ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το θαύμα της Nvidia: Πώς εκτοξεύτηκε 10.000% σε 10 χρόνια η μετοχή της

Από τις κάρτες γραφικών για φανατικούς gamers, η αμερικανική εταιρεία πέρασε με επιτυχία σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και κατάφερε να μπει στο μικρό κλαμπ των εταιρειών με αξία 1 τρισ. δολαρίων.

Καμία άλλη εταιρεία δεν αποτυπώνει καλύτερα τη νέα εμμονή της Wall Street στην Τεχνητή Νοημοσύνη περισσότερο από τη Nvidia: η εταιρεία κεφαλαιοποιεί την επιτυχία που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια με ένα απίστευτο ράλι από τις αρχές του χρόνου, μπαίνοντας πλέον στο κλειστό club των τεχνολογικών κολοσσών με αξία που ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.

Η καταιγίδα που προκάλεσε η έλευση του ChatGPT και η έκρηξη του ενδιαφέροντος για την Τεχνητή Νοημοσύνη που πλέον μοιάζει πιο κοντά από ποτέ έχει προκαλέσει φρενίτιδα σε όλες τις επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους να ενσωματώσουν στις λειτουργίες τους τις νέες τεχνολογίες. Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) της Nvidia είναι κρίσιμης σημασίας για τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT του OpenAI και το Bard της Google.

Η εταιρεία αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή παγκοσμίως των εξειδικευμένων τσιπ που απαιτούνται για την τροφοδοσία μιας νέας γενιάς προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης, ξεπερνώντας την Advanced Micro Devices και την Intel σε δυνατότητες. Πλέον, η Nvidia έχει γίνει το πρότυπο μιας εταιρείας που πραγματικά κερδίζει χρήματα από την τεχνητή νοημοσύνη. Όπως και την εποχή των χρυσοθήρων, σε αυτό το σύγχρονο κυνήγι χρυσού, τα μεγαλύτερα κέρδη έχει αυτός που πουλάει εργαλεία σε όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τη νέα φλέβα πλούτου. Κάτι που εξηγεί το γεγονός ότι ο τίτλος της εταιρείας έχει δει την αξία του να εκτοξεύεται κατά 189% εντός του 2023.

Οι μετοχές της Nvidia βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την περασμένη εβδομάδα, όταν η εταιρεία έδωσε μια πρόβλεψη πωλήσεων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη που κατέρριψε τις εκτιμήσεις της Wall Street. Ειδικότερα, η εταιρεία εκτίμησε ότι θα παρουσιάσει πωλήσεις αξίας 11 δισ. δολαρίων μόνο στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο του 2023. Ποσό που υπερβαίνει κατά 50% τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 7,15 δισ. δολάρια. Ο συνιδρυτής και CEΟ της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ ανέφερε «απίστευτες παραγγελίες», καθώς τα κέντρα δεδομένων προσπαθούν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Η μετοχή συνέχισε να κερδίζει την Τρίτη μετά την ανακοίνωση αρκετών νέων προϊόντων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα οποία αφορούν τα πάντα, από τη ρομποτική και το gaming μέχρι τη διαφήμιση και τη δικτύωση. Ο Χουάνγκ παρουσίασε επίσης μια πλατφόρμα υπερυπολογιστών AI που θα βοηθήσει τις εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές του ChatGPT.

Η εκτόξευση της Nvidia

Η Nvidia αποτελούσε διαχρονικά ηγέτιδα δύναμη στο χώρο των επεξεργαστών γραφικών, όπου μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι οι κάρτες γραφικών αφορούν μόνο τους gamers υψηλών απαιτήσεων. Ωστόσο, η έκρηξη των κρυπτονομισμάτων και τώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη, ξεδιπλώνουν τις πραγματικές προοπτικές που κρύβει η τεχνολογική αγορά με τους κατασκευαστές και προμηθευτές GPU να βλέπουν την αξία τους να ανεβαίνει αλλά ακόμα να απέχουν σημαντικά από τη Nvidia. Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Intel, η οποία παραδοσιακά εστίαζε στην παραγωγή κεντρικών μονάδων επεξεργασίας (CPU), έχει σημειώσει άνοδο μικρότερη του 10% από τις αρχές του 2023.

Σε λιγότερο από μια δεκαετία, ο τζίρος της επιχείρησης κέντρων δεδομένων της Nvidia έχει αυξηθεί από 300 εκατ. δολάρια σε 15 δισ. δολάρια. Η κατασκευάστρια τσιπ κέρδισε παραγγελίες για τον εξοπλισμό γιγαντιαίων εργοστασίων υπολογιστών, υποστηρίζοντας με επιτυχία ότι τα τσιπ γραφικών μπορούν να χειριστούν τα φορτία εργασίας AI καλύτερα από τους συνηθισμένους επεξεργαστές.

Η άνοδός της έχει υπάρξει μετεωρική, καθώς τα τελευταία 10 χρόνια η μετοχή της Nvidia έχει ενισχυθεί πάνω από 10.000%, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις εταιρείες του S&P 500 τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτού του ράλι η κεφαλαιοποίησή της αυξήθηκε πάνω από 940 δισ. δολάρια.

Ο Χουάνγκ, που κατέχει το 3,5% της εταιρείας, είδε την προσωπική περιουσία του να αυξάνεται σχεδόν κατά 7 δισ. δολάρια, ενώ από την αρχή του έτους η προσωπική του περιουσία έχει αυξηθεί κατά 21 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους 40 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

«Τεράστιες ευκαιρίες από την Τεχνητή Νοημοσύνη»

Πρόσφατα σε μια ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, ο Χουάνγκ ανέφερε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη έχει ανοίξει τεράστιες ευκαιρίες», σημειώνοντας ότι «οι ευέλικτες εταιρείες θα επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη και θα ενισχύσουν τη θέση τους, ενώ οι εταιρείες που δεν το κάνουν θα χαθούν».

Ανέφερε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει «νέες θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν πριν, όπως η άμεση μηχανική, η λειτουργία εργοστασίων με τεχνητή νοημοσύνη και οι μηχανικοί ασφαλείας τεχνητής νοημοσύνης». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ορισμένες θέσεις εργασίας θα χαθούν από την αυτοματοποίηση, αλλά προσέθεσε ότι ενώ οι άνθρωποι ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην πραγματικότητα μπορεί να τη χάσουν από κάποιον που θα γίνει πιο ειδικός στη χρήση της.

Ωστόσο η Nvidia είναι αποφασισμένη να μην ξεχάσει τις ρίζες της και τους gamers, καθώς όπως απάντησε πρόσφατα στην Computex 2023 ο Χουάνγκ, ο λόγος που η Nvidia ξεκίνησε να επενδύει στην AI ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τις ρίζες της στο gaming, ενώ επισήμανε ότι το πρώτο AI project της ήταν το DLSS, μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε ειδικά για gamers.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πρώτον, το ray tracing (RTX) εφευρέθηκε για τους gamers. Και για το RTX, σαν τεχνολογία, η πιο σημαντική τεχνολογία είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Χωρίς την AI, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ray tracing σε πραγματικό χρόνο. Δεν θα ήταν καν δυνατό. Το πρώτο AI project στην εταιρία μας – το πρώτο πράγμα στο οποίο εστιάσαμε με την AI, ήταν το Deep Learning Super Sampling (DLSS). Το Deep learning. Αυτό είναι ο πυλώνας του RTX. Δεύτερον, παρατηρήστε τι κάναμε με την generative AI, η πρώτη εφαρμογή ήταν το ACE-Avatar Cloud Engine».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή συναγερμό στις κυβερνήσεις προκαλεί η νέα γενιά Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα ρομπότ που μπορούν να περάσουν ακόμη και εξετάσεις για τον Δικηγορικό Σύλλογο φέρνουν νέα ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με τα τεχνολογικά του δημιουργήματα και εξετάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Μάχες» γιγάντων της τεχνολογίας για μηχανές αναζήτησης με ρομπότ

Η Microsoft έκανε το πρώτο βήμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Google στις μηχανές αναζήτησης, «οπλίζοντας» την Bing με την τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT. Γκάφα από την Google στην πρώτη απάντηση με το Bard.
think silicon
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η ελληνική startup που κάνει το άλμα προς την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Think Silicon εξαγοράστηκε πέρυσι από τον αμερικανικό κολοσσό Applied Materials. Σχεδιάζει με επιτυχία επεξεργαστές γραφικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και στρέφεται τώρα στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
google, artificial intelligence
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρατσισμός και συνωμοσίες επηρεάζουν την Τεχνητή Νοημοσύνη της Google

Ο κολοσσός της τεχνολογίας απέλυσε ερευνήτρια επειδή διαπίστωσε αδυναμίες στον τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη «διδάσκεται» από κείμενα με ρατσιστικές αναφορές, fake news και θεωρίες συνωμοσίας.