη Ρωσία, αναφέροντας το περιστατικό στη Λειψία ως νέα κλιμάκωση και τονίζοντας πως ΕΕ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Κάγια Κάλας Συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση στη Λειψία: Υποψίες κρατικής τρομοκρατίας, αντίδραση από Γαλλία

Η Κάγια Κάλας χαρακτήρισε την επίθεση στη Λειψία κρατική τρομοκρατία, ζητώντας ευρωπαϊκό συντονισμό λόγω των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία και αναμένονται περισσότερες κυρώσεις κατά του ρωσικού στρατού.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ συζητά νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας, απορρίπτει εκφοβισμό

Η ΕΕ παραμένει αμετακίνητη παρά τις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις και δεσμεύεται να στηρίξει την Ουκρανία, δήλωσε η Κάγια Κάλας, σημειώνοντας ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι να παρεμποδίσει τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία χωρίς να το επιτυγχάνει.