ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:24:18 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kinito tilephono
Φώτο: Shutterstock

Κίνδυνος να νεκρώσουν τα κινητά από διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη

Με το ενδεχόμενο οι διακοπές ρεύματος να επηρεάσουν και την κινητή τηλεφωνία έρχεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. Ο φόβος εκατομμύρια κινητά να «σκοτεινιάσουν» λόγω έλλειψης ενέργειας είναι πλέον ορατός.

Μπορεί κάποτε να ήταν αδιανόητο, τώρα όμως είναι μία πιθανότητα που μπορεί να γίνει πραγματικότητα, καθώς τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να «σβήσουν» σε όλη την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, εάν οι διακοπές ρεύματος ή ο περιορισμός της ενέργειας θέσουν εκτός λειτουργίας τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε όλη την περιοχή.

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητες έλλειψης ενέργειας. Στη Γαλλία, η κατάσταση επιδεινώνεται από τη διακοπή λειτουργίας αρκετών πυρηνικών εργοστασίων για συντήρηση.

Όπως αναφέρει το Reuters, αξιωματούχοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών δηλώνουν ότι φοβούνται ότι ένας βαρύς χειμώνας θα θέσει σε δοκιμασία και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης, αναγκάζοντας τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, δήλωσαν τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών, αυξάνοντας την προοπτική διακοπών της κινητής τηλεφωνίας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες θα μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος καταλήξουν να εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι διασκορπισμένες στην επικράτειά τους.

Η Ευρώπη διαθέτει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Γαλλία

Στη Γαλλία, ένα σχέδιο που υπέβαλε ο διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, περιλαμβάνει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ώρες σε ένα χειρότερο σενάριο, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι γενικές διακοπές ρεύματος θα επηρεάσουν μόνο τμήματα της χώρας εκ περιτροπής. Βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν θα επηρεαστούν, δήλωσαν οι πηγές.

Η γαλλική κυβέρνηση, οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και η Enedis, μια μονάδα της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF, είχαν συνομιλίες για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσαν η γαλλική κυβέρνηση και οι πηγές.

Η Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών,  μια ομάδα πίεσης που εκπροσωπεί την Orange, την Bouygues Telecom και την SFR της Altice, έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην Enedis για την αδυναμία της να εξαιρέσει τις κεραίες από τις διακοπές ρεύματος.

Η Enedis αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των συνομιλιών που διεξήχθησαν με την κυβέρνηση για το θέμα.

Η Enedis ανέφερε σε δήλωσή της προς το Reuters ότι όλοι οι τακτικοί πελάτες αντιμετωπίζονταν επί ίσοις όροις σε περίπτωση έκτακτων διακοπών.

Είπε ότι ήταν σε θέση να απομονώσει τμήματα του δικτύου για την τροφοδοσία πελατών προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, βασικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ο στρατός και ότι εναπόκειται στις τοπικές αρχές να προσθέσουν τις υποδομές των τηλεπικοινωνιακών φορέων στον κατάλογο των πελατών προτεραιότητας.

«Ίσως βελτιώσουμε τις γνώσεις μας επί του θέματος μέχρι το χειμώνα, αλλά δεν είναι εύκολο να απομονώσουμε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας (από το υπόλοιπο δίκτυο)», δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών με γνώση των συνομιλιών.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις συνομιλίες με την Enedis, τους ομίλους τηλεπικοινωνιών και την κυβέρνηση.

Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία

Οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί στη Σουηδία και τη Γερμανία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στις κυβερνήσεις τους, δήλωσαν διάφορες πηγές με γνώση του θέματος.

Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών PTS συνεργάζεται με τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσεων, ανέφερε. Αυτό περιλαμβάνει συνομιλίες σχετικά με το τι θα συμβεί αν η ηλεκτρική ενέργεια είναι με δελτίο.

Η PTS χρηματοδοτεί την αγορά μεταφερόμενων σταθμών καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος της PTS.

Το ιταλικό λόμπι των τηλεπικοινωνιών δήλωσε στο Reuters ότι θέλει να εξαιρεθεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας από οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος ή διακοπή εξοικονόμησης ενέργειας και θα θέσει το θέμα αυτό στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

Οι διακοπές ρεύματος αυξάνουν την πιθανότητα βλάβης των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων εάν υποβληθούν σε απότομες διακοπές, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του λόμπι των τηλεπικοινωνιών Μάσιμο Σάρμι.

Κυκλοφοριακή ροή

Οι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia και Ericsson συνεργάζονται με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της έλλειψης ρεύματος, δήλωσαν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών πρέπει να επανεξετάσουν τα δίκτυά τους για να μειώσουν την επιπλέον χρήση ενέργειας και να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικούς σχεδιασμούς ραδιοσυχνοτήτων, δήλωσαν τα τέσσερα στελέχη των τηλεπικοινωνιών.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν λογισμικό για τη βελτιστοποίηση της ροής της κίνησης, κάνουν τους πύργους να «κοιμούνται» όταν δεν χρησιμοποιούνται και απενεργοποιούν διάφορες ζώνες φάσματος, δήλωσαν οι πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνεργάζονται επίσης με τις εθνικές κυβερνήσεις για να ελέγξουν αν υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών.

Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 τοποθεσίες κινητής τηλεφωνίας (πύργους) και τα συστήματα έκτακτης ανάγκης της κινητής τηλεφωνίας μπορούν να υποστηρίξουν μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτές ταυτόχρονα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Deutsche Telekom θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης τα οποία βασίζονται κυρίως σε ντίζελ σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπών ρεύματος, δήλωσε.

Η Γαλλία διαθέτει περίπου 62.000 πύργους κινητής τηλεφωνίας και η βιομηχανία δεν θα μπορέσει να εξοπλίσει όλες τις κεραίες με νέες μπαταρίες, δήλωσε η πρόεδρος της FFT Liza Bellulo.

Συνηθισμένες στην αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες συνήθως δεν διαθέτουν γεννήτριες που να υποστηρίζουν το ρεύμα για μεγαλύτερες διάρκειες.

«Είμαστε λίγο κακομαθημένοι ίσως σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετά σταθερή και καλή», δήλωσε στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. «Οι επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας ήταν ίσως λιγότερες από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυλώνας σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη η Ελλάδα σύμφωνα με τη Γαλλία

Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρέσβης η Ελλάδα με τη Γαλλία λοιπόν βρίσκονται πολύ κοντά και η Γαλλία θέλει να μείνει στο πλευρό της Ελλάδας, ειδικότερα μετά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τέταρτη θέση η Ελλάδα στην Ευρώπη στις επιδοτήσεις για την ενέργεια

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προβλέψει και διαθέσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη από τον Σεπτέμβριο του 2021 για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την εκτίναξη του κόστους.
logariasmos_revma
ΔΙΕΘΝΗ

Η πτώση των τιμών ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο δημιουργεί αισιοδοξία

Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αποκλιμάκωση της τάξης του 47% στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο (από 436 ευρώ η μεγαβατώρα τον Αύγουστο σε 232,6 τον Οκτώβριο).
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καινοτόμα πρόταση από την ελληνική Solec για παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ

Το σχέδιο της εταιρείας αφορά την τοποθέτηση ενός ή περισσότερων υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας μέσα σε πλωτή δεξαμενή που βυθίζεται στη θάλασσα και μέσω αγωγών παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει μεγάλος παίκτης στην αγορά ενέργειας

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως αποτελεί στρατηγικό στόχο για την χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος εκμεταλλευόμενη την γεωστρατηγική της θέση.