ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
twitter
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχίες πως ο Μασκ οδηγεί το Twitter σε αποσταθεροποίηση

Το Twitter έχει γίνει η αναγκαία πλατφόρμα επικοινωνίας με αναλυτές να αναφέρουν ότι οδεύει προς την αυτοκαταστροφή δίνοντας χαρά στους χειρότερους δικτάτορες και εγκληματίες πολέμου καθώς δεν θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Από την Αραβική Ανοιξη, περνώντας από τα κινήματα #Metoo ή #Blacklivesmatter μέχρι το λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν, το Twitter επιβλήθηκε ως παγκόσμια πλατφόρμα για τους ακτιβιστές και τους αντιφρονούντες, που πλέον κινδυνεύουν να χάσουν ένα πολύτιμο εργαλείο αν το δίκτυο εξαφανισθεί.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες, το Twitter «είναι με απόσταση η περισσότερο επιδραστική επιτρέποντας στα μέσα ενημέρωσης και τις ηγεσίες να στρέψουν την προσοχή προς ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Υπό την έννοια αυτή, είναι μία μοναδική και ξεχωριστή πλατφόρμα», λέει η Μάχσα Αλιμαρντάνι, ερευνήτρια της διεθνούς οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης Article 19.

Στο Ιράν σήμερα, για παράδειγμα, το Twitter «συνιστά την μοναδική πραγματική πρόσβαση στις φωνές και στα γεγονότα, αφού δεν υπάρχουν ξένοι ανταποκριτές και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που να μπορούν να μεταδώσουν αυτό που συμβαίνει». Τις τελευταίες ημέρες μέσω (και) του Twitter έγινε δυνατή η μετάδοση εικόνων από την διαδήλωση στην Κίνα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο.

Και στο παρελθόν, το Twitter χρησίμευσε ως ηχείο και μοχλός παγκόσμιας κινητοποίησης για σειρά λαϊκών εξεγέρσεων: Αραβική Ανοιξη, κίνημα για την Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, πόλεμος στην Συρία, κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν... αναδεικνύοντας συχνά την πραγματικότητα της καταστολής που επιβάλλουν τα αυταρχικά καθεστώτα του πλανήτη.

«Το Twitter έχει διατηρήσει αρχεία για τόσα διαφορετικά γεγονότα. Υπάρχουν τόσοι ακτιβιστές που στράφηκαν προς το Twitter στο πέρασμα του χρόνου. Αν χαθούν όλα αυτά τα αρχεία, θα είναι μεγάλη απώλεια, αφού αποτελούν ίχνη της Ιστορίας», λέει η Μάχσα Αλιμαρντάνι.

Με την μορφή της δημόσιας πλατείας του κόσμου όπου αναρτώνται ανοικτά αληθείς και ψευδείς πληροφορίες, μαρτυρίες και stories μικρότερης και μεγαλύτερης σημασίας, το Twitter μετρούσε στο τέλος του Ιουνίου 237 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες, πολύ λιγότερους από το Facebook (1,98 δισεκατομμύριο), το TikTok (πάνω από ένα δισεκατομμύριο) ή το Snapchat (363 εκατομμύρια).

Το Twitter - τα κείμενα του οποίου δεν μπορούσαν να ξεπερνούν τους 140 χαρακτήρες ανά ανάρτηση την στιγμή της Αραβικής Ανοιξης για να αυξηθούν στην συνέχεια από το 2018 στους 280 χαρακτήρες - έχει γίνει η αναγκαία πλατφόρμα επικοινωνίας για τα μέσα ενημέρωσης, τις επιχειρήσεις, τις ηγεσίες, τις διασημότητες... Εχει χρησιμοποιηθεί μαζικά από ακτιβιστές και αντιφρονούντες στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη για την προσέλκυση της προσοχής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

«Οι λειτουργίες του Twitter δίνουν ταυτότητα σε κινήματα διαμαρτυρίας, δημιουργούν ένα αίσθημα κοινότητας μέσω των memes και των hashtag. Και η ταυτότητα αυτή μπορεί να ξεπεράσει σύνορα για να φθάσει γρήγορα στα ξένα μέσα ενημέρωσης και να προσελκύσει την διεθνή προσοχή, γεγονός που ενοχλεί τις αυταρχικές ηγεσίες», εξηγεί ο Μάρκους Μάικελσεν, ανεξάρτητος ερευνητής για τον ακτιβισμό και την online παρακολούθηση. Επίσης, μέσω του Twitter, οι ακτιβιστές μπορούν να έρθουν πιο εύκολα και άμεσα σε επαφή με δημοσιογράφους και πολιτικούς ηγέτες σε σχέση με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram, προσθέτει.

Στην Αίγυπτο, κατά την διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης στις αρχές του 2011, «το Twitter χρησιμοποιήθηκε κατά βάσιν από μορφωμένους Αιγύπτιους, μη αντιπροσωπευτικούς του κόσμου που βρισκόταν στους δρόμους και έκανε την επανάσταση πραγματικότητα», λέει η Νάντια Ιντλ, βρετανο-αιγύπτια ακτιβίστρια που ήταν παρούσα στη Πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Twitter δεν ήταν σημαντικό», λέει η Νάντια Ιντλ, εκ των συγγραφέων του βιβλίου Tweets from Tahrir (2011).

«Το Twitter επιβλήθηκε ως χώρος μετάδοσης των γεγονότων (...) Πολλοί χρήστες θεωρήθηκαν "πολίτες δημοσιογράφοι" και ανέλαβαν την αποστολή να μεταδίδουν τα γεγονότα με ακριβείς πληροφορίες και ροή βίντεο και εικόνων», γράφουν η Νάντια Ιντλ και ο Αλεξ Νανς στην εισαγωγή του βιβλίου.

Μετά την εξαγορά του από τον Ιλον Μασκ, το δίκτυο βρίσκεται σε βαθιά αποσταθεροποίηση και απειλείται με εξαφάνιση. «Είναι δύσκολο να περιγραφεί η αξία που έχει κερδίσει το Twitter αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια (...) Είναι προφανές ότι αυτήν την στιγμή που ο Ιλον Μασκ οδηγεί το Twitter προς την αυτοκαταστροφή, οι μόνοι που θα χαρούν είναι οι χειρότεροι δικτάτορες και εγκληματίες πολέμου του κόσμου. Για πρώτη φορά σε δεκαπέντε χρόνια, θα είναι ασφαλείς από αυτό το ισχυρότερο στον κόσμο εργαλείο παγκόσμιας παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο», έγραψε στην πλατφόρμα ο Τσαρλς Λίστερ, ερευνητής του Middle East Institute στην Ουάσινγκτον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εντείνεται η πίεση σε αμερικανικές εταιρείες να αποχωρήσουν από το Twitter

Η άρση της απαγόρευσης αναρτήσεων στον Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την αντίδραση ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα, και ο Μασκ βρίσκεται στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής για την απόφαση αυτή.
mask-tesla
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ο Μασκ αναζητεί στοιχεία για τους πλασματικούς λογαριασμούς του Twitter

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για την εξαγορά της εταιρίας επειδή η Twitter τον παραπλάνησε. Κλήτευσε τον πρώην υπεύθυνο ασφαλείας της Twitter ζητώντας έγγραφα για τους πλασματικούς λογαριασμούς της πλατφόρμας.
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μπήκε στην Twitter o Ε. Μασκ με 9,2%, «απογείωση» 26% για τη μετοχή

Η αγορά των μετοχών του κολοσσού των social media από τον επικεφαλής της Tesla έχει προκαλέσει φρενίτιδα στους επενδυτές που θεωρούν ότι η κίνηση Μασκ μπορεί να οδηγήσει σε κάτι μεγαλύτερο. Λίγο καιρό πριν ο Μασκ κατηγορούσε το Twitter για έλλειψη δημοκρατίας.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Twitter: Χαμηλότερα των προσδοκιών τα έσοδα, αύξηση 13% των χρηστών

Στα 1,41 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα διαφημιστικά έσοδα του τελευταίου τριμήνου για την Twitter με τον τεχνολογικό κολοσσό να αριθμεί 217 εκατ. ενεργούς χρήστες. Αισιόδοξη η εταιρεία πως θα φτάσει τα 315 εκατ. χρήστες μέχρι το 2023.