ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
smartphone-kinita-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Ναυάγιο το 2022 στις πωλήσεις smartphones, θα διασωθεί μόνο η Apple

Θα ξεπεράσει το 9% η μείωση πωλήσεων «έξυπνων» κινητών φέτος, ενώ από τους μεγάλους κατασκευαστές μόνο η Apple αύξησε το μερίδιό της στην αγορά. Οι καταναλωτές αποφεύγουν πλέον τις συχνές αλλαγές συσκευών.

Μετά από ένα απογοητευτικό 2021 για τις πωλήσεις των smartphones, η αγορά δείχνει πως δεν θα σηκώσει κεφάλι και τη φετινή χρονιά. Οι πληθωριστικές πιέσεις και η γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί σε διάφορες περιοχές του πλανήτη καθυστερεί την ανάκαμψη των πωλήσεων, με τον τζίρο ωστόσο να κινείται υψηλότερα, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε premium και 5G συσκευές με στόχο να τις διατηρήσουν περισσότερο.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, έπειτα από το γ΄ τρίμηνο όπου οι παγκόσμιες αποστολές smartphone μειώθηκαν κατά 9,7% σε ετήσια βάση σε 301,9 εκατ. μονάδες, οι συνολικές πωλήσεις πρόκειται να κλείσουν με πτώση 9,1% έναντι της περασμένης χρονιάς. Ειδικότερα, το γ’ τρίμηνο του 2022 αποτέλεσε το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης της αγοράς των smartphones, ενώ σημειώθηκε και η μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών στο αντίστοιχο τρίμηνο.

Παρά το δύσκολο περιβάλλον, η κατάταξη των εταιρειών παρέμεινε χωρίς αλλαγές με την Samsung να βρίσκεται στην πρώτη θέση με μερίδιο 21,2%, η Apple είναι στη δεύτερη θέση με 17,2%, ενώ η Xiaomi είναι τρίτη με 13,4%. Η vivo και η OPPO έκλεισαν το τρίμηνο ισόπαλες στην τέταρτη θέση, η καθεμία με 8,6%. Εκτός από την Apple, όλες οι εταιρείες υπέστησαν πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ενώ η Samsung και η Xiaomi κατέγραψαν μονοψήφιες μειώσεις, η vivo και η OPPO συνέχισαν να υφίστανται υψηλές διψήφιες μειώσεις.

Η IDC σημείωσε ότι το τμήμα ultra low-end, το οποίο κοστίζει λιγότερο από 100 δολάρια ανά μονάδα, αυξήθηκε κατά 20,7% σε τριμηνιαία βάση και 21,3% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο. Αυτό υποστηρίχθηκε από τους πωλητές Realme με τη σειρά Narzo και την Infinix με τις σειρές Smart και Hot Play, στοχεύοντας στην αγορά entry level καθώς οι καταναλωτές αναζητούσαν φθηνότερες επιλογές.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και η αβεβαιότητα

Η αρνητική τροχιά δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους καθώς παραμένει ο πληθωρισμός και οι εταιρείες μειώνουν τους στόχους πωλήσεων για την επερχόμενη εορταστική περίοδο, εκκαθαρίζοντας τα αποθέματα, διατηρώντας τις τιμές των υφιστάμενων μοντέλων και διατηρώντας τη δυναμική τους παράλληλα με πιο προσιτά smartphones. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της IDC, «κοιτάζοντας προς το 2023, η αναμενόμενη ανάκαμψη της αγοράς, που συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα συμβεί, θα μετατοπιστεί περισσότερο μέσα στο έτος. Επιπλέον, αναμένουμε τώρα μια πιο απότομη μείωση των αποστολών για το 2022 και μια ηπιότερη ανάκαμψη το 2023».

Αν και οι κινέζοι προμηθευτές συνεχίζουν να υποφέρουν περισσότερο, όλοι οι προμηθευτές επηρεάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων της Samsung και της Apple. Ενώ η Apple είναι ο μόνος πωλητής που σημείωσε θετική ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς η ανάπτυξή της ανακόπηκε σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, λόγω της κακής μακροοικονομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η πτώση 12% των πωλήσεων, που αναμένεται στην Κίνα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού που διατηρούνται για τρίτη χρονιά και τα ακραία μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση Σι, προκαλώντας και σοβαρές αναταραχές, αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στις παγκόσμιες πωλήσεις. ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη και Ιαπωνία αναμένεται να καταγράψουν ελαφριά υποχώρηση, ενώ οι αναδυόμενες αγορές στην Ασία/Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα δουν την πτώση να κινείται σε διψήφιους ρυθμούς.

Την ίδια ώρα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στοιχηματίζουν στο 5G για να πουλήσουν προγράμματα σε υψηλότερες τιμές, οι κατασκευαστές smartphone ελπίζουν πως η επέκταση του 5G θα οδηγήσει τους πελάτες να αναβαθμίσουν τις τρέχουσες συσκευές τους.

Η πληγή της Κίνας για την Apple

Σημαντικό πλήγμα στις παραδόσεις smartphone αποτέλεσε και η παύση λειτουργίας του μεγαλύτερου εργοστασίου της Apple στην Κίνα, που κατέδειξε την ανάγκη του κολοσσού να διαφοροποιήσει την παραγωγή του εκτός της ασιατικής χώρας. Η Apple δεν ανησυχεί μόνο για την περιοχή από άποψη γεωπολιτικής, αλλά ανησυχεί επίσης για τις πρακτικές της κινεζικής κυβέρνησης, όπως συνέβη μετά το ξέσπασμα κορονοϊού στην πόλη Zhengzhou, όπου η Foxconn έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone.

Υπενθυμίζουμε πως το Reuters ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι η παραγωγή των iPhone της Apple θα μειωθεί κατά περίπου 30% σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες παγκοσμίως τον επόμενο μήνα, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά της COVID.

Το εργοστάσιο της Foxconn, το οποίο κατασκευάζει περισσότερα από τα μισά iPhone παγκοσμίως, μπήκε σε κατάσταση αποκλεισμού, με 200.000 εργαζομένους να εγκλωβίζονται στο εργοστάσιο. Όταν η κατάσταση αποκλεισμού έληξε, εργαζόμενοι κατήγγειλαν ελλείψεις τροφίμων και φόβο από το γεγονός ότι ήταν στο έλεος της εταιρείας για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, με εκατοντάδες εργαζομένους να αποχωρούν από την επιχείρηση, πλήττοντας την αλυσίδα εφοδιασμού της Apple.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διακοπή λειτουργίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη 6 εκατ. μονάδων iPhone 14 Pro και Pro Max, ενώ έκθεση της UBS, αναφέρει ότι οι χρόνοι αναμονής για αυτά τα μοντέλα πλησιάζουν «τα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία». Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Apple επιταχύνει την επέκταση της κατασκευαστικής της βάσης εκτός Κίνας, καθώς είναι πλέον σαφώς ότι ο κολοσσός πρέπει να επανεξετάσει την αλυσίδα εφοδιασμού του.

Όμως, οποιαδήποτε μετατόπιση από την Κίνα δεν θα είναι γρήγορη, καθώς πάνω από το 35% των εργοστασίων που προμηθεύουν την Apple βρίσκονται στην Κίνα, με αναλυτές να εκτιμούν ότι θα χρειαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να μετακινηθεί το 10% της παραγωγής iPhone της Apple από τη χώρα.

Η Wedbush εκτίμησε ότι θα χρειαστεί μέχρι το 2025 ή το 2026 για να μεταφερθεί το 50% της παραγωγής iPhone της Apple στην Ινδία και το Βιετνάμ, αν η Apple κινηθεί «επιθετικά». Σε μια έκθεση του Σεπτεμβρίου, το Bloomberg Intelligence ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξο, λέγοντας ότι θα χρειαστούν οκτώ χρόνια, ή μέχρι το 2030, για να μετακινηθεί το 10% της παραγωγικής ικανότητας της Apple από την Κίνα, ή το 20% αν η Apple κινηθεί πιο επιθετικά. Το Bloomberg Intelligence εκτιμούσε ότι το 98% των iPhones συναρμολογούνται στην Κίνα, χάρη στην αλυσίδα εφοδιασμού που έχει δημιουργήσει η Apple τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυξήθηκαν οι χρόνοι αντικατάστασης των συσκευών

Πλέον οι χρήστες διατηρούν για περισσότερο καιρό πλέον τις συσκευές τους, με τον μέσο κύκλο αντικατάστασης να είναι σημαντικά υψηλότεροι έναντι του 2016.  Ειδικότερα, μετρώντας τις ετήσιες αποστολές smartphone σε σχέση με τον αριθμό των προγραμμάτων διαπιστώνεται ότι οι κύκλοι αντικατάστασης και στις δύο αγορές επεκτάθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε σύγκριση με το 2016, ο κύκλος αντικατάστασης είναι πλέον οκτώ μήνες μεγαλύτερος στην Ευρώπη (+24%, με 40 μήνες κατά μέσο όρο), έξι μήνες μεγαλύτερος στη Βόρεια Αμερική (+30%, με 24 μήνες κατά μέσο όρο) και 24 μήνες μεγαλύτερος παγκοσμίως (+75%, με 55 μήνες κατά μέσο όρο).

Επίσης η αλλαγή στάσης των καταναλωτών απέναντι στο περιβάλλον έχουν διευρύνει τους χρόνους αντικατάστασης των συσκευών καθώς γίνεται αντιληπτός ο αντίκτυπος της πληροφορικής στο περιβάλλον, ενώ η μαζική εξόρυξη των μετάλλων που χρησιμοποιούνται σε συσκευές έως την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει η ψηφιακή υποδομή, όχι μόνο αυξάνεται γρήγορα αλλά και καταγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης στην Ευρώπη, η νομοθεσία ωθεί τις εταιρείες να αυξήσουν τη δυνατότητα επισκευής των συσκευών που φέρνουν στις αγορές.

Σε ένα σενάριο όπου οι κύκλοι αντικατάστασης συνεχίζουν με την προηγούμενη τάση τους και φθάνουν τους 72 μήνες παγκοσμίως έως το 2025, οι παγκόσμιες αποστολές θα μειωθούν κατά 8% και θα χαθούν 36 δισ. δολάρια ετησίως σε πωλήσεις. Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ συγκεκριμένα, οι κύκλοι αντικατάστασης θα μπορούσαν να φτάσουν τους 48 και τους 30 μήνες, αντίστοιχα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τοπικές αποστολές θα μειωνόταν κατά -11% και θα εξαλείψουν συνολικά 16 δισ. δολάρια σε πωλήσεις ετησίως.

Ελπίδες για ανάκαμψη από τις πωλήσεις 5G συσκευών

Σύμφωνα με την Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου οι 5G συνδέσεις παγκοσμίως συνεχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. μέχρι το τέλος του έτους και τα πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2028, με τα στατιστικά στοιχεία καθιστούν το 5G ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας.

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την ανάπτυξη, περιλαμβάνουν την έγκαιρη διαθεσιμότητα συσκευών από πολλούς προμηθευτές, με τις τιμές τους να πέφτουν ταχύτερα σε σύγκριση με το 4G, καθώς και την σημαντική ανάπτυξη του 5G στην Κίνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 230 πάροχοι προσφέρουν υπηρεσίες 5G σήμερα, με περισσότερα από 700 μοντέλα smartphone 5G να ανακοινώνονται ή να λανσάρονται εμπορικά. Μέχρι το τέλος του 2028, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν πέντε δισεκατομμύρια συνδρομές 5G παγκοσμίως, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 55% του συνόλου των συνδρομών.

 Η αγορά αναμένει πως η εντατική υιοθέτηση συσκευών που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, σε συνδυασμό με τα πιο ελκυστικά μοντέλα τιμολόγησης, θα τονώσουν τη χρήση του 5G από τους καταναλωτές ενώ η ευρύτερη υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G από τους καταναλωτές σε συνδυασμό την περαιτέρω διείσδυση του Internet of Things (IoT) θα τροφοδοτήσει τα έσοδα από υπηρεσίες 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών, προτρέποντας τους παρόχους να αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G, και να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones το 2021 είχε διαμορφωθεί στα στα 643 δολάρια, ενώ αναμένεται πως το 2023 η μέση τιμή πώλησης 5G smartphone θα είναι στα 416 δολάρια, ενώ μια μέση 4G συσκευή εκτιμάται πως θα είναι στα 109 δολάρια.

Όπως τονίζει στέλεχος της αγοράς, «οι πωλήσεις των συσκευών 5G είναι αλληλένδετες με την επιτυχία των νέων δικτύων. Για να υπάρξουν νέα προϊόντα που θα δημιουργήσουν το νέο οικοσύστημα που θα χρησιμοποιούμε, θα πρέπει να υπάρξουν πωλήσεις συσκευών που θα δώσουν ώθηση για την δημιουργία υπηρεσιών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Λατρεία των smartphones από τους Έλληνες: Ξοδέψαμε 826 εκατ. ευρώ το 2023

Κόντρα στις πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό στην αγοραστική τους δύναμη, οι Έλληνες καταναλωτές ξόδεψαν πέρυσι 17% περισσότερα για smartphones. Κυριαρχούν Samsung, Apple και Xiaomi με συνολικό μερίδιο 95%.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Crash test στις πέντε ναυαρχίδες smartphones: Τα καλύτερα κινητά στην αγορά

Καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται, τα πέντε κορυφαία κινητά των μεγαλύτερων εταιρειών έρχονται να προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες στους χρήστες, ενώ μπαίνει στο παιχνίδι και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
smartphone-kinita-texnologia
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συνεχίζεται η πτώση της αγοράς smartphone, οι ελπίδες για ανάκαμψη

Η αγορά των smartphones αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις το 2023, ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Οι κινήσεις της Samsung για να «χτυπήσει» την Apple, και ο νέος παίκτης που μπήκε στο top 5 των κατασκευαστών.