Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2026, σε αρκετές περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανές χαλαζοπτώσεις.
Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και τις Σέρρες, όπου τα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα. Αντίστοιχα, στη βόρεια Εύβοια, τη Μαγνησία, τις Σποράδες και τη Λήμνο, οι καταιγίδες θα συνεχιστούν έως τις προμεσημβρινές ώρες, ενώ στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις από το μεσημέρι και μετά.
Θυελλώδεις άνεμοι έντασης έως 9 μποφόρ θα επηρεάσουν τη βορειοανατολική χώρα, ενώ αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παρατηρηθούν στη νότια Ελλάδα, κυρίως σε Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Γενική εικόνα του καιρού
Ο καιρός θα είναι άστατος, με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 15-17 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας τους 19 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.
Περιφερειακές προβλέψεις
Στη Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές μέχρι το απόγευμα, ενώ στα ορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς, με ένταση έως 8 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, ισχυρές στη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 17 βαθμούς.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τις πρωινές και απογευματινές ώρες, με ανέμους έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία μεταξύ 12 και 16 βαθμών Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες έως το απόγευμα, με ανέμους έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία 10-15 βαθμούς Κελσίου.
Προοπτική επόμενων ημερών
Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2026, τα φαινόμενα θα επιμείνουν στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, φτάνοντας έως τους 18 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου.
Το Σάββατο 4 Απριλίου, οι βροχές θα συνεχιστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν έως 6 μποφόρ, χωρίς αξιόλογη μεταβολή στη θερμοκρασία.
Την Κυριακή των Βαΐων, 5 Απριλίου, αναμένονται τοπικές βροχές στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη νότια νησιωτική χώρα, με βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Τη Μεγάλη Δευτέρα, 6 Απριλίου, προβλέπεται σταδιακή βελτίωση του καιρού στις περισσότερες περιοχές, με τοπικές βροχές κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο.