ΓΔ: 1209.66 0.80% Τζίρος: 9.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2019 οι πωλήσεις PC στο α' τρίμηνο

Η Apple εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων που έφθασε στο 40,5%, ενώ άνω του 30% ήταν η υποχώρηση για τις Lenovo Group και Dell, με αυτές της ΗΡ να αποδυναμώνονται 24,2%.

Πτώση 29% στα 56,9 εκατ. μονάδες εμφάνισαν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στο α’ τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IDC, διαμορφούμενες σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του 2019. 

Τη μεγαλύτερη πτώση εμφάνισε η Apple με 40,5%, ενώ  Lenovo Group και Dell Technologies είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν άνω του 30% και αυτές της ΗΡ αποδυναμώθηκαν 24,2%. Την 5αδα κλείνει η Asustek Computer με πτώση πωλήσεων 30,3%. 

Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών οδήγησε σε διψήφιες μειώσεις στις αποστολές smartphone και σε συσσωρευμένο πλεόνασμα μεταξύ των σημαντικότερων προμηθευτών τσιπ μνήμης στον κόσμο. Η Samsung Electronics, η οποία παρέχει μνήμη για φορητές συσκευές καθώς και για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μειώνει την παραγωγή μνήμης μετά την ανακοίνωση των λεπτότερων κερδών της από την οικονομική κρίση του 2009.

«Αν και τα αποθέματα  έχουν εξαντληθεί τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από το υγιές εύρος των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων», δήλωσε ο Τζ. Ουμπράνι, διευθυντής ερευνών της IDC. «Ακόμη και με τις μεγάλες εκπτώσεις οι κατασκευαστές PC μπορούν να αναμένουν ότι τα αυξημένα αποθέματα θα παραμείνουν στα μέσα του έτους και ενδεχομένως στο τρίτο τρίμηνο».

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η χαμηλή ζήτηση δίνει στους κατασκευαστές το χρόνο και το περιθώριο «να κάνουν αλλαγές, καθώς πολλά εργοστάσια αρχίζουν να διερευνούν επιλογές παραγωγής εκτός Κίνας», αναφέρει η IDC στην έκθεση. Η Apple διαφοροποιεί σταδιακά τη γεωγραφία της παραγωγικής της βάσης, καθώς οι εντάσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου απειλούν να διαταράξουν την προσεκτικά ενορχηστρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού της.

Κοιτάζοντας προς το 2024, οι ερευνητές της IDC προβλέπουν μια πιθανή ανάκαμψη για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία οφείλεται σε έναν συνδυασμό παλαιωμένου υλικού που θα πρέπει να αντικατασταθεί και σε μια βελτιούμενη παγκόσμια οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα να μπει στην αγορά των ημιαγωγών

Το Ευρωπαϊκό Chips Act αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να προλάβει το τραίνο της καινοτομίας και να ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά, και η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο αυτό.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναβαθμίζεται το δίκτυο οπτικών ινών των ελληνικών πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την πράξη «Ήφαιστος» θα εγκατασταθούν στα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περισσότεροι από 2.800 μεταγωγείς Ethernet και περισσότεροι από 80 δρομολογητές τελευταίας γενιάς
smartphone-charger
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ευρωπαϊκή συμφωνία για καθιέρωση κοινού φορτιστή σε όλες τις συσκευές

Η αναθεώρηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να καταστήσει τα προϊόντα πιο βιώσιμα, ιδίως τα ηλεκτρονικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Στα 250 εκατ. ευρώ το κέρδος των καταναλωτών.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Την πρώτη οπτική «κρυφή» μνήμη υπολογιστών έφτιαξαν ερευνητές του ΑΠΘ

Το πειραματικό πρωτότυπο της cache που αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ επιδεικνύει για πρώτη φορά ασύγκριτες, για την επιστημονική κοινότητα, ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων που φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια δυαδικά ψηφία μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.
semi-conductors-chips-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καθυστερούν οι Κινέζοι την εξαγορά της Xilinx από την αμερικανική AMD

Με δεδομένη την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας, οι συμφωνίες που αναφέρονται στην παραγωγή μικροκυκλωμάτων, είναι αντιμέτωπες με νομικές προκλήσεις από τις αρμόδιες κινεζικές αρχές.