ΓΔ: 1425.35 0.21% Τζίρος: 6.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Όλα τα μυστικά της νέας ρύθμισης 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας

Ελάχιστη μηνιαία δόση μόνο 30 - 50 ευρώ, απαλλαγή από τόκους έως και για 36 δόσεις και επιτόκιο 2,5% για περισσότερες. Εντάσσονται όλοι οι πληγέντες, ακόμη και όσοι έμειναν άνεργοι για μικρή περίοδο.

Σε κίνηση θέτει το υπουργείο Οικονομικών τον μηχανισμό για τη ρύθμιση όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν από πληττόμενους στη διάρκεια της πανδημίας και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021. Παράλληλα, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για την αναβίωση ευνοϊκών ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω της πανδημίας και παρατείνεται η προθεσμία για τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3%.

Το υπουργείο Οικονομικών εξάντλησε τα όρια αντοχής του προϋπολογισμού για να δημιουργήσει ένα πλάνο ευνοϊκής ρύθμισης των χρεών από φόρους και εισφορές που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, με το οποίο η εξόφληση θα μεταφερθεί σε βάθος έως και έξι ετών, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Έως και για 36 δόσεις η ρύθμιση θα είναι άτοκη και για πλάνα ρύθμισης μέχρι 72 δόσεων θα εφαρμόζεται χαμηλό επιτόκιο, 2,5%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι μόλις 30 - 50 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι επλήγησαν με οποιονδήποτε τρόπο από την πανδημία, ακόμη και αν έμειναν άνεργοι για μια μικρή χρονική περίοδο.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επιτρέπει την αναβίωση ευνοϊκών ρυθμίσεων σε 100 ή 120 δόσεις, οι οποίες χάθηκαν από πληττόμενους στη διάρκεια της πανδημίας. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα να εξοφλήσουν με έκπτωση 3% τον φόρο εισοδήματος όσοι θα πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ ως τις 27 Αυγούστου, παρατείνοντας τη σχετική προθεσμία κατά ένα μήνα. Για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ προβλέπονται και φέτος έξι δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι:

  • Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021, ορίζεται ότι μπορεί να γίνει ρύθμιση έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλέτες που επλήγησαν με οποιοδήποτε τρόπο από την πανδημία (ένταξη σε ΚΑΔ πληττόμενων, αναστολή σύμβασης εργασίας, καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ένταξη στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβολή μειωμένου μισθώματος σε ακίνητο, εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ). Ανεξαρτήτως αυτών των κριτηρίων, στη ρύθμιση εντάσσονται και οφειλές για τις οποίες χορηγήθηκε αναστολή είσπραξης με τις τρεις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2020, ενώ εξαιρούνται οφειλές από φόρο εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020. Η ρύθμιση είναι άτοκη έως και για 36 δόσεις, ενώ επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 2,5% για τις επόμενες και μέχρι τις 72, ενώ επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5% σε περίπτωση καθυστέρησης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους έως χίλια 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για χρέη άνω των 1.000 ευρώ. Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.
  • Για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε 100 ή 120 δόσεις που χάθηκαν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 προβλέπεται ότι οι πληγέντες από την πανδημία μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης εφόσον προχωρήσουν στην καταβολή της δόσης του Αυγούστου 2021, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου 2021 μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου 2021. Η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης που αναβιώνει επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
  • Η πληρωμή Ε.Ν.Φ.Ι.Α. του έτους 2021 θα γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022. Το 2020 ο φόρος είχε επίσης καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αλλά η πρώτη και η δεύτερη δόση είχε καταβληθεί ως το τέλος Οκτωβρίου.
  • Σχετικά με την καταβολή του φόρου εισοδήματος, ορίζεται ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021. Εφόσον ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβληθεί εφάπαξ μέχρι και την 27η Αυγούστου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 3%.

Πιο πίσω η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα

Στην τροπολογία περιλαμβάνονται και αρκετές ρυθμίσεις ΦΠΑ, με σημαντικότερη αυτή που αφορά την περαιτέρω αναστολή της επιβολής ΦΠΑ ακινήτων, προκειμένου να τονωθεί η αγορά.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ότι με αίτηση του υποκειμένου στον φόρο, κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση, αναστέλλεται, υποχρεωτικά μέχρι τις 31.12.2022, η εφαρμογή του Φ.Π.Α. στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Η αναστολή αφορά το σύνολο των αδιάθετων ακινήτων του κατασκευαστή. Μαζί με την αίτηση ο υποκείμενος στον φόρο υποβάλλει κατάσταση με τα αδιάθετα ακίνητα και το ποσό του φόρου που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο προς διακανονισμό. Η αίτηση υποβάλλεται μέχρι την 31η.12.2021 για τις άδειες με χρόνο έκδοσης έως και την 30η.6.2021, ενώ για άδειες που εκδίδονται από την 1η.7.2021 και εφεξής τίθεται εξάμηνη προθεσμία από την έκδοση της άδειας.

Τέλος, οι απινιδωτές υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% και τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων στον μειωμένο συντελεστή 13% για την περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου ως το τέλος Ιουνίου 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα 24ώρων η επιδότηση 500 εκατ. για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων

Η έγκριση από την Κομισιόν αναμένεται τις επόμενες ημέρες για να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση και να φθάσουν σε 30.000 επιχειρήσεις τα πιστωτικά σημειώματα για πληρωμή φόρων και εισφορών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει γραμμή το υπ. Οικονομικών: Δεν αποκλείει μέτρα στήριξης

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν στενά την επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Πιο χαλαροί οι κανόνες για αναστολή στην εξόφληση των επιταγών

Με μείωση τζίρου τουλάχιστον 40%, έναντι 50% στην προηγούμενη ρύθμιση, θα παίρνουν την αναστολή οι επιχειρήσεις που πλήττονται, χωρίς να έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Τι προβλέπει η νέα απόφαση του ΥΠΟΙΚ.