ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» στα πρόστιμα της Εφορίας για όσους αποδέχονται την οφειλή

Μειώνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις σε όσους αποδέχονται την κύρια οφειλή τους με αυτοματοποιημένη διαδικασία και κατά τα ποσοστά που θα ορίζει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Τη μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων που καταλογίζονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες, προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για φορολογούμενους που αποδέχονται τις παραβάσεις τους.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που προκύπτουν και οφείλονται στο πλαίσιο διαδικασίας φορολογικού ελέγχου μειώνονται, αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία και υπό τις προϋποθέσεις και κατά τα ποσοστά που ορίζονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, τα οποία διαμορφώνονται αναλόγως του σταδίου αποδοχής και συγκεκριμένα:

1. Μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου,

2. Μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου,

3. Μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) και μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής, και

4. Από την έκδοση της απόφασης της Δ.Ε.Δ., ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να γίνουν εντός της προθεσμίας προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου, αντίστοιχα, ενώ το αίτημα του ελεγχόμενου θα υποβάλλεται ψηφιακά.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα περιέχουν οι αποφάσεις του υπουργείου και της ΑΑΔΕ, που θα ακολουθήσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Αρχίζουν νωρίς οι έλεγχοι της Εφορίας σε υποθέσεις που παραγράφονται

Οδηγία της ΑΑΔΕ για έγκαιρο έλεγχο παραγραφόμενων υποθέσεων, ώστε να μην συσσωρευτούν στο τέλος του έτους. Προτεραιότητα σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Πόσο πίσω στον χρόνο μπορεί να φτάσει ο έλεγχος.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Οι νέοι κωδικοί στα έντυπα Ε1 και Ε3 για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μετά τα μέσα Μαρτίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η ΑΑΔΕ μαζεύει στοιχεία για να προσυμπληρώσει τα έντυπα. Τι αλλάζει για τους επαγγελματίες μετά την επιβολή της τεκμαρτής φορολόγησης.